Aqua Mineral: Savršena harmonija drevne mudrosti i nauke

Aqua Mineral je premium kozmetički brend čiji su beauty preparati bazirani na solima i vodama Mrtvog mora, a karakteriziraju ih vrhunski sastojci kao i inovativni kozmetički patenti koji pojačavaju efekte minerala Mrtvog mora i njihovog pozitivnog djelovanja na kožu. Ove visokoselektivne preparate za njegu lica i tijela odnedavno možete kupiti i u našoj zemlji i to u SCC-u u Sarajevu

Priredila: Lejla Lojo-Karamehmedović

Foto: Muamer Kolar

Dame koje vode računa o kvalitetu kozmetike koje nanose na lice i tijelo, svakako će učiniti sretnijim činjenica da se na našem kozmetičkom tržištu pojavio još jedan visokoselektivni kozmetički brend. Radi se o kozmetici „Aqua Mineral“, čije proizvode možete kupiti u SCC-u u Sarajevu, a ljubazno osoblje će vam uz svoje stručne savjete pomoći da najlakše pronađete idealne proizvode za vaš tip i vrstu kože.

\"\"

Inače, „Aqua Mineral“ je kompletna beauty linija dizajnirana kako bi doprinijela očuvanju zdravlja kože lica i tijela, te usporila starenje. Proizvodi ove kozmetike bazirani su na mineralima i solima Mrtvog mora, nadaleko čuvenim po njihovim nevjerovatnim zdravstvenim i beauty karakteristikama. Također, osnovu ove kozmetike čine i inovativni Renovage, Resistem i Tightenex tehnologije. „Aqua Mineral“ proizvodi će pomoći vašoj koži da se oporavi istovremeno joj dajući prirodno zdrav sjaj.

\"\"

 Izvorna banja

Svaki proizvod je formuliran s odabranim sastojcima koji rade sinergijski, kako bi se izborili s raznim problemima vezanim za kožu i posebno su efikasni u borbi protiv starenja. Ovaj revolucionarni brend kombinira drevne prakse vezane za njegu tijela sa savremenim naučnim sposobnostima kako bi se sveobuhvatno tretiralo cijelo tijelo i kontroliralo sazrijevanje kože.

Mrtvo more, historijski poznato po svojim izvanrednim koristima za zdravlje i ljepotu, smatra se \”izvornom banjom\”, te privlači međunarodne turiste koji traže pomoć za različite probleme s kožom i kao i njegu tijela. Budući da je to najniža tačka na Zemlji i ima veoma ekstremne atmosferske i okolinske uvjete, Mrtvo more sadrži jedinstvene minerale koji se ne mogu pronaći ili proizvesti nigdje drugo. Voda iz Mrtvog mora sadrži otprilike 30% soli (u poređenju s 3% u Sredozemnom moru), a sastoji se od oko 35 različitih vrsta mineralnih soli, od kojih neki postoje isključivo u Mrtvom moru, i imaju razne koristi za zdravlje. Magnezij, sumpor, kalcij, bromid, cink i kalij su samo neki od potencijalnih minerala koji mogu poboljšati cirkulaciju krvi, smiriti tijelo i potaći obnavljanje kože, čineći kožu znatno oštrijom i glađom.

Zbog ovako visoke stope saliniteta Mrtvo more je okolina u kojoj gotovo ništa ne može preživjeti, izuzev veoma otpornih mikroorganizama, od kojih je najznačajniji alga Dunaliella Salina. Bogata snažnim antioksidantima, Dunaliella Salina obogaćuje kožu magnezijem, jodom, kalcijem, kalijem i drugim mineralima, jer je hidratizira s naročito visokom koncentracijom beta-karotena, koji tijelo transformira u retinol (vitamin A), koji podmlađuje i poboljšava stanje ćelija kože kako bi se spriječile bore i očuvala gipka, mladenačka koža.

Jedna od primarnih komponenti prisutnih u Mrtvom moru, kalcij, poboljšava funkciju ćelija i omogućava koži da stvori zaštitnu barijeru protiv štetnih slobodnih radikala, što je jedan od glavnih faktora starenja kože. Ovaj mineral povećava otpornost kože i pomaže u suzbijanju suhoće, povećanju fleksibilnosti, te suzbijanju efekata opuštanja i sušenja kože, koji su povezani sa starenjem. Sumpor, koji se također nalazi u blatu Mrtvog mora, prirodan je antiseptik koji se prirodno bori protiv dermatoloških problema i pomaže koži da održi zdrav nivo kolagena. Budući da je esencijalan u ćelijama kože, kolagen pomaže u poboljšanju zdravlja ćelija i osigurava gladak, sjajan i mladalački elastičan ten.

