Tri razloga zbog kojih je dobro piti toplu čokoladu

Ljubitelji slatkog teško mogu odoljeti šoljici punog okusa u kojem je otopljen jedan od najslađih slatkiša – čokolada

Sama čokolada posebno se cijeni već hiljadama godina, te joj se pripisuju afrodizijačka i ljekovita svojstva, a prema legendi Asteka, topla čokolada smatrala se pićem bogova u raju, a također koristila se za razne rituale.

Zanimljiva je činjenica da se u nekim zemljama Evrope i Amerike priprema iz njenog praha pomiješanog sa mlijekom, dok se u Švicarskoj i Belgiji otopljenim kockicama dodaje mlijeko, a po želji i drugi sastojci.

Kako bismo uživali u blagodati ovog napitka, preporuka je izabrati tamniju čokoladu koja je nutritivno bogatija i posegnuti za onom s manjom količinom šećera. Donosimo vam tri razloga zašto je dobro piti toplu čokoladu.

  1. Sadrži minerale

Topla čokolada u sebi sadrži kalij i kalcij koji su izrazito korisni za zdravlje našeg koštanog sistema jer se u njemu i pohranjuje.

Mineral kalij pozitivno djeluje na rad nervnog sistema, a istovremeno kontrolira oslobođenje kalcija putem mokraće i znoja te time održava njegovu ravnotežu. Zbog toga je potrebno unositi oba minerala jer jedan bez drugog ne funkcioniraju.

Osim kalija i kalcija ovo ukusno piće sadrži magnezij i željezo koji su potrebni našem tijelu kako bi imalo dovoljno snage i energije. Magnezij u sastavu čokolade pomaže u savladavanju stresa i normalizaciji emotivnog stanja.

  1. Bogata antioksidantima

Za razliku od namirnice topla čokolada sadrži više antioksidanta, a razlog tome je taj što se veći broj njih oslobađa pri visokoj temperaturi. Topli napitak odlikuje se i sadržajem blagotvornih flavonoida koji štite srce od kardiovaskularnih bolesti, smanjuju holesterol u krvi i visoki krvni pritisak

  1. Hormon sreće

Topla čokolada pomaže u borbi protiv stresa, anksioznosti i depresije i pravi je podizač lošeg raspoloženja.

Mnogi će se složiti da nakon šoljice tople čokolade njihovo raspoloženje postaje mnogo bolje, a razlog tome su aminokiseline triptofan i feniletilamin koje se nalaze u ukusnom napitku i zahvaljući kojima se proizvodi \”hormon sreće\” – endorfin.

(Zadovoljna.hr)