Frizura sa stepenastim šiškama: Povratak jednog od najpopularnijih trendova

Frizura sa stepenastim šiškama ponovo osvaja modne piste i ulice širom svijeta, vraćajući se u velikom stilu iz prošlih decenija.

 

Iako šiške nikada nisu u potpunosti izašle iz mode, stepenaste šiške su danas pravi hit zbog svoje sposobnosti da prilagode lice, daju volumen i osiguraju modernu, ležernu vibru.

Zašto su stepenaste šiške tako popularne?

 

Jedan od glavnih razloga za popularnost stepenastih šiški je njihova svestranost. Ova frizura pristaje gotovo svim oblicima lica, a uz pravilno šišanje, šiške mogu dodati dimenziju i strukturu. Bez obzira imate li okruglo, ovalno, četvrtasto ili srcoliko lice, stepenaste šiške mogu se prilagoditi tako da naglase najbolje crte lica.

 

Frizura sa stepenastim šiškama također omogućava lagan i prirodan izgled. Dok klasične, ravno ošišane šiške često zahtijevaju svakodnevno stilizovanje, stepenaste šiške daju osjećaj neopterećene frizure, koja izgleda svježe i lepršavo bez puno truda.

 

Trend inspirisan prošlim dekadama

 

Moda se često vraća unazad, a frizura sa stepenastim šiškama podsjeća na popularne stilove iz 70-ih i 80-ih godina.

 

Ikonične frizure iz tih vremena sada su ponovno u fokusu, ali s modernim twistom. Danas se stepenaste šiške mogu vidjeti u različitim dužinama i stilovima, od kraćih, dramatičnijih varijanti do dugih, gotovo spojenih s ostatkom kose, koje dodaju suptilnu teksturu i pokret.

 

Mnoge poznate ličnosti i influenseri nose ovu frizuru, čime dodatno potiču njenu popularnost.

 

Stepenaste šiške viđene su na zvijezdama poput Dakote Johnson i Taylor Swift, čime su postale neizostavni dio modernih stilskih transformacija.

 

Prednosti stepenastih šiški

 

  1. Prilagodljivost različitim dužinama kose – Stepenaste šiške odlično izgledaju uz bilo koju dužinu kose. Bilo da imate kratku bob frizuru ili dugu, valovitu kosu, ovaj stil se lako uklapa.

 

  1. Kreiranje volumena – Ova vrsta šiški može dodati volumen tankoj kosi i učiniti je punijom. Zahvaljujući slojevitosti, kosa dobiva na teksturi i lako se stilizuje.

 

  1. Manje održavanja – Za razliku od ravnih šiški, koje često zahtijevaju redovno šišanje i stilizovanje, stepenaste šiške su manje zahtjevne. One prirodno rastu i lako se uklapaju u ostatak kose, dajući ležerniji izgled.

 

  1. Efekat podmlađivanja – Ovaj stil šiški može imati efekt podmlađivanja jer omekšava crte lica i skriva sitne nesavršenosti poput bora na čelu, pružajući svjež i mladolik izgled.

 

Kako stilizovati stepenaste šiške?

 

Stilizovanje stepenastih šiški zavisi od teksture vaše kose i željenog izgleda. Ukoliko imate prirodno ravnu kosu, možete ih samo lagano osušiti četkom i ostaviti da padaju prirodno. Za valovitu ili kovrdžavu kosu, šiške možete stilizovati fenom ili koristiti proizvode za definisanje teksture, poput pjene ili sprejeva za valove.

 

Bitno je napomenuti da je dobra hidratacija kose ključna kako bi šiške zadržale svoj sjaj i pokretljivost. Koristite lagane hidratantne proizvode i redovno šišajte šiške kako bi zadržale svoj oblik.

 

Stepenaste šiške su s razlogom jedan od najpopularnijih trendova u svijetu frizura. Njihova svestranost, jednostavnost održavanja i sposobnost da prilagode izgled svake osobe čine ih savršenim izborom za sve one koji žele osvježiti svoju frizuru. Bez obzira da li ste ljubiteljica retro stilova ili jednostavno tražite nešto novo i moderno, frizura sa stepenastim šiškama je trend koji vrijedi isprobati.