Viralna Dubai Čokolada s Kadaifom i Pistacijama

Dubai čokolada s kadaifom i pistacijama postala je pravi hit na društvenim mrežama.

 

Kombinacija bogate čokolade, hrskavog kadaifa i aromatičnih pistacija pruža neodoljiv spoj okusa i tekstura koji osvaja na prvi zalogaj. Evo recepta koji će vam omogućiti da napravite ovu luksuznu poslasticu kod kuće.

Sastojci:

  • 200 g tamne čokolade (najmanje 70% kakao)
  • 200 g mliječne čokolade
  • 100 g kadaifa
  • 100 g pistacija, grubo sjeckanih
  • 50 g maslaca
  • 1/2 šolje slatke pavlake
  • 2 kašike meda
  • Prstohvat morske soli
  • Zlato u listićima za dekoraciju (po želji)

Priprema:

  1. Priprema Kadaifa:
    • Rukama rastresite kadaif i pecite ga u suhoj tavi na srednje jakoj vatri dok ne postane zlatno smeđ i hrskav. Ostavite da se ohladi.
  2. Topljenje Čokolade:
    • U posudi iznad ključale vode, stavite tamnu čokoladu, mliječnu čokoladu i maslac. Miješajte sve sastojke dok se potpuno ne otope i sjedine u glatku smjesu.
  3. Dodavanje Slatke Pavlake i Meda:
    • Dodajte slatku pavlaku i med u otopljenu čokoladu. Miješajte dok smjesa ne postane glatka i homogena.
  4. Dodavanje Kadaifa i Pistacija:
    • U čokoladnu smjesu umiješajte pripremljeni kadaif i sjeckane pistacije. Dodajte prstohvat morske soli i dobro promiješajte.
  5. Sipanje u Kalup:
    • Pripremite silikonske kalupe za čokoladu ili mali pleh obložen papirom za pečenje. Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalupe ili pleh.
  6. Hlađenje:
    • Ostavite čokoladu da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je stavite u frižider na najmanje 2 sata, dok se potpuno ne stegne.
  7. Dekoracija:
    • Ako želite, ukrasite čokoladu zlatom u listićima za luksuzni izgled.
  8. Rezanje i Serviranje:
    • Izvadite čokoladu iz kalupa ili je izrežite na komade ako ste koristili pleh. Poslužite i uživajte u ovoj vrhunskoj poslastici!