Kada smo zajedno, imamo sve

Vrijeme godišnjih odmora je definitivno završeno i zlatna jesen već je uveliko pokucala na vrata. Škole i fakulteti rade punom parom, a radne obaveze se nemilosrdno redaju jedna za drugom. Slobodnog vremena čini mi se da je sve manje – kako za nas same, tako i za porodicu i prijatelje. Ponekad imam dojam da čim prođe ljeto i dođu hladniji dani, entuzijazam i volja za druženjima i konstruktivnom organizacijom slobodnog vremena polako, ali sigurno opadaju.

 Piše: Iza Razija Mešević

Blog: Darling It\’s Wunderbar

U junu, julu i augustu se nekako uvijek pronađe barem pola sata za spontanu kaficu s prijateljima u gradskim baštama, a vikendima se bez pola muke organizuju porodični izleti i okupljanja. No, kada padne prva kiša, a s njom i temperature, svi pomalo “usporimo” i osamimo se u svoja četiri zida uz dekicu, čaj, film, knjigu ili neki gadget. Razgovori s prijateljima, partnerom, djecom i drugim članovima porodice, koji su još prije nekih mjesec dana prštali od smijeha, bezbrižnosti i bili ispunjeni lijepim temama, odjednom počnu da se vrte oko termina, stresa s kolegama, zadaća, ispitnih rokova, računa, kupovine hrane, kućnih popravki…

Da li to zaista mora biti tako? Možemo li i od oktobra do marta sačuvati barem trunčicu lakoće u odnosima s nama najbližim i najdražim ljudima? Možemo li i pored silnih obaveza naše slobodno vrijeme s njima provesti ne po nekoj inerciji i automatizmu, već kreativno, konstruktivno i ispunjeno. U biti na način, koji će te naše odnose produbiti, njegovati i, prije svega, stvoriti uspomene, koje ćemo čuvati još mnogo godina unaprijed.

Budući da je prošli Ladies In magazin bio tematski posvećen porodici i gotovo sav u znaku tih, nama najbitnijih, “velikih i malih ljudi”, odlučila sam se i sama sebi postaviti izazov i razmisliti o tome, na koji način kvalitetno provesti vrijeme s članovima porodice. Čim sam počela da razmišljam o tom zadatku, bilo mi je jasno – pa to nije nimalo jednostavno! Jer prijatelji i partneri su nešto potpuno drugo – to su ljudi koje birate upravo zato što dijelite zajednička zanimanja, hobije i poglede. Dok su članovi porodice nama najvoljeniji i najbliži ljudi, ali to ne znači neminovno da svi zajedno imamo ista interesovanja, temperament, prioritete…

Tu su prije svega djeca raznih uzrasta, pa onda stariji članovi porodice, muški i ženski članovi, oni s manje i onih s više obaveza, oni introvertni i oni ekstrovertni, oni umjetnički nastrojeni i oni koje zanima samo sport… ohoho… nije nimalo lako. Ipak… Mislim da se sve ove različitosti daju podvesti pod neki “zajednički nazivnik”, ako postoji dobra volja i ako se zajedničke aktivnosti organiziraju tako, da se za svakoga pronađe ponešto. Pa šta kažete na sljedeće prijedloge:

 Twister ili Pictionery

Bezbroj jesenjih i zimskih dana svog djetinjstva provela sam bacajući kockicu i nadajući se “šestici”, “jedući” figurice svojih protivnika u “Čovječe, ne ljuti se”, kupujući kuće i hotele na Azurnoj obali i “čameći” u zatvoru, jer sam ostala bez “Monopoly” novca. I dan-danas su za mene društvene igre zaista jedna od najdražih razbibriga u hladno doba godine, a koje mogu uključiti cijelu porodicu. Igrajući “Domina”, “Pictionaryja”, “Trivial Pursuita” ili npr. “Twistera”, koji zahtijeva i fizičku aktivnost, cijela porodica će se prvo odvojiti od mobilnih telefona, tableta i drugih digitalnih pomagala, slatko nasmijati, a možda čak malo i “pokoškati” zbog kompetitivnog duha oca ili najmlađe kćerke. No, sigurna sam da će svaki član – od 7 do 77 godina – biti angažiran, motiviran i zabavljen barem sat-dva, a zajedno provedeno vrijeme apsolutno nema svoju cijenu.

