Marko Nikolić: Glow je uvijek u trendu kada je ljeto u pitanju

Marko Nikolić, make-up artist, iako je počeo raditi 1992. godine, svoju profesionalnu karijeru vezuje za rad u prestižnom studiju Tine Šubić, dvije godine poslije

 

Od tada njegova strast prema ljepoti vodi ga ka samo vrhu, kako kroz regionalne, a tako i međunarodne projekte – gdje se ističe u saradnji s poznatim ličnostima i modnim kućama. Njegova posvećenost i talenat nisu prošli nezapaženo, te 2007. godine potpisuje značajan ugovor s kompanijom L’Oréal kao njihov oficijelni make-up artist za region. Iza njega su brojne saradnje na sedmicama mode, festivalima, muzičkim takmičenjima, editorijalima, cover pripremama… Svojim zapaženim radom ostavlja neizbrisiv trag u svijetu ljepote.

 

Marko, koji su najnoviji trendovi u šminkanju za ovu sezonu?

 

– Glow je uvijek u trendu – kada je ljeto u pitanju! Sjajna koža, glow na usnama i maskara dovoljni su da izgledate svježe i efektno

 

 

Koje proizvode iz L’Oréal linije preporučujete za svakodnevnu upotrebu?

 

– Moji omiljeni proizvodi su True Match, kao i novi Lumi Glotion, maskara Panorama kao i mat karmin. S tom kombinacijom – imate gotov look idealan za ljeto.

 

Obično svi make-up artisti kažu kako je prilikom nanošenja šminke – najvažnije imati dobru podlogu… Kako odabrati pravu nijansu pudera?

 

– Neophodno je odrediti podton (topli, hladni, rozi ili neutralan), onda boju – za koju mislite da je najidealnija za vašu kožu. Boju isprobajte na viličnoj kosti. Sačekajte minut-dva i ona boja koja je „najnevidljivija“ idealna je za vas

 

Bliži se Sarajevo Film Festival… Koje trikove i savjete biste preporučili – kako bi šminka za najveću regionalnu filmsku smotru bila dugotrajna?

 

– Za bilo koji event uvijek biram dugotrajne pudere, da bi se make-up održao na njima, karmine s istim efektom – kao i vodootporne maskare zbog temperatura. Ukoliko na to nanesete sjene i rumenila – vezat će se na dugotrajan puder i duže će trajati. Naravno, tu je fenomenalni sprej za setovanje.

 

Postoje li specifični proizvodi koje preporučujete za osobe s osjetljivom kožom?

 

– Sve što je tanko, u svom sastavu, idealno je za osjetljivije kože (serumi i losioni).

 

Koji su vaši omiljeni L’Oréal proizvodi i zašto?

 

– Sprej za setovanje, jer drži make-up, True Match zato što ima nevjerovatan izbor boja i idealan je za najveći spektar koža i bilo koja maskara, jer su fenomenalne.

 

 

Kako pravilno koristiti korektor za prekrivanje tamnih podočnjaka i nesavršenosti?

 

– Bitno je da ne koristite pretjerano svijetao korektor – kako ne biste skrenuli pažnju na podočnjake i ukoliko je su tamni ili plavi – koristite rozi ili žuti korektor da biste neutralisali boju. Pitanje da li prije ili poslije pudera nanositi korektor – vaš je izbor, samo obratite pažnju da ukoliko ga nanosite preko pudera, nanosite ga tapkajućim pokretima da ne bi donji nanos razmazali i samim tim skinuli sa podočnjaka. Puder u prahu će setovati, ali obratite pažnju da može dodatno da isuši tu zonu kao i da setuje borice, ukoliko ih ima.

 

Koji su ključni koraci u pripremi kože prije nanošenja šminke?

 

– Čista koža i hidratacija su ključni koraci za pripremu kože za make-up koji slijedi.

 

Koje tehnike šminkanja preporučujete za postizanje prirodnog izgleda?

 

– Less is more, uvijek je prava krilatica, što manje stavite izgledat ćete čisto svedeno i nenapadno i samim tim najmanje griješiti.

 

Kako najbolje ukloniti šminku na kraju dana bez iritacije kože?

 

– Nanesite skidač, te sačekajte da spona popusti, pa tek onda skinite, te operite lice.