Tiramisu – Klasični Italijanski Desert koji Oduševljava

Tiramisu je jedan od najpoznatijih italijanskih deserta, prepoznatljiv po svojoj kremastoj teksturi i bogatom ukusu.

 

Ovaj desert savršeno kombinuje delikatne piškote natopljene kafom, bogatu kremu od mascarpone sira, jaja i šećera, i fini sloj kakaa na vrhu.

 

Iako izgleda luksuzno, tiramisu se zapravo priprema prilično jednostavno.

Ako ste ljubitelj kafe i kremastih poslastica, ovo je recept koji morate probati! Donosimo vam recept za tradicionalni tiramisu koji će oduševiti vaša čula.

 

Sastojci:

 

  • 300 g piškota
  • 500 g mascarpone sira
  • 4 jaja
  • 100 g šećera
  • 2 šoljice svježe skuhane jake kafe
  • 1 kašika ruma (po želji)
  • Kakao prah za posipanje

 

Priprema:

 

  1. Pripremite kafu

Skuhajte jaku kafu i ostavite je da se ohladi. Ako volite rum, možete dodati kašiku ruma u kafu za dodatni sloj arome.

 

  1. Odvojite jaja

Umutite žumanca sa šećerom dok ne dobijete svijetlu i kremastu smjesu. Zatim postepeno dodajte mascarpone sir i miješajte dok ne dobijete glatku kremu.

 

  1. Umutite bjelanca

U drugoj posudi umutite bjelanca dok ne postanu čvrsta i pjenasta. Lagano umiješajte bjelanca u mascarpone kremu, pazeći da smjesa ostane lagana i prozračna.

 

  1. Složite desert

Piškote kratko umačite u ohlađenu kafu (samo nekoliko sekundi da se ne raspadnu) i slažite ih u posudu. Prekrijte sloj piškota mascarpone kremom. Ponovite postupak dok ne potrošite sve sastojke, završavajući slojem kreme.

 

  1. Završni dodir

Pospite tiramisu kakaom u prahu koristeći sitnu cjediljku za ravnomjeran sloj. Pokrijte posudu folijom i stavite u frižider da se hladi najmanje 4 sata, a idealno preko noći.

 

Posluživanje:

 

Tiramisu se služi hladan i reže na kocke. Prije posluživanja možete dodatno posuti još malo kakao praha za dekoraciju. Ovaj desert je savršen spoj bogatih i laganih sastojaka, te se topi u ustima sa svakim zalogajem.

 

Savjeti za savršen tiramisu:

  • Umjesto ruma, možete koristiti likere poput amaretta ili konjaka za različite varijacije ukusa.
  • Ako želite kremastiju teksturu, tiramisu ostavite u frižideru najmanje 8 sati.
  • Da biste postigli pravi balans okusa, koristite kvalitetan kakao prah i svježu kafu.

 

Bilo da ga pravite za posebne prilike ili samo želite da se počastite, tiramisu je desert koji nikad ne razočara. Isprobajte ovaj recept i uživajte u svakom zalogaju!