Digitalizacija u stomatologiji

 „Digitalna stomatologija ne zamjenjuje znanje, stručnost i vještinu stomatologa, već unapređuje dijagnostičke tehnike i stomatološke tretmane“

U posljednjih nekoliko godina, nove tehnologije su promijenile naš svakodnevni život, a digitalizacija nije zaobišla ni stomatologiju. Ranije, posao stomatologa sastojao se isključivo od manualnog posla, dok je danas, zahvaljujući novim trendovima i korištenju inovativnih rješenja, ova grana medicine, znatno napredovala.

\"\"

– Bitno je naglasiti kako digitalna stomatologija ne zamjenjuje znanje, stručnost i vještinu stomatologa, već unapređuje dijagnostičke tehnike i stomatološke tretmane – koji uključuju upotrebu digitalne tehnologije, a koja pomaže nama stomatolozima, kako bismo dentalnu sliku sagledali iz nove perspektive. Digitalne tehnologije u stomatologiji su potpuno nove kako kod nas tako i u svijetu, lično sam prije tri godine krenuo s educiranjem u vezi skeniranja i mogu reći da sam izuzetno napredovao, ali i dalje konstantno učim, pa čak i svakodnevno,  jer je to neprekidan proces kao i svakoj oblasti naše struke – kazao je dr. Tarik Agić, ističući da je digitalna stomatologija transformirala stomatološku praksu i pacijentima pružila visokokvalitetnu uslugu i ugodniju terapiju što u konačnici, kod pacijenata, rezultira zadovoljstvom pružene usluge i manjim strahom od posjeta stomatologu.

\"\"

U stomatološkoj ordinaciji Dr. Agić posljednje dvije godine prednost daju digitalnoj dijagnostici, te ističu da je jedna od najvećih prednosti zapravo ugodniji postupak uzimanja dentalnog otiska za protetske radove.

– Pri uzimanju digitalnog otiska, otisak se više ne uzima pomoću otisne mase u ustima, što izaziva osjećaj neugode kod većine pacijenata. Uz Intraoralni skener, koji posjedujemo u našoj ordinaciji, pacijentima se otisak uzima mnogo jednostavnije i brže, te pacijentima možemo dosta jasnije objasniti terapiju koja im je potrebna, jer vide svoje zube na ekranu odmah nakon skeniranja. Osim toga, otisak dobiven intraoralnim skenerom je maksimalno precizan, što osigurava kvalitetu i preciznost protetskog rada. Jedno je sigurno, a to je da je digitalizacija budućnost stomatologije, jer kako se razvijaju još precizniji i manjeg oblika intraoralni skeneri tako će polako i uzimanje otiska za protetske radove biti stvar prošlosti.

Također, u jednoj od najmodernije opremljenoj stomatološkoj ordinaciji u Sarajevu možete pronaći i usluge za parodontološke tretmane što znači da uspješno rješavaju probleme s parodontozom koja je sve učestalija bolest sa posebnim aparatima i laserskom tehnologijom.

\"\"

– Mi u našoj ordinaciji upotrebom lasera, poslije inicijalne parodontološke terapije, uspješnije uklanjamo bakterije koje uzrokuju ovu bolest i time spašavamo zube pacijenata od ispadanja ili prijevremenih protetskih radova. Tako da mali procenat pacijenata završava na operacijama – rekla je dr. Ajša Agić, koja je i specijalista parodontologije i oralnih bolesti.

Lasere također koriste u svrhu izbjeljivanja zuba. Postoji nekoliko profesionalnih metoda, ali lasersko izbjeljivanje zuba je svakako najefikasnije. Ova metoda garantira brže rezultate i potpuno je bezbjedna za pacijenta. U odnosu na druge metode, laserska tehnologija pruža brži, sigurniji i nježniji pristup izbjeljivanju zuba za predivno bijeli osmijeh. Lijep, i prije svega, zdrav osmijeh ogledalo su našeg životnog stila i navika, a uz razvoj digitalne stomatologije, stomatološke usluge nikada nisu bile kvalitetnije i dostupnije.

\"\"

Iz stomatološke ordinacije Dr. Agić poručuju nam da uz ugodan ambijent, njihov tim stručnjaka, će vam pružiti najkvalitetniju uslugu koja parira svjetskim standardima i pružiti vam opuštajuću i veselu atmosferu! Posjetite i uvjerite se sami u kvalitet usluge.