Začarani krug koji vodi u opasne zavisnosti

Današnji užurban ritam prije ili kasnije svakoga dovede do granice izdržljivosti, nervoze, razočarenja i lošeg raspoloženja. Sve su to situacije koje svako od vas rješava na svoj način, ali ako ste od onih koji raspoloženje popravljaju šopingom, hranom ili alkoholom onda je ovo tekst za vas

Sigurno ste barem nekada u životu loše raspoloženi otišli u shopping centar i kupili sebi tašnu, iako vam ne treba ili se počastili nekim beauty tretmanom koji ste dugo priželjkivali. I što je najbitnije, nakon toga ste se osjećali dobro. U ovome ne bi bilo ništa loše da se ovakva ponašanja ne ponavljaju često i bez kontrole. E o tome je ovdje riječ, jer sve su to ovisnosti koje svako od vas potajno nosi u sebi, a ispoljava u trenucima kada se osjeća loše i to bez granice i kontrole.

Sve je više podataka o tome da među ženama u 40-ima vlada epidemija stresa i depresije, što dovodi do toga da su više nego ikada izložene ovom opasnom riziku ovisnosti. Istina je da danas nije lako biti žena majka, supruga, domaćica i uspješna radna kolegica. Sve to na kraju rezultira lošim raspoloženjem, ali i posezanjem za lošim navikama. Istina je da neke žene imaju dobre taktike koje im pomažu da se lakše nose sa stresom, ali veliki je broj i onih koje su posegnule za „pomoćnim sredstvima“, te danas imaju evidentan problem.

Iako vama to izgleda kao super trik za poboljšanje raspoloženja stručnjaci pak, upozoravaju da je to samo početak začaranog kruga koji vodi u opasne zavisnosti.

 Slatkiši

\"\"

Simptomi:

  • Ako non stop po kući tražite šta se slatko može pojesti
  • Stidite se svog ponašanja u vezi sa slatkišima
  • Posežete za slatkim svaki put kada ste i pod najmanjim stresom

Činjenice: Naučno je dokazano da kockica čokolade podiže raspoloženje i sasvim je u redu sebe počastiti s vremena na vrijeme, ali opasno je kada ne možete zamisliti dan bez određene količine slatkiša. Izjedanje slatkiša postaje rutinsko i svakodnevno, a zbog velikih količina počnete se debljati zbog čega vrlo brzo umjesto dobrog raspoloženja postanete nezadovoljni i gubite samopouzdanje.

Rješenje: Kada ste loše volje nemojte se zadovoljiti toplom dekicom i zdjelom keksa, već se spremite i pozovite prijatelja. Čak nije loše i da prošetate do mjesta susreta, a nakon ugodnog ćaskanja više nećete imati želju za slatkišima. Bitno je samo da u trenutku kada osjetite potrebu za slatkim, pronađete neku drugu utjehu, izađite, plešite, slušajte muziku glasno…samo ne jedite!

 Alkohol

\"\"

Simptomi: 

  • Neugodno vam je pred drugima zbog količine koju popijete
  • Zanemarujete svoje obaveze zbog alkohola
  • Svaki put obećate sami sebi da nećete više, ali alkohol vam je prvi na pameti kada vam dan krene naopako

Činjenice: Prema istraživanju British Liver Trust agencije jedna od pet žena starijih od 35 godina se redovno opija. Ova ovisnost brzo može prerasti u ozbiljan problem, zato se dobro preispitajte koliko alkohola morate popiti da se oraspoložite, kako sve to utječe na vaš život i kakva budućnost vas zaista čeka.

Rješenje: Mijenjajte okruženje, odlazite na izlete, putujte na dalje relacije i radite sve aktivnosti koje ne uključuju alkohol. Zaokupite misli nekom dobrom serijom, filmom, otiđite u pozorište. A ako i nakon svega imate osjećaj da vam je alkohol nužno potreban onda vam je i ljekar još potrebniji.

 Posao

\"\"

Simptomi:

  • Cijeli dan vam se pretvorio u posao
  • Zbog poslovnih obaveza narušili ste svoj privatni i socijalni život
  • Radite čak i kada ste na godišnjem odmoru, te jedva čekate da se vratite, jer vam je „dosadilo“

Činjenice: Nagomilavanje obaveza je samo način da pobjegnete od problema. Nipošto se ne želite suočiti sa stvarnom situacijom, posao je vaš oklop, ali nesvjesno vremenom postaje i uzrok nezadovoljstva.

Rješenje: Pokušajte sebi isplanirati vrijeme poslije posla, otiđite negdje ili uradite nešto što vi istinski želite, toliko da jedva čekate kraj radnog dana. Potrudite se da kancelariju napustite zajedno s ostalima, nemojte dolaziti svojim automobilom na posao, nego se dogovarajte za prevoz s nekim od radnih kolega. Jednostavno, budite malo manje savršeni, nije uspjeh validan samo u poslu, nego i privatno.

 Šopingmanija

Simptomi:

  • Trošite na stvari, uglavnom nepotrebne više nego što realno možete;
  • Drugima ne priznajete koliko ste potrošili i koliko novca ste šta platili;
  • Na najmanji problem reagirate kupovinom, često i duplih stvari.

Činjenice: U redu je ako sebe počastite šminkom, parfemom ili dobrom torbom ako ste imali loš dan, ali kada takve stvari ponavljate svake sedmice, te izgubite pojam o svojim stvarnim potrebama, onda je to problem. Takvo ponašanje pređe u naviku, te vrlo brzo počnete zapadati u dugove, što dovodi do još većih životnih problema i manjka samopouzdanja.

Rješenje: Pokušajte svoje loše raspoloženje popraviti kupovanjem detalja ili hodanje po radnjama zamijenite odlaskom na neki dobar film. Svaki put zapišite šta ste kupili, pa kada uletite u minus pogledajte šta vam s tog spiska nije trebalo i ne ponavljajte istu grešku, nego se potrudite isplatiti dug. Ne ulazite u svaku radnju, nego se radije počastite dobrim ručkom, kafom i sl.

Za rješenje svake ovisnosti bitno je da budete iskreni prema sebi i priznate da imate problem. Dok god se upoređujete s drugima, uvijek ćete pronaći opravdanje za svoj problem i iz tog kruga nećete izaći nikada

Naučnici tvrde kako su neki rođeni s većom količinom hormona stresa kortizola i s manjim nivoom hormona dobrog raspoloženja, dopamina i da takve osobe lakše upadaju u depresivna stanja, što vodi ka zavisnosti