Poboljšanje zdravlja

Smatra se da minerali i soli Mrtvog mora pomažu u poboljšanju zdravlja na brojne načine, uključujući dermatološke probleme, djeluju anti-upalno, a doktori i istraživači čak istražuju i pomoć u liječenju artritisa, osteoporoze, astme, kao i mnogih drugih bolesti! Poznato je da blato iz Mrtvog mora ima nevjerovatan učinak u borbi protiv starenja. Minerali prisutni u vodi i blatu Mrtvog mora mogu pomoći u poticanju obnavljanja ćelija i poboljšati promet ćelija jer povećavaju ispiranje toksina, pospješujući zadržavanje vode u ćelijama (hidrataciju) što rezultira glatkom, mekom i sjajnom kožom. Mrtvo more je prirodna \”Fontana mladosti\” koja obogaćuje vašu kožu esencijalnim mineralima i samoljekovitim svojstvima koja poboljšavaju ten, ali i podmlađuju izgled.

Iako svako ne može priuštiti luksuzni banjski odmor u Mrtvom moru, koristi njegovih minerala mogu se tražiti u obliku medicinskih i kozmetičkih proizvoda koji se distribuiraju širom svijeta. Uobičajeni proizvodi uključuju prirodno blato i soli, kao i kreme za kožu, koje uključuju koncentracije derivata Mrtvog mora kao aktivnih sastojaka. Proizvodi za njegu kože zasnovani na komponentama Mrtvog mora često se koriste u liječenju različitih stanja kože, kao što su ekcem, psorijaza, lichen planus i vitiligo, ali su također vrlo česti u oblasti kozmetičke ljepote.

Proizvodi su raznovrsni, uključujući proizvode za njegu kose i noktiju, kožne hidratantne, serume, maske za lice, proizvode za piling i još mnogo toga, koji su obogaćeni mineralima Mrtvog mora za njegovanje kože i dlake. Proizvodi na bazi blata prevladavaju među kozmetičkim proizvodima i mogu se naći i za lice i za tijelo. Maske za lica uključuje blato iz Mrtvog mora obogaćeno biljnim ekstraktima i koriste se za razjašnjavanje problema kože apsorbiranjem viška sebuma, ostavljajući kožu mat i ispunjenom.

Također je uobičajeno naći proizvode na bazi soli Mrtvog mora, koja je bogata koncentracijom minerala. Minerali Mrtvog mora uključeni su u hidratizaciju, kombinacijom vitamina i ulja, koji njeguju kožu i sprečavaju znake starenja. Sol iz Mrtvog mora se također koristi kao solni piling za tijelo, u kombinaciji s umirujućim uljima za svilenkastu i glatku završnu obradu. Sol se može naći kao proizvod sam po sebi bez aditiva kao pilinga za kupatilo. Pojačavajući minerali u soli pomažu opuštanje mišića i poboljšavaju mekoću kože kada su natopljeni u kupatilu.
Dok Mrtvo more možda predstavlja daleku destinaciju za mnoge, njegovi dobiveni proizvodi su bogati i lako dostupni svima. Svako može uživati u opuštajućem i podmlađenom tretmanu kože s mineralima Mrtvog mora u udobnosti svog doma.

Prirodni sastojci

Aqua Mineral ™ formule maksimalno koriste prirodne sastojke pažljivo odabrane nakon intenzivnih istraživanja:

– Ulje boražine – prirodno ulje koje vraća vlažnost i glatkoću suhoj i oštećenoj koži.
– Ulje sjemena pšeničnih klica – pomaže u smirivanju iritacije kože, kao i suhe i ispucale kože; poznato po svojim antioksidativnim svojstvima.
– Avokadovo ulje – ima regenerirajuće i umirujuće osobine.
– Arganovo ulje – efikasno u usporavanju procesa starenja i bogato je vitaminom E. Njeguje i hidratizira, te smanjuje postojeće nedostatke.
– Ulje žutog noćurka – pomaže u opuštanju kože.
– Ulje nevena – korisno za smanjenje upala, zarastanje rana i kao antiseptik.
– Ekstrakt kamilice – ima protuupalno djelovanje, pružajući blagotvorno olakšanje kod opekotina, rana, iritacija i akni.
– Ulje šipka – ima omekšavajuća, tonizirajuća, umirujuća i ljekovita svojstva.
– Shea puter – formira barijeru koja pomaže u zadržavanju i vraćanju vlažnosti.
– Vitamin E – pruža antioksidantnu zaštitu od okruženja.
– Vitamin C – ima izuzetne terapeutske osobine.
– Ulje sjemenki grožđa – pomaže u zatezanju i toniranju kože.
– Esencija zelenog čaja – efikasan antioksidant koristan za zdravlje.
– Aloe vera – ima umirujuće i osvježavajuće osobine, pomaže u obnavljanju kožnih tkiva.
– Ulje jojobe – pomaže u smanjenju pojave bora i povećanju proizvodnje novih ćelija kože, te hidratizira suhu kožu i pomaže kod masne kože.