Začinite Valentinovo
Kanapei s dimljenim lososom
– 150 g dimljenog lososa
– 150 g krekera
– 100 g francuskog hljeba
– 100 g raženog hljeba
– 50 g maslaca
– 100 g sirnog namaza
Ukrašavanje:
– 1 vezica mladog luka
– 1 vezica rotkvice
– 3 kisela ili pola svježeg krastavca
– 50 g kopra
Komadiće dimljenog lososa pokapajte s nekoliko kapi limunovog soka. Stavite ih na krekere, hljeb oblikovan u male zalogaje ili kriške francuskog hljeba koje ste prethodno namazali maslacem ili sirnim namazom. Ukrasite narezanim povrćem i sitno nasjeckanim začinskim biljem. Sve sastojke za umak pomiješajte neposredno prije posluživanja.
Rižoto s crnim tartufima
Sastojci:
za 4 osobe:
– 3 kašičice maslinovog ulja
– 40 g celera
– 100 g luka
– 100 g mrkve
– 250 g riže
– 1 povrtna kocka
– 100 g ribanog parmezana
– 2 manja crna tartufa
– 30 g maslaca
Priprema:
Na maslinovom ulju dinstajte celer i luk nasjeckane na kockice, te mrkvu narezanu na kolutiće. Zatim dodajte rižu i kratko je dinstajte. Dodajte kocku temeljca i podlijevajte vodom po potrebi. Pred kraj kuhanja umiješajte 50 g parmezana, 50 g naribanih tartufa i 15 g maslaca.
Vanilice za zaljubljene
Sastojci:
– 190 g brašna
– 125 g margarina
– 60 g šećera
– 2 vrećice vanilijinog šećera
– malo crvene jestive boje
Priprema:
Prvo umutite maslac i šećer u prahu dok smjesa ne postane kremasta, zatim dodajte jaje, vaniliju, so i prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo. Tijesto podijelite na dva dijela, pri čemu jedan dio obojite crvenom bojom. Na pobrašnjenoj površini razvucite bijeli dio tijesta na debljinu od 1/2 cm i izrežite velika srca. Malom modlom izrežite mala srca iz sredine, pa praznine popunite srcima iz crvenog tijesta. Isto ponovite s crvenim tijestom i bijelim srcima, a kolačiće posložite na pleh. Pecite ih na 180°C oko 7-8 minuta, dok ne poprime blago zlatnu boju. Ostavite kolačiće da se ohlade, a zatim ih pažljivo izvadite iz pleha. Po želji ih ukrasite šećerom u prahu za završni detalj.
Torta od čokolade
Sastojci:
– 5 jaja
– 200 g mljevenih badema
– 80 g maslaca
– 80 g šećera
– 1 Vanilin šećer
– 2 kašičice praška za pecivo
– 2 kašičice soka od narandže
– 200 g čokolade
Za kremu:
– 250 ml slatkog vrhnja
– 250 g čokolade (70% kakaa)
Za čokoladnu glazuru
– 200 g čokolade za kuhanje
– 100 g maslaca
Priprema
Počnite s pjenastim miješanjem šećera, vanilin-šećera i maslaca. Zatim dodajte žumanjke, mljevene bademe, prašak za pecivo, sok od narandže i rastopljenu čokoladu. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanaca – smjesa će postati lagana i prozračna. Izlijte je u kalup promjera 24 cm, obložen pek-papirom i premazan maslacem, te pecite na 180°C oko 50 minuta. Za kremu, zakuhajte vrhnje i prelijte ga preko nasjeckane čokolade. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu, a zatim je ohladite. Kad se ohladi, izmiksajte je dok ne postane lagana i pjenasta. Ohlađeni biskvit prerežite na dva dijela i premažite kremom. Za glazuru, otopite čokoladu na pari, dodajte maslac i prelijte tortu. Ostavite da se glazura stegne i uživajte!