Austrijska kuhinja

Zemlja koja se razvijala pod utjecajem različitih kultura – što se vidi i u njihovim najpopularnijim jelima

Tirolske knedle

\"\"

Sastojci:

– 200 g hljeba za knedle

– 200 ml mlijeka

– 100 – 150 g dimljenog mesa ili začinjena kobasica

– 3 jajeta

– mladi luk

– maslac

– 2 kašičice svježe nasjeckanog peršuna

– 2 – 3 kašičice brašna

– so, biber

– prstohvat muškatnog oraščića

Za dekoraciju:

– otopljeni maslac

– nasjeckani peršun

Priprema:

Izrežite mladi luk, dimljeno meso/kobasicu. U lonac dodajte maslac i zagrijte, dodajte luk, te dimljeno meso i peršun, pa sve kratko pržite. Hljeb za knedle staviti u zdjelu. Umutiti mlijeko i jaja, dodati dosta soli, bibera i muškatnog oraščića. Preliti preko hljeba za knedle. Izmiješati luk i meso/kobasicu, te dodati brašno. Sjediniti u čvršću smjesu. U velikom loncu skuhati dovoljno posoljene vode. Od smjese praviti manje ili srednje knedle. Svaki put ruke namočiti u hladnoj vodi kako bi knedle ostale glatke. Dodati u proključalu vodu, čekati da se skuhaju, smanjiti temperaturu i kuhati 8 – 20 minuta. Izvaditi iz vode, dobro ocijediti i servirati. Dekorirati po želji.

Tafelspitz

\"\"

Sastojci:

– 1 kg govedine

– 1-2 komada kosti sa srzi

– 2 luka

– 3 mrkve

– 3-4 bijelog luka

– celer, stabljika

– 1 poriluk

– 2 kašičice bibera u zrnu

– 2 kašičice sušene bobice smreke

– 1 kašičica muškatnog oraščića

– 2-3 klinčića

– snopić peršuna

– 5-6 listova celera

– lovorov list

– majčina dušica

– 2 kašičice soli

Način pripreme:

U veliki lonac (od pet litara) dodati vodu. Začinite je, posolite, dodajte biber, klinčiće, bobice smreke, bijeli luk i miješajte. Dodajte meso u komadu i kosti, kuhajte na 90 stepeni i neka se lagano krčka oko dva sata. Potrebno je da bude polupokriveno poklopcem. Na početku, tokom kuhanja stvarat će se pjena – koju treba skinuti. Nakon sat izvadite kosti, meso ostaje u loncu.

Luk narezati na pola i svaku polovinu pržiti na suho u tavi. Treba dobiti tamno smeđu boju. Dodati povrće – narezano na pola i muškatni oraščić. Bijeli luk dodati cijeli. Nastaviti lagano kuhati još sat – bez poklopca. Supa treba da ispari na pola i da bude fino koncentrirana. Kad je gotovo, meso izvaditi uz supe, staviti na veći tanjir, te pokriti sa folijom i ostaviti da odmara do serviranja. Meso narezati na ploske. Servirati u plitkom tanjiru s narezanim povrćem i preliti s vrućom supom. Odlično je uz pečeni ili kuhani krompir.

 Fiakergulasch

\"\"

– 750 gr žilavije govedine

– 2/3 kašičice slatke paprike

– paradajz sos

– 2 usitnjena čehna bijelog luka

– kumin u prahu

– mažuran

– biber

– so

– biljno ulje

– 2 paketića kobasica

– 4 jaja

– 4 kisela krastavca

– crvena paprika narezana na trakice

– maslac za pečenje

 Način pripreme:

 Pripremiti i očistiti govedinu, te je izrežite na kockice, a luk na kolutove. U velikom loncu – zagrijte ulje i dinstajte luk na laganoj vatri uz neprestano i što duže miješanje za što bolji umak. Posuti mljevenom paprikom, te dodati paradajz sos. Staviti meso, kratko izmiješati i začiniti bijelim lukom, kimom, soli, biberom i malo mažurana. Kuhajte dva sata, nakon što ste dodali vodu, tek toliko da prekrije meso. U međuvremenu povremeno miješajte i konstantno dodajite pomalo vode. Svaki put čekati da prokuha. Kad se meso raskuha, dodajte malo više vode i zadnji put zakuhati još 10/15 minuta. Na kraju opet začiniti. Za vrijeme dok gulaš kuha 10/15 minuta, u vrućoj vodi prokuhati kobasice i ispeći mekana jaja na oko na maslacu. Gulaš poslužiti u velikim tanjirima, preko njega staviti još vruću kobasicu i jaje na oko.

 Lincer torta

\"\"

 Sastojci:

za tijesto:

– 200 gr brašna

– 200 gr šećera

– 250 gr putera

– 250 mljevenih lješnjaka

– dvije kesice vanilijinog šećera

– kašika cimeta

– jaje

– dva žumanceta

– kašika mlijeka

– kora limuna (izrendana)

za fil:

– 200 gr džema (jagoda ili malina)

za premaz:

– dvije kašike mlijeka

– žumance

Način pripreme:

 Sjedinite sastojke za tijesto – koje treba biti glatko. Kada je gotovo – zamotajte ga u celofan, te stavite u frižider da odstoji sat. Podijelite tijesto, dvije trećine razvite u okrugli pleh – tako da ivice budu obložene. Preko tijesta ravnomjerno premazati džem, a ostatak tijesta razviti i isjeći na trake oko 1 cm širine i poredati preko kolača, tako da trake formiraju rešetku. Pomiješati žumance i mlijeko, te premažite kolač. Peći 45 minuta, na 175 stepeni.