Kuhanje

Stara izreka kaže “Ljubav ulazi kroz usta.” Pri tome se obično misli na neke tradicionalne predstave o podjeli uloga u porodici. Ipak, ja se potpuno slažem s ovom izjavom, no u jednom drugom kontekstu. Rado bih je preformulirala u “Ljubav se osjeti u hrani”. Koje je to mjesto u vašem domu, u kojem se najčešće okuplja većina vaše porodice? Vjerovatno dnevni boravak, ali sigurno i kuhinja. Mirisi, toplina, ritual sjedenja za stolom i dijeljenja obroka… Prosto je nemoguće da nas hrana ne zbliži. Isto vrijedi i za njenu pripremu. Bez obzira na to da li je u vašem domu jedna osoba dežurni “Jamie Oliver” ili ne, to ne znači da se proces pripreme obroka ne može pretvoriti u zajedničku, porodičnu aktivnost. Odaberite novi – slatki ili slani – recept, kako niko od članova porodice ne bi imao dojam da se preferira onaj drugi, jer se npr. sprema njegov omiljeni kolač ili jelo. Podijelite uloge – jedno neka sjecka, drugo muti, treće neka peče, četvrto neka pere suđe, peto neka dekorira stol… Sigurna sam da će taj obrok biti za prste polizati, jer će emocije članova porodice biti njegov glavni, tajni sastojak.

  Family box

Tokom ljeta skupimo tako mnogo divnih uspomena. No, ne čini li vam se da one zaista brzo izblijede? To je zato što ih ne čuvamo i ne njegujemo. Fotografije ostaju pohranjene u računaru. Suvenirčići često nestanu u ladici ili kanti za smeće, a priče i mentalne slike izblijede, jer se dovoljno često ne podsjećamo na njih. Pored toga, svaki od članova porodice sigurno ima neki najdraži momenat, za koji ostali možda i ne znaju. Stoga je moj prijedlog da izradite fotografije, skupite sve drangulije i sitnice, koje ste donijeli s mora ili city tripa i organizirajte porodično veče posvećeno godišnjem odmoru. Neka svaki od članova napiše na komadiću papira, koji je bio njegov “highlight” tih bezbrižnih dana, nasmijte se grimasama i neuspjelim pozama na slikama, slušajte muziku i jedite hranu, koja vas asocira na vašu putnu destinaciju i zajedno kreirajte “family box” za ljeto 2017. godine. To je ujedno i dobra prilika da počnete praviti planove za tople mjesece 2018. godine.

Sport

Sigurno neki od vaših članova porodice više vole fizičku aktivnost od drugih, no zabava koju na ovom mjestu predlažem je potpuno nevezana za veću ili manju količinu sportskog duha vaših ukućana, već je za nju potrebna određena doza radoznalosti. Isprobajte nešto novo! Šta kažete na jahanje? Konji su zaista plemenite životinje i kontakt s njima ima istinsko terapeutsko dejstvo. Posebno, ukoliko je porodična dinamika u vašem domu obilježena s par trzavica, boravak u prirodi, jahanje i druženje s konjima može imati više nego blagotvorno dejstvo na te odnose. A šta mislite o kuglanju? Timski rad i eventualni meč protiv druge ekipe će ojačati unutrašnje veze, komunikaciju i solidarnost između članova porodice. Ujedno ćete se slatko i zabaviti i umoriti, te imati zabavnu temu za razgovor narednih dana. Bez obzira na to da li će vaš porodični tim izaći kao pobjednik iz duela ili ne.

Nadam se da vas je neki