Marija Spirkovska: Nafaka prati vrijedne i hrabre ljude

Marija Spirkovska, osnivačica je i direktorica kompanije Lilo Cosmetics d.o.o., koja je ovlašteni zastupnik brendova Clarissa nails, Super nails, Fanola, Ora theraphy, China glaze, Bythea, Ardell, Tocco magico, Sane, te brojnih drugih za bh. tržište. S ovom damom razgovarali smo o njenim počecima u beauty svijetu, uspješnoj karijeri, te o njenom današnjem “beauty carstvu”

Piše: Indira Delić; Foto: Muamer Kolar i Vanja Lisac

U malenom bosanskom gradu Kaknju raste pravo beauty carstvo. Ekipa našeg magazina odlučila je posjetiti ovaj privredni grad, a dama koja nas je ugostila, Marija Spirkovska, osnivačica je i direktorica kompanije Lilo Cosmetics d.o.o., koja je ovlašteni zastupnik brendova Clarissa nails, Super nails, Fanola, Ora theraphy, China glaze, Bythea, Ardell, Tocco magico, Sane i mnogih drugih.

\"\"

Marija nas je osvojila na prvu, a naš tim dočekala je, baš onako kako Makedonci znaju, srdačno i s puno ljubavi.

Obrazovanje u Holandiji

Njene poslovne kolege djeluje kao jedno. Ljubazne dame i momci kompaniju u kojoj rade doživljavaju kao svoju drugu kuću, a razlikuju se po tome što je baš ova kompanija “pet friendly”. Naime, Marijin psić Molly promijenio je svima radne dane u ovoj kompaniji. Svakodnevno ih uveseljava. Velika je maza koja ide u školu za pse.

\"\"

Spirkovska je, svojim primjerom, pokazala da se sve može postići vrijednim radom i trudom. Često zna reći da je krenula od nule, a sve kako bi ostvarila san o kojem je sanjala kao djevojčica.

Ova dama prvi ciklus studija menadžmenta završila je u Holandiji, dok se dodatno educirala na sjeveru Italije u Trento gdje je stekla titulu magistrice. Njeni počeci nisu bili lagani. Godinama je volontirala širom Evrope, 12 godina radila je u Rimu, educirala se na raznim seminarima, radionicama. I, na kraju sav taj trud se isplatio. Njena kompanija bavi se prodajom kozmetičkih proizvoda, od materijala za nadogradnju noktiju, preko materijala za depilaciju, parafinskih tretmana, pedikira, SPA tretmana, nadogradnje trepavica, pribora za manikir i pedikir, lakova visokog porculanskog sjaja, najnovijih proizvoda za njegu lica i tijela.

\"\"

Zbog ljubavi je odlučila doći u našu zemlju, a priča o toj životnoj odluci počinje davne 2009. godine.

– Do prošle godine živjela sam na relaciji Italija-BiH, no u posljednje vrijeme mnogo više sam ovdje. Moj put počeo je prije devet godina, kada sam osnovala firmu u BiH. Cijela ova priča oko mog beauty svijeta iziskivala je mnogo vremena, truda, žrtve, ali ne one u negativnom smislu. Ako činite nešto za dobrobit zajednice i u to involvirate skupinu ljudi da rade za veće dobro, onda ni vrijeme ni energija nisu uzaludni – započinje svoju priču Marija, kazavši da su je Bosanci veoma dobro prihvatili, ali da još uvijek ima poteškoća s našim jezikom.

\"\"

Bosanski padeži

U kojoj god od zemalja da sam boravila i koji god jezik da sam učila, lako sam ga savladala zato što nemaju padeže (smijeh). Bosanski jezik ima padeže, pa me često prijatelji iz Bosne i Hercegovine znaju zadirkivati: “Vi, Makedonci sa govornata manata” (smijeh). Šalu  na stranu, Bosanci i Hercegovci su učinili da se u njihovoj zemlji osjećam kao kod kuće. Odmah smo “kliknuli”. Prihvatili su me dobro, ovdje imam mnogo prijatelja, svoj posao, kolege. Glavni cilj mi je bio napraviti promjene, te biti dio društva, koji će na najbolji mogući način učiniti veće dobro za našu zajednicu.

\"\"

Njeni počeci nisu bili laki, nije bilo sjaja, luksuza…

Počeli smo od nule. U Italiji i Holandiji sam radila za dvije različite firme kao eksport menadžer internacionalnog područja u industriji noktiju. To je bio biznis sam za sebe. Nije to klasična prodaja. Imate katalog od 200 strana, trebate proći brojne edukacije, seminare, učiti psihologiju. Sve to znanje bila sam spremna prenijeti na naše klijente. Četiri godine sam išla na teren, te nudila svoje usluge. Odradili smo brojne treninge, seminare besplatno. I dan-danas malo vremena provodim iza kancelarijskog stola, stalno sam na terenu. Uspjeh je relativna stvar. Kod mene nema titula, nijedan početak nije lagan, ali radom sve se može postići. Protiv uobraženosti sam. Generalno, svi u mojoj kompaniji se trude biti stalno na usluzi našim klijentima. Također se trudimo, biti društveno socijalna kompanija.

\"\"

Ako želite otvoriti vlastiti beauty salon, Lilo Cosmetics vas može u potpunosti opskrbiti.

