Rad s djecom je san koji se živi

Direktorica modne agencija NovamaS za naš magazin govori o saradnji s najmlađim i najslađim manekenima – koji su njena inspiracija u svemu što radi, dizajnerskim koracima, edukaciji, knjizi posvećenoj majki Azri, ali i sreći u porodici u kojoj nalazi podršku za sve ono što njen život čini potpunim…

 

Piše: Zana Kološ Mulabdić

 

– Moja karijera manekenke počinje davne 1995. godine u modnoj agenciji Samosa. Tada sam upoznala Mirjanu Deak kao instruktoricu  projekata Ti nama osmijeh, mi tebi ulogu. Bivše kino Radnik u Sarajevu bilo je jedino mjesto u okupiranom gradu u kojem je bilo struje (uglavnom na agregat), muzike putem razglasa i gdje je mali svjetlosni top osvjetljava pistu i pozornicu kina, na kojima se kurs manekena realizirao. Nas 50-ak smo taj ugođaj doživljavali kao najluksuzniju pozornicu Hollywooda. Bili smo zaljubljeni u pojam maneken, u sve naše buduće željno iščekivane modne revije i snimanje reklama – prisjeća se početka karijere naša sagovornica Alma Musliović, direktorica NovemaS, manekenske agencije za djecu i tinejdžere, koju vodi već 11 godina.

 

 

–  Od Mirjane Deak dobila sam je kao rođendanski poklon. Sve vrijeme sam upijala, svaki detalj educirajući se na licu mjesta za realiziranje modnih događaja, školu manekena, organizaciju scene i svega ostalog što je potrebno u ovom poslu.

 

Eksplozija sreće

 

Naglašava kako je njen glavni pokretač, u profesiji koju je odabrala, velika ljubav prema djeci. Često je i inicijator različitih humanitarnih projekata i revija za najmlađe…

 

– Ovaj posao je san koji se živi. Ponekad je i noćna mora, ali uglavnom je veseo, lijep i sretan. Živjeti s djecom i raditi za njih je nešto najljepše što sam sebi mogla obezbijediti. Dosta je tu osmijeha, poneka suzica, nespretan pokret i zbunjeni pogled, ali uglavnom eksplozija sreće koja se na sceni dešava. Mnogo humanitarnih projekata i revija su rezultat vremena u kojem živimo. Teško je gledati nesretnu djecu u potrebi, a ne poduzeti ništa. To ne mogu i moram reagirati.

 

Uz sve obaveze koje ima prema porodičnom poslu, kao supruga, majka dvojice sinova i modne agencije, odlučila je, kaže, da se uz sve nastavi educirati.

 

 

– Moja sljedeća obaveza bila je da završim studije na Fakultetu političkih nauka, kako mogu da učim djecu o potrebi školovanja i velikoj vrijednosti znanja, ako i sama nisam educirana? Bilo bi to licemjerno, zar ne? U međuvremenu sam napisala i knjigu poezije posvećenu mojoj majki Azri koja je iskaz ljubavi prema njoj. Nisam znala na koji način pokazati koliko poštujem njen rad, njeno majčinstvo, požrtvovanost prema porodici, koliko je ljubavi zaslužila, nego kroz stih i pjesmu. Ogromna je količina ljubavi i zahvalnosti u toj knjizi.

 

Najveće ljubavi

 

Na nedavno održanom Leda Fashion Weeku u Sarajevu predstavila je i novu, desetu kolekciju  nazvanu Sedam posvećenu, snažnim gracioznim i odvažnim ženama…

 

– Moj angažman u ulozi dizajnerice je, također rezultat rada u modi i manekenstvu. Bliskost s modelima na sceni me je provocirala da ih naučim stvarati. Istražiti i realizirati svoj modni stil izazov je kojem nisam mogla odoljeti. Kao što sam željela završiti fakultet, tako sam željela omogućiti svojoj djeci i reviju više.

 

Za kraj naglašava kako je njena najveća sreća u porodici…

 

– Želim da tri moje najveće ljubavi, suprug i sinovi, budu uz mene do kraja života – u svakoj mojoj novoj priči koju im donosim. Znam koliko su ponosni i koliko se raduju zajedno sa mnom. Bez njih niti želim, niti bih mogla sve ovo realizirati. Ono što nas kao porodicu i čini takvom je beskrajna ljubav i podrška u svemu što radimo i živimo.