Devet stvari koje niste znali o šamponu za kosu

Beauty industrija jedna je od najjačih na svijetu zbog čega nas ne čudi da konstantno raste ponuda proizvoda u skladu s vječnim traganjem za nečim novim, inovativnim i revolucionarnim. No, dok ga mnogi uzimaju zdravo za gotovo, treba imati u vidu kako je svijet sapunice, šampona, regeneratora i maski za kosu aktuelen već stotinjak godina

Ono što, možda, niste znali je da se iza mirišljavih mjehurića krije historija koja dokazuje da se važnost proizvoda za kosu ne krije samo u našoj kupaonici. Strastveni simpatizeri piva oduševit će se kad čuju da je jedan od sastojaka u šamponima za kosu bio upravo njihov omiljeni napitak.

Osim toga, šamponi i proizvodi za kosu veoma su dobro integrirani u pop kulturu, inspirirali su brojne filmske naslove, a koristili su se čak i u svrhu čišćenja okoliša. Iako je šamponiranje kose možda korak u našoj beauty rutini o kojem ne razmišljamo mnogo (ponekad ga i odgađamo dokle god kosa izgleda \”dovoljno dobro\”), iza njega stoji velika multimilijarderska industrija. U nastavku vam donosimo kratku i vrlo zanimljivu historiju šampona za kosu, a vjerujemo kako mnoge od ovih podataka niste znali.

1903.: Ova godina je prva u kojoj je došao kraj šamponima za kosu iz kućne radionisti. Berlinski hemičar Hans Schwarzkopf napravio je prvi šampon koji je dolazio u obliku pudera s mirisom ljubičica i bio je dostupan samo u njemačkim drogerijama.

1936.-1976.: U ovom intervalu, 200 žena se pojavilo u reklamama za Breck šampon za kosu, a za neke od njih ste sigurno čuli – Cheryl Tiegs, Brooke Shields, Farrah Fawcett.

1975.: Godina je to u kojoj se prva Afroamerikanka pojavila u prvoj Breck reklami za kosu. U isto vrijeme, bila je studentica veterine na Sveučilištu u Pennsylvaniji.

1978.: Pivo se našlo u šamponu za kosu kao 1/3 svih sastojaka, a reklamirala ga je Kim Basinger koja je naglasila kako se taj šampon ipak \”Ne smije piti!\”.
1986.: Poznati beauty brend Pantene kreirao je svoj prvi 2 u 1 – proizvod koji sadrži šampon i regenerator.

4$: Cijena je Finesse šampona u koji se kune Kendall Jenner.

2007: Ten Voss, limited edition šampon, regenerator i bočica za vodu u jednom, prodaje se po cijeni od 300$. U odbranu Alterne i Voss Water, dvije kompanije koje su napravile šampon, sredstva od prodaje idu za inicijativu pronalaska pitke vode u dijelovima svijeta u kojima je još uvijek nema.
2017: Na jesenjoj haute couture reviji modne kuće Maison Margiela manekenke su prošetale pistom s mokrom i našamponiranom kosom.

2022.: Godina je to u kojoj se očekuje da će zarada globalne industrije šampona doseći čak 32 milijarde dolara.
(fashion.hr)