Klijente nazivam svojom armijom. Svi oni imaju edukacije za koje se brine naš tim ljudi. Opskrbljujemo ih preparatima za nokte, kosu, permanent make-up. Prva sam koja je u BiH dovela Italijanku, koja je educirala naše klijente, kako da koriste permanent mašinicu. Moj najveći uspjeh je kada se prošire radnje mojih klijenata. Kompanija Lilo Cosmetics nudi proizvode, usluge, edukacije za svakog ko želi otvoriti frizersko-kozmetički ili make-up, manikir, pedikir, spa centar. Možete pronaći sve. Dakle, od turpije do namještaja. Uvijek nudim više brendova. Oni su kvalitetni  i, naravno, pristupačni za naše tržište – istakla je Marija.

\"\"

 Radost na poslu

Njen radni dan počinje u šest sati. U to doba iz njene kuhinje već se čuje miris kafe. Nakon jutarnjih rituala, odlazi na trening, a po povratku čita štampu, pregledava društvene mreže, odvede u šetnju svog psića Molly.

\"\"

– Kada dođem u firmu, moje kolege i ja održimo sastanak. Ako taj dan radimo uvoz i izvoz, to organiziramo, završimo papirologiju i onda slijedi moj omiljeni dio, posjeta mojim klijentima. Nakon toga odlazim na ručak i vraćam se u firmu, gdje ostajem do kasno. Nekad mi društvo pravi suprug, a nekada je tu samo moja Molly.

Lilo Cosmetics je kompanija koja je pet friendly. Marija svaki dan vodi Molly na posao, koja redovno ide u školu za pse. Obuka pasa uz obaveznu edukaciju vlasnika koju u potpunosti finansira Fondacija Dogs Trust radi po principima pozitivne motivacije, a bazirana je na naučnom istraživanju stručnjaka za ponašanje pasa.

– Ponosna sam na moju Molly. Odlučila sam je voditi sa sobom i na posao, tako da pohađa školu za pse i zaista vidimo veliki napredak. Imate individualne i grupne časove. Sve je besplatno, a treneri Mirza, Ensar i Mufid zaslužni su za proces edukacije, ne samo psa, nego i mene. Ona nam je unijela radost na posao – ponosno će Marija.

Tvrdi da je za sve neophodna dobra organizacija, trud i disciplina.

– Trudim se da sve stignem… Da budem u kancelariji, na terenu, na treningu, s porodicom, prijateljima… Ne bježim ni od kućanskih poslova i obaveza. Za sve je zaslužan rad i dobra organizacija. Uspjeh je relevantna stvar, mislim da uz trud svašta nešto možemo postići. Nafaka prati vrijedne i hrabre ljude.

Njen najveći pokretač su, tvrdi ona, njeni klijenti.

– Uspjeh mojih klijenata me najviše raduje. Kada mi kažu da se šire ili da zapošljavaju još osoba, niko sretniji nije od mene. Tada se veselim, plešem, nazdravljam – kazala je ona i dodala da joj je kućni ljubimac promijenio život.

Energiju prikupljam čitajući, Moly me promijenila. Uživam vrijeme provoditi s njom. Volim svoj trening na kojem se opuštam. Nekako sam uvijek bila u sportu, oni koji me poznaju znaju da sam uvijek bila u sportu. Igrala sam profesionalno tenis, pa sam se čak i takmičila. Često prijateljima dajem upute kako igrati tenis, a zimi uživam i u skijanju.

Keratin zlatna terapija

S obzirom na to da Marijina kompanija opskrbljuje cijelu BiH s beauty proizvodima, pitali smo je kako se ona njeguje i šta to mora imati u svojoj kozmetičkoj torbici.

– Pa, šta mislite kako? Svaki dan, kada idem na teren, moji klijenti mi kažu: “Pa, Marija moraš probati ovo”, i tako stalno (smijeh). Sve je to dio mog posla. U svojoj kozmetičkoj torbici moram imati maskaru The Opsession, nude i crvenu boju karmina, puder i bronzer. Što se tiče večernjih evenata i izlazaka, prepuštam se u ruke profesionalaca – kazala je ona i dodala:

– Svim damama bih preporučila da u frizerskim salonima zatraže keratin zlatnu terapiju. Nije skupa, a čini čudo za kosu već i nakon prvog tretmana, te da redovno koriste hidratantne kreme. I, da nikako ne zaboravite odlaziti redovno na treninge, jer nećemo zauvijek imati 20 godina. Uvijek zadržete osmijeh, entuzijazam i ličnu euforiju – istakla je, na kraju, Marija.

 Bal kao iz bajki

Nedavno je u našem glavnom gradu organiziran bal, pod palicom Marije Spirkovske. Naime, event je nalikovao onim svjetskim, a posjetili su ga brojni ljubitelji kozmetike, prijatelji i kolege iz beauty svijeta.

– Moji prijatelji iz Bejruta su tri i po godine radili na novom brendu SANE, koji smo u decembru prošle godine prezentirali u Sarajevu.

SANE predstavlja brojna lica jedne žene. Njihov slogan je “Be in Sane”.

SANE, inače, znači svestrana žena, slatka duša po danu i glamurozna žena po noći. Istovremeno, SANE predstavlja senzualnu ženstvenost i divlju ljepotu.

SANE, ustvari, predstavlja beskonačnu raznolikost oblika ljepote i izražavanja za sve.

– Na tom projektu radili su veliki profesionalci, a pred nama je bio veliki izazov i zaista smo uspjeli sve realizirati i naši gosti oduševljeni su eventom, a ponajviše novim proizvodima – ponosno će Spirkovska