Dr. Semira Galijašević: Na e-mailove znam odgovarati i u ponoć

Akademske 2014./2015. godine Univerzitet Sarajevo School of Science and Technology je uveo i studij medicine na engleskom jeziku u trajanju od dvanaest semestara (šest godina), čiji diplomanti po završetku studija stječu zvanje doktora medicine. Na čelu ove obrazovne institucije iskusna je dekanesa Semira, koja je doktorsku disertaciju iz hemije odbranila na američkom univerzitetu Wayne State University u Detroitu. U opisu njenog radnog mjesta brojne su i menadžerske aktivnosti, no profesorica Galijašević na prvo mjesto uvijek stavlja studente, te ističe da su vrata njenog kabineta studentima uvijek otvorena. Za naše je čitatelje otkrila kako izgleda njen jedan radni dan koji počinje već u 6: 45

Priredila: Lejla Lojo-Karamehmedović; Foto: Edvin Kalić

 6:45

Dan započinjem rano uprkos tome što obično odlazim na spavanje iza ponoći. Iako sam svjesna da to nije dovoljno sna, još dobro funkcioniram na ovaj način. Osim toga, ponekad mi je žao spavati budući da se toliko stvari može uraditi tokom jednog dana. Inače, dan ne mogu početi bez velike količine jutarnje kafe i nakon toga sam spremna za nove radne obaveze. Uz kafu organiziram dan sa svojom porodicom, ali koristim priliku i da odgovorim na neke hitne e-mailove ili telefonske pozive koji su vezani za organizaciju posla, dogovore ili zakazane sastanke za taj dan.

\"\"

 9:00

U mom poslu niti jedan dan nije isti. Iako se svaki trudim isplanirati, dinamičnost posla me tjera da se prilagođavam svim dnevnim zahtjevima. SSST Sarajevo Medical School je novi projekt koji se brzo i veoma uspješno razvija i raste, što sa sobom donosi samo više novih obaveza. Naši studenti dolaze iz cijelog svijeta. Nerijetko, imamo gostujuće predavače tako da komunikacija s njima prije njihovog dolaska je česta i ponekad oduzima mnogo vremena. Studenti su, naravno, prvi i glavni fokus. Mi smo ovdje zbog njih i kod nas nisu samo broj. Ja imam pravilo “otvorenih vrata” za studente, tako da oni uvijek mogu doći do mene bez najave s pitanjima, molbama ili prijedlozima koje rješavam što je moguće prije.

Ovo je i period kada posjećujem predavanja i vježbe, naročito početkom školske godine kako bih pratila nastavni proces i, ako ima potrebe, predložila promjene. Ono što me raduje jeste da su kolege po ovom pitanju vrlo otvorene i sami traže komentar, te su spremni za saradnju i uvijek žele biti bolji, što pokazuje veliku količinu entuzijazma i ambicije da nastava bude što kvalitetnija. Svi naši profesori su dobri predavači i dobri stručnjaci u svom poslu, pa je raditi s njima veliko zadovoljstvo.

\"\"

 12:00

Osim rada sa studentima, pripremanja mojih predavanja, sati konsultacija, sastanaka sa studentima, predstavnicima godina, akademskog savjetovanja i praćenja njihovih uspjeha, radim zajedno s kolegama na razvoju i organizaciji sljedećih akademskih godina kao novih programa.Već od iduće školske godine, započinjemo s novim studijskim programima Farmacije, Stomatologije i studija sestrinstva, što opet, zahtijeva planiranje nastavnih procesa, logistike studija, kadrovsko širenje  i detaljno planiranje i razvoj programa.

\"\"

15:00

Često je ovo vrijeme rezervirano za video pozive i razgovore s inostranstvom, bilo s potencijalnim kandidatima za upis na studij ili saradnicima s kojima radimo  na razvoju istraživačkih aktivnosti  i planiranja zajedničkih internacionalnih projekata.

16:30

Ovaj period dana koristim za završavanje svih neurađenih, a isplaniranih aktivnosti za taj dan, te pokušavam isplanirati naredni. U međuvremenu, odgovaram na e-mailove i završavam neke poslove koji se moraju završiti tokom radnog vremena.

\"\"

18:00

Dolazak kući i zajednička večera s porodicom koju koristimo za razgovor i druženje je nešto bez čega ne bih mogla zamisliti svoj dan. Iako to svakodnevno postaje sve teže za organiziranje budući da sin Armin studira i ima kasna predavanja, a kćerka Hana poslijepodnevnu  nastavu  ili časove u muzičkoj školi, I suprug i ja se trudimo da ovo vrijeme koristimo isključivo za porodicu. Nakratko pobjegnemo od svakodnevice posla, pa svojoj djeci pokušavamo objasniti da je vrlo važno da imaju svoje mišljenje, da ga brane argumentima i istinom i da u tome budu istrajni i hrabri. Zbog opisa posla koji obavljamo moj suprug i ja, ponekad je vrlo teško razdvojiti posao i privatni život. Ako bih to uradila, ne bih bila produktivna ni na poslu, ali ni u svojoj kući. U ovom načinu života, trik je da se fokusirate na bitne stvari, a ne da trošite vrijeme na besmislene priče i na nepotrebne informacije koje crpe našu energiju.

22:00

Kada nastane mir u kući, ovo vrijeme koristim za čitanje radova, pisanje recenzija, završavanje hitnih poslova koji se moraju završiti do narednog jutra, ako se pojave. Ja sam osoba koja voli i može da čita nekoliko knjiga istovremeno, pa često svoje misli odmorim uz neku literaturu koja nije usko povezana s medicinom.

00:00  

Jedna sam od onih osoba koje ništa ne vole ostavljati za sutra, tako da u ponoć često znam odgovoriti na pristigle e-mailove, posebno ako dolaze od naših studenata koji ponekad imaju bezbroj pitanja, a naša je dužnost da na ista damo odgovor. Nakon što uradim i taj dio, odlazim na spavanje s mislima da će sutrašnji dan biti još bolji i uspješniji.