Japanska kuhinja…

Smatra se najzdravijom na svijetu…

Sushi

\"\"

Sastojci:

 za 4 osobe

– 1 list nori alge

– 1 ukiseljeni daikon (duga bijela rotkva)

– 100 g krastavca

– mladi luk

– 100 g mrkve

– 2 kašičice šećera

– 30 ml octa od riže

– ½ kašičice morske soli

– 120 g riže

– 1/8 kašičice wasabi paste

Priprema:

Pecite nori algu, nekoliko minuta – sve dok ne pozeleni, te je stavite na bambusovu podlogu za pravljenje sushija. Pripremite rižu, skuhajte je u vodi s morskom soli, octom, šećerom. Ohladite je i nanesite na nori algu. Mrkvu narežite na dugačke štapiće debljine 0, 5 cm i kuhajte u posoljenoj vodi dvije do tri minute, ocijedite i ostavite da se ohladi. Mladi luk, zeleni dio luka, izrežite na komade – veličine 20 cm, te kuhajte nekoliko sekundi u kipućoj vodi. Izvadite ih i ocijedite. Krastavce narežite na dugačke štapiće debljine 0, 5 cm. Mrkvu, krastavac, daikon i mladi luk nanesite dužinom nori alge, 1-2, 5 cm od dna lista nori alge. Wasabi pastom namažite cijelu dužinu povrća. Smotajte podlogu za sushi, čvrsto pritišćući rižu. Povrće treba biti u sredini rolade. Prilikom rezanja, potrebno je pokvasiti nož, te rezati sushi na komade debljine 1-2, 5 cm. Pripremite umak od soja umaka i naribanog đumbira.

 Riža s lososom

\"\"

Sastojci:

– 2 velike kašike hladne kuhane riže

– 300 gr fileta od lososa

– 1 luk

– 1 mrkva

– 1 crvena paprika

– 2 bijela luka

– ½ šoljice graška

– 1mladi luk

– 2 kašičice sezamovog ulja

– 2 kašičice sojinog umaka

– ½ kašike čilija

– ½ kašike bibera

– 2 kašičice suhe alge

– ½ kašičice đumbira

– 4 kašičice ulja

Priprema:

Rižu pripremite dan prije, koristiti je direktno iz frižidera. Pripremite wok. Počnite s lukom, sitno nasjeckanim, pržite ga tri minute, te dodajte povrće (možete koristiti različito povrće, ali su mrkva i paprika osnova). Pržite sve oko 4-5 minuta, a zadnju minutu dodajte bijeli luk. Potom narezani losos, a prethodno odstranite kožicu, te nastavite pržiti cc 4 minute, te sve istresti u zdjelu. Dodati ulje u wok zajedno sa sezamovim uljem, zatim hladnu rižu i raskomadati sa kuhačom. Pržiti oko 2-3 minute. Vratiti povrće i losos, nastaviti miješati zajedno sa rižom. Dodati sojin umak, izmrvljene sušene alge, chili ljuskice, đumbir u prahu ili smjesa i papar. Pržiti još oko 2 minute, promiješati i servirati.

 Mochi

\"\"

Sastojci:

 – 250 g ljepljive riže

– 1/4 šoljice šećera

– 1 šoljicu vode

– Rižin skrob

Priprema:

Pomiješajte ljepljivo rižino brašno s vodom i šećerom. Miješajte i dodajte vodu. Krpu za kuhanje (poluvlažnu) upotrijebite za poravnavanje bambusove posude za kuhanje na pari. Da biste to učinili, tijesto smjestite u zdjelu, te poklopite. Stavite vodu u posudu istog promjera i kad provri dodajte bambus zdjelu. Pustite da riža kuha 20 do 25 minuta, dok tijesto ne dobije ljepljivu teksturu. Nakon hlađenja, mijesite ručno. Za to, stavite rižin skrob na kuhinjski pult. Stavite mochi pastu na pult s rižinim škrobom, raširite tijesto i izrežite ga na male porcije. Sada izravnati svaku loptu pomoću dlanova i pažljivo ih rastegnuti kako bi se formirao disk. Iako mochis može biti ispunjen različitim sastojcima i opcijama, slatkim i slanim, najčešće je koristiti ANKO, koji se sastoji od tijesta od crvenih sojinih zrna poznatog po imenu azukis.