Tiramisu je jedan od najpoznatijih italijanskih deserta, prepoznatljiv po svojoj kremastoj teksturi i bogatom ukusu.
Ovaj desert savršeno kombinuje delikatne piškote natopljene kafom, bogatu kremu od mascarpone sira, jaja i šećera, i fini sloj kakaa na vrhu.
Iako izgleda luksuzno, tiramisu se zapravo priprema prilično jednostavno.
Ako ste ljubitelj kafe i kremastih poslastica, ovo je recept koji morate probati! Donosimo vam recept za tradicionalni tiramisu koji će oduševiti vaša čula.
Sastojci:
- 300 g piškota
- 500 g mascarpone sira
- 4 jaja
- 100 g šećera
- 2 šoljice svježe skuhane jake kafe
- 1 kašika ruma (po želji)
- Kakao prah za posipanje
Priprema:
- Pripremite kafu
Skuhajte jaku kafu i ostavite je da se ohladi. Ako volite rum, možete dodati kašiku ruma u kafu za dodatni sloj arome.
- Odvojite jaja
Umutite žumanca sa šećerom dok ne dobijete svijetlu i kremastu smjesu. Zatim postepeno dodajte mascarpone sir i miješajte dok ne dobijete glatku kremu.
- Umutite bjelanca
U drugoj posudi umutite bjelanca dok ne postanu čvrsta i pjenasta. Lagano umiješajte bjelanca u mascarpone kremu, pazeći da smjesa ostane lagana i prozračna.
- Složite desert
Piškote kratko umačite u ohlađenu kafu (samo nekoliko sekundi da se ne raspadnu) i slažite ih u posudu. Prekrijte sloj piškota mascarpone kremom. Ponovite postupak dok ne potrošite sve sastojke, završavajući slojem kreme.
- Završni dodir
Pospite tiramisu kakaom u prahu koristeći sitnu cjediljku za ravnomjeran sloj. Pokrijte posudu folijom i stavite u frižider da se hladi najmanje 4 sata, a idealno preko noći.
Posluživanje:
Tiramisu se služi hladan i reže na kocke. Prije posluživanja možete dodatno posuti još malo kakao praha za dekoraciju. Ovaj desert je savršen spoj bogatih i laganih sastojaka, te se topi u ustima sa svakim zalogajem.
Savjeti za savršen tiramisu:
- Umjesto ruma, možete koristiti likere poput amaretta ili konjaka za različite varijacije ukusa.
- Ako želite kremastiju teksturu, tiramisu ostavite u frižideru najmanje 8 sati.
- Da biste postigli pravi balans okusa, koristite kvalitetan kakao prah i svježu kafu.
Bilo da ga pravite za posebne prilike ili samo želite da se počastite, tiramisu je desert koji nikad ne razočara. Isprobajte ovaj recept i uživajte u svakom zalogaju!