Zemlja koja se razvijala pod utjecajem različitih kultura – što se vidi i u njihovim najpopularnijim jelima
Tirolske knedle
Sastojci:
– 200 g hljeba za knedle
– 200 ml mlijeka
– 100 – 150 g dimljenog mesa ili začinjena kobasica
– 3 jajeta
– mladi luk
– maslac
– 2 kašičice svježe nasjeckanog peršuna
– 2 – 3 kašičice brašna
– so, biber
– prstohvat muškatnog oraščića
Za dekoraciju:
– otopljeni maslac
– nasjeckani peršun
Priprema:
Izrežite mladi luk, dimljeno meso/kobasicu. U lonac dodajte maslac i zagrijte, dodajte luk, te dimljeno meso i peršun, pa sve kratko pržite. Hljeb za knedle staviti u zdjelu. Umutiti mlijeko i jaja, dodati dosta soli, bibera i muškatnog oraščića. Preliti preko hljeba za knedle. Izmiješati luk i meso/kobasicu, te dodati brašno. Sjediniti u čvršću smjesu. U velikom loncu skuhati dovoljno posoljene vode. Od smjese praviti manje ili srednje knedle. Svaki put ruke namočiti u hladnoj vodi kako bi knedle ostale glatke. Dodati u proključalu vodu, čekati da se skuhaju, smanjiti temperaturu i kuhati 8 – 20 minuta. Izvaditi iz vode, dobro ocijediti i servirati. Dekorirati po želji.
Tafelspitz
Sastojci:
– 1 kg govedine
– 1-2 komada kosti sa srzi
– 2 luka
– 3 mrkve
– 3-4 bijelog luka
– celer, stabljika
– 1 poriluk
– 2 kašičice bibera u zrnu
– 2 kašičice sušene bobice smreke
– 1 kašičica muškatnog oraščića
– 2-3 klinčića
– snopić peršuna
– 5-6 listova celera
– lovorov list
– majčina dušica
– 2 kašičice soli
Način pripreme:
U veliki lonac (od pet litara) dodati vodu. Začinite je, posolite, dodajte biber, klinčiće, bobice smreke, bijeli luk i miješajte. Dodajte meso u komadu i kosti, kuhajte na 90 stepeni i neka se lagano krčka oko dva sata. Potrebno je da bude polupokriveno poklopcem. Na početku, tokom kuhanja stvarat će se pjena – koju treba skinuti. Nakon sat izvadite kosti, meso ostaje u loncu.
Luk narezati na pola i svaku polovinu pržiti na suho u tavi. Treba dobiti tamno smeđu boju. Dodati povrće – narezano na pola i muškatni oraščić. Bijeli luk dodati cijeli. Nastaviti lagano kuhati još sat – bez poklopca. Supa treba da ispari na pola i da bude fino koncentrirana. Kad je gotovo, meso izvaditi uz supe, staviti na veći tanjir, te pokriti sa folijom i ostaviti da odmara do serviranja. Meso narezati na ploske. Servirati u plitkom tanjiru s narezanim povrćem i preliti s vrućom supom. Odlično je uz pečeni ili kuhani krompir.
Fiakergulasch
– 750 gr žilavije govedine
– 2/3 kašičice slatke paprike
– paradajz sos
– 2 usitnjena čehna bijelog luka
– kumin u prahu
– mažuran
– biber
– so
– biljno ulje
– 2 paketića kobasica
– 4 jaja
– 4 kisela krastavca
– crvena paprika narezana na trakice
– maslac za pečenje
Način pripreme:
Pripremiti i očistiti govedinu, te je izrežite na kockice, a luk na kolutove. U velikom loncu – zagrijte ulje i dinstajte luk na laganoj vatri uz neprestano i što duže miješanje za što bolji umak. Posuti mljevenom paprikom, te dodati paradajz sos. Staviti meso, kratko izmiješati i začiniti bijelim lukom, kimom, soli, biberom i malo mažurana. Kuhajte dva sata, nakon što ste dodali vodu, tek toliko da prekrije meso. U međuvremenu povremeno miješajte i konstantno dodajite pomalo vode. Svaki put čekati da prokuha. Kad se meso raskuha, dodajte malo više vode i zadnji put zakuhati još 10/15 minuta. Na kraju opet začiniti. Za vrijeme dok gulaš kuha 10/15 minuta, u vrućoj vodi prokuhati kobasice i ispeći mekana jaja na oko na maslacu. Gulaš poslužiti u velikim tanjirima, preko njega staviti još vruću kobasicu i jaje na oko.
Lincer torta
Sastojci:
za tijesto:
– 200 gr brašna
– 200 gr šećera
– 250 gr putera
– 250 mljevenih lješnjaka
– dvije kesice vanilijinog šećera
– kašika cimeta
– jaje
– dva žumanceta
– kašika mlijeka
– kora limuna (izrendana)
za fil:
– 200 gr džema (jagoda ili malina)
za premaz:
– dvije kašike mlijeka
– žumance
Način pripreme:
Sjedinite sastojke za tijesto – koje treba biti glatko. Kada je gotovo – zamotajte ga u celofan, te stavite u frižider da odstoji sat. Podijelite tijesto, dvije trećine razvite u okrugli pleh – tako da ivice budu obložene. Preko tijesta ravnomjerno premazati džem, a ostatak tijesta razviti i isjeći na trake oko 1 cm širine i poredati preko kolača, tako da trake formiraju rešetku. Pomiješati žumance i mlijeko, te premažite kolač. Peći 45 minuta, na 175 stepeni.