Od haljine na preklop do modne imperije

Diane Von Furstenberg dizajnerica je svjetskog glasa za koju vrijeme još nije stalo. Iako je svoju čuvenu haljinu na preklop, koja ju je proslavila i koja joj je pomogla da utemelji danas čuveni brend „DvF“, dizajnirala prije 43 godine, ova 70-godišnjakinja i dalje radi punom parom i ne razmišlja o povlačenju

Priredila: Lejla Lojo – Karamehmedović

Njen luksuzni brend danas je dostupan u više od 70 zemalja svijeta, a uz ovaj posao uspješno predsjedava Vijećem modnih dizajnera Amerike (CFDA) već 11 godina. Prije tri godine magazine Forbes uvrstio ju je na spisak 68 najutjecajnijih žena svijeta, a iste godine objavila je i autobiografiju „The Woman I Wanted to Be“ („Žena koja sam željela biti“), te avnosti otkrila o sebi mnoge nepoznate detalje.

Diane Von Furstenberg prava je učiteljica života, te glavna zvijezda realityja „House of DvF“ gdje pred sudionike postavlja različite zadatke i izazove, tražeći najboljeg koji će jednog dana postati dio njenog tima.

Iako bi se o njenim poslovnim postignućima mogao napisati roman u više nastavaka i njen privatni život podjednako je fascinantan.

Prije nego je lansirala čuvenu haljinu, udala se za princa Eugena od Furstenberga, kojeg je upoznala kao 18-godišnjakinja na fakultetu. Rodila mu je dvoje djece, no zajednički život nije im bio suđen, pa su se razveli i Diane je tako izgubila titulu „Njenog visočanstva princeze“. Spekuliralo se da je jedan od razloga razvoda bilo i Dianino jevrejsko porijeklo.

Njena mama, porijeklom Grkinja, ali ipak Jevrejka, jedna je od žena koja je preživjela logor Auschwitz. Dianu je rodila u Briselu, 18 mjeseci nakon što se spasila iz logora. Imala je veliki utjecaj na svoju kćerku koja je odrasla s uvjerenjem da se ne smije ničega plašiti, te da strah ne postoji.

Diana je uvijek važila za atraktivnu damu i mnogi muškarci, nakon razvoda od princa, željeli su biti u njenom društvu. Osamdesetih se, navodno, zabavljala i s Richardom Gereom. Ponovo se udala 2001. godine, a njeno srce osvojio je američki medijski mogul Barry Diller. U ovoj priči govorit ćemo o njenom uspjehu, uspomenama i prošlosti, te životnim stavovima.

Koje je Vaše najranije sjećanje vezano za modu?

– Bilo je to dok sam išla u školu. Prve dizajnirane komade koje sam sebi priuštila bili s Jaeger džemper od kašmira i Pucci haljina.

Kako biste opisali sebe u nekoliko riječi?

– Rekla bih da sam jaka i znatiželjna žena, koja voli život. Zaista uživam u životu i pravi sam avanturista. Volim da grizem život baš kao jabuku.

Jednom prilikom ste kazali kako volite starenje jer Vam daje iskustvo?

– Ne, ne sjećam se da sam baš tako to rekla. Ne volim starenje, ali imam li alternativu? Baš i nemam. Starenje znači življenje. A ako živite i starite, to znači da imate prošlost. Ako ste živjeli život punim
plućima, onda nemate razloga za žaljenje. Ali ono što starenje nosi, i nije naročito lijepo, kao naprimjer, lice. Šminkam ga svaki dan, jer mi se ne dopadaju bore, ali to je samo moje lice i moram ga prihvatiti i, naravno, potruditi se da izgleda najbolje što može.

Nedostaje li Vam mladost?

– Ne nedostaje mi ništa iz mladosti. Šta, uopće, znači „biti mlad“? Ja sam takva kakva jesam. Ono što me čini sretnom jeste činjenica da nisam gubila vrijeme dok sam bila mlada. Najbolji savjet koji mogu dati svima jeste da je najvažnija veza u životu ona koju imate sa samom sobom, a svaka druga veza može biti samo plus, nikako minus. Upoznajte sebe! I nikada ne gubite vrijeme. Budite strogi prema sebi.

Je li istina da nikada niste bili na plastičnoj operaciji?

