„The Crown“ i „Schitt\’s Creek\” dominirali na prestižnoj dodjeli SAG nagrada

Održana je 27. po redu dodjela SAG nagrada, a najviše pobjeda u ovogodišnjoj konkurenciji odnijele su serije \”The Crown\” i \”Schitt\’s Creek\”. Kao rezultat pandemije, ovogodišnja ceremonija izgledala je sasvim drugačije nego prethodnih godina. Čitava dodjela, uključujući monologe voditelja i govore zahvale, prethodno je snimljena.

Drama \”Suđenje čikaškoj sedmorici\”, temeljena na američkim protestima protiv Vijetnamskog rata 1968. i neslavnom suđenju nakon njih, osvojila je nagradu za najbolju glumačku ekipu u kojoj su Sacha Baron Cohen, Eddie Redmayne, Frank Langella i Mark Rylance.

Langella je pripisao zasluge za nagradu redatelju Aaronu Sorkinu, izjavivši da je njegov \”glas duša ovog filma\”. Chadwick Boseman, koji je u dobi od 43 godine umro od karcinoma prošlog augusta, postumno je proglašen najboljim glumcem za svoju posljednju ulogu ambicioznog trubača \’30-ih godina u filmu \”Ma Rainey: Majka bluesa\”. Nagradu je preuzela Bosemanova udovica Simone Ledward Boseman.

Viola Davis osvojila je nagradu za najbolju glumicu za ulogu jazz dive u filmu \”Ma Rainey: Majka bluesa\”. Nagrade SAG pomno se prate jer se smatraju ključnim pokazateljem vjerovatnog uspjeha na dodjeli Oscara budući da glumci čine najveću glasačku skupinu na Akademiji filmskih umjetnosti i znanosti.

Helen Mirren govorila je o bliskom susretu s medvjedom tokom pandemije, Sterling K. Brown pokazao je svoje vještine žongliranja, a Jimmy Fallon svirao je usnu harmoniku.

\”Minari\”, priča na korejskom jeziku o imigrantskoj porodici u Arkansasu \’80-ih godina, donijela je nagradu za najbolju sporednu glumicu južnokorejskoj veteranki Youn Yuh-jung za ulogu bake. Britanski glumac Daniel Kaluuya osvojio je nagradu za najbolju mušku sporednu ulogu pokojnog čelnika Crnih pantera Freda Hamptona u filmu \”Juda i crni mesija\”.