Milan Zorić: Prirodan izgled i sjajne usne u neutralnim tonovima

Razgovarala: Indira Delić-Kečo

 

Milan Zorić, službeni make-up artist brenda Lancome – iz Beograda, svojom kreativnošću, talentom i neponovljivim stilom postao je jedan od najtraženijih regionalnih šminkera. Njegov rad nije samo tehnički besprijekoran, već nosi i pečat umjetnosti koji svaki make-up look čini jedinstvenim… Za naš magazin govorio je o svojim počecima, ali nam je i otkrio neke tajne šminkanja…

 

Milane, ko Vam je otkrio prve tajne šminkanja?

– Od malih nogu sam se zanimao za šminku. Prve tajne šminkanja mi je otkrila moja majka, koja je uvijek bila strastvena u vezi ljepote i kozmetike. Pored toga, gledanje beauty tutorijala na YouTubeu imao je veliki utjecaj na moje početke.


Možemo li se prisjetiti Vaših profesionalnih početaka u industriji ljepote?

 

– Moji profesionalni počeci bili su skromni. Počeo sam šminkati prijateljice za posebne prilike, a ubrzo sam upisao školu šminkanja kod Dragana Vurdelje, taj period mi je bio presudan za usavršavanje vještina i stjecanje iskustva.

 

 

Koliko truda i posvećenosti je potrebno uložiti da biste danas bili na mjestu gdje jeste?

– Uloženo je mnogo truda, vremena i posvećenosti. Konstantno sam pratio najnovije trendove, učio od drugih profesionalaca i usavršavao svoje tehnike. Važno je biti strpljiv i kontinuirano raditi na sebi.

Koji su najnoviji trendovi u šminkanju – koje biste preporučili za ovu sezonu?

– Trenutno su popularni prirodan izgled i sjajne usne u neutralnim tonovima. Također, metalik sjena i sjajna koža su veliki hit ove sezone.

Koje su najvažnije vještine koje make-up artist treba posjedovati?

– Ključne vještine uključuju poznavanje različitih tehnika šminkanja, prilagodljivost prema klijentima, kreativnost i preciznost. Važno je imati dobru komunikaciju i razumijevanje različitih tipova kože.

 

Obično svi make-up artisti kažu kako je prilikom nanošenja šminke – najvažnije imati dobru podlogu. Koliko često griješimo u odabiru savršenog pudera za lice?

– Često se dešava da ljudi pogriješe pri odabiru pudera, jer ne uzimaju u obzir svoj tip kože i podton, loše osvjetljenje prilikom kupovine može dovesti do pogrešnog izbora.

Postoji li neko pravilo koje će nam pomoći da više ne pravimo takve greške?

– Najbolje je testirati puder na vratu ili liniji vilice i to na prirodnom svjetlu. Naravno, savjetovanje s profesionalcem može biti od velike pomoći.

Svi make-up artisti imaju omiljene kozmetičke brendove s kojima vole raditi. Koji su Vaši?

– Pored Lancoma, volim raditi s brendovima poput Armanija, YSL – zbog njihovog kvalitete i raznolikosti proizvoda.

Ko su make-up artisti koji Vas inspiriraju?

– Inspiraciju crpim od velikih imena – kao što su Pat McGrath, Lisa Eldridge i Mario Dedivanovic. Njihov rad je nevjerovatno inspirativan i inovativan.

 

Šta bi svaka žena trebala imati u svojoj beauty torbici?

– Svaka žena bi trebala imati dobar korektor, maskaru, ruž za usne i kvalitetan hidratantni balzam za usne ili sjaj.

Najbolji parfem svih vremena za Vas je?

– Lancome La Vie Est Belle edp je klasik koji nikada ne izlazi iz mode. Njegov sofisticiran miris je svevremenski.

Za šta Vam, kada je kozmetiku u pitanju, baš nikada nije žao dati novac?

– Nikada mi nije žao dati novac za kvalitetne proizvode za njegu kože, jer dobra njega je temelj svake lijepe šminke.

Šta bi bio Vaš recept u borbi protiv prvih znakova starenja?

– Redovna hidratacija, korištenje seruma s vitaminom C, zaštita od sunca i dovoljno sna ključni su za borbu protiv prvih znakova starenja.

Vjerujete li u kreme i serume koji usporavaju starenje?

– Da, vjerujem u njih, jer mnogi od tih proizvoda sadrže sastojke koji su klinički dokazani da poboljšavaju izgled kože i usporavaju proces starenja.

Koje biste nam preporučili?

– Preporučio bih serume s retinolom, hijaluronskom kiselinom i vitaminom C. Moj lični favorit je Lancome Renergie H.C.F. Triple Serum, koji i lično koristim.

Vaši planovi za dalje…

– Planiram raditi na novim projektima i možda čak lansirati vlastitu liniju make-upa, to je neka želja, koja je još u dalekoj budućnosti, ali ko zna. Želim se dalje usavršavati i pratiti nove trendove u industriji ljepote.