– Nisam. I to samo zbog toga što se plašim da se poslije operacije ne bih prepoznala. A tada bih postala nesigurna.

Napisali ste memoare naziva „Žena koja sam željela biti“. Jeste li postali ta žena?

 

– Znate šta, istina je da sam postala žena koja sam željela biti još veoma rano u svom životu. Bilo je to u mojim kasnim dvadesetim. I ta žena sam postala kroz dizajniranje haljine na preklop i sav uspjeh koji je taj dizajn imao. Postala sam ta žena zbog mode, zbog moje male haljine, a kako sam stjecala više samopouzdanja, dijelila sam ga sa svakom ženom koja bi tu
haljinu nosila. Još od ranog početka imala sam taj nevjerovatni dijalog s drugim ženama, a to je bila jedna nevjerovatna avantura.
Vaša haljina na preklop ove godine slavi 43. rođendan, a i dalje je Vaša najpoznatija kreacija?

– Čini mi se da sam uspjeh te haljine uzela zdravo za gotovo, iako mi je ta mala haljina platila sve što sam stekla u životu: kuće, obrazovanje moje djece, baš sve. Ali nikada nisam sjela i sama sa sobom sumirala njen utjecaj. Nakratko, izgubila sam osobnost svog Brenda i samopouzdanje. Tek prije četiri godine odlučila sam proslaviti uspjeh brenda i to kroz izložbu naziva „Putovanje haljine“, koja je bila postavljena u Los Angelesu. Nisam htjela sebe zvati dizajnericom, a onda sam odjedanput shvatila koliki doprinos modi sam zapravo dala. Pisala sam o tome u svojoj knjizi, koja mi je došla kao terapija. Znate, ja nikada nisam posjećivala psihijatra.

U knjizi veoma dirljivo govorite o majci Liliane, ženi koja je preživjela Auschwitz jer je bila sudionica belgijskog otpora. Napisali ste da Vas je učila da senikada ne plašite. Jeste li ikada osjećali strah?

– Ne. Meni nikada nije bilo dozvoljeno da se plašim. Ona mi nikada ne bi dozvolila da se plašim. I to je bio najbolji dar koji mi je mogla dati. Govorila bi mi: „Zašto se plašiš??? To samo pogoršava stvari.“ Strah nije opcija. Jednostavno nije. Morate se nositi sa svim što vam se nađe na putu, bilo strašno ili ne.

Je li se ponosila Vama?

– Oh, da. Umrla je prije 17 godina I dočekala je da me vidi kao ostvarenu ženu, suprugu i majku. Da, bila je ponosna na mene, ali o tome bi uvijek više govorila drugima nego meni samoj.

U knjizi ste također priznali „zaljubljenost“ u djevojku, a i spomenuli ste da Vaš suprug,
televizijski i flmski mogul Barry Diller, nikada ranije nije bio sa ženom dok Vas nije upoznao. Mislite li da je seksualnost fluidnija nego što to želimo priznati?

– Mislim da je mnogo žena osjećalo zaljubljenost prema drugim ženama. A
ja ne volim kategorije. Ne znam kako bih Vam odgovorila na ovo pitanje. Sigurno je da volim muškarce. Sretna sam što se nikada nisam pogubila u tom smislu.

Jeste li Vi na društvenim mrežama?

– Jesam i uvijek zbijam šale na računtoga da sam toliko stara, jer sam išla u Studio 54, ali i toliko mlada jer sam dočekala da budem dijelom digitalne revolucije. I volim tu revoluciju. Pruža ti osjećaj moći. Danas baš sve radim na svom iPad-u.

U nekom intervjuu ste kazali kako ste imali veze sa začećem glumice Anne Hathaway?

– Da, organizirala sam večeru, a Anne je dovela svoju mamu, upoznala nas je, a onda mi je njena mama prošla I rekla kako će sa mnom podijeliti priču koju baš niko ne zna. Rekla mi je da je Anneinog oca zavela u mojoj haljini na preklop. Zapravo, možda je čak i ostala trudna u toj haljini. Pitala sam je, da li je to ona haljina s printom tulipana, ali tu tajnu mi nijeotkrila… (smijeh).

Imate li svoju omiljenu haljinu na preklop?

– Nažalost, više nemam struk da bih nosila te haljine.