Sezona gripe je na vrhuncu pa je sada pravo vrijeme da ojačamo organizam uz pomoć prehrane
Brojne namirnice pomažu tijelu da stekne otpornost na viruse i bakterije koji nas okružuju, ali osim ciljanog \”liječenja\” hranom u trenutku kada nas svlada prehlada ili gripa, moramo misliti i na svoje opće zdravstveno stanje.
Dobra krvna slika osnova je dobrog zdravlja i zato bismo na svoj jelovnik također morali uvrstiti hranu koja stabilizira razinu željeza u krvi. Jedan od naših najjačih saveznika za to svakako je – cvekla.
Upravo je ona jedan od \”superjunaka\” koje uvijek treba imati u kuhinji tokom hladnih dana. Često se naziva kraljicom zdravlja, a od davnina je poznata kao glavni saveznik u liječenju anemije, odnosno slabokrvnosti.
Naime, pigment betacijanin koji se nalazi u cvekli pomaže hemoglobinu prenijeti kisik do stanica. Time utječe i na povećanje energije, ali i sprječava vrtoglavice koje često idu ruku pod ruku s anemijom. Ako se redovno konzumira, ona može značajno pročistiti jetru.
Mnogi ne vole cvekla zbog njenog specifičnog \”zemljanog\” okusa, ali zato je možete kombinirati s drugim namirnicama koje će neutralizirati taj okus i istaknuti slatkoću cvekle. U nastavku vam donosimo recept za ukusnu salatu koja će vam pomoći da ojačate organizam.
SASTOJCI ZA SALATU:
– ¼ glavice crvenog zelja
– 2 cvekle srednje veličine
– 2 srednje mrkve
– 1 veća jabuka
– 10 dag rikole
– 1 mali crveni luk
– 1 šaka peršinovog lišća
– 1 šaka sjemenki ili orašastih plodova po želji
– 1 veći limun
– so i biber
– ulje
PRIPREMA SALATE:
1. Naribajte zelje ili ga tanko narežite pa zatim temeljito operite. Ogulite cveklu, mrkvu i jabuku, operite ih i naribajte. Očistite i operite rikolu. Luk i peršun nasjeckajte nasitno. Ako ćete u salatu stavljati orašaste plodove, nasjeckajte i njih. Ako koristite manje sjemenke, njih ne morate sjeckati.
2. Sve sastojke stavite u zdjelu, posolite, pobiberite te začinite uljem i sokom od jednog limuna.
SAVJET:
– ako ne volite salatu začinjavati limunom, umjesto njega možete koristiti ocat, ali imajte na umu da je limun važan dio ove salate jer vitamin C iz te voćke pomaže u apsorpciji željeza
– u salatu slobodno dodajte i ostalo povrće po svom ukusu poput crvenog radiča, zelene salate, naribane korabice itd.
– ako želite ovu salatu jesti kao samostalni obrok, možete u nju dodati malo mesa poput npr. pečene piletine koju ste narezali na sitnije kockice ili pak žitarice poput ječma te mahunarki poput leće. (zadovoljna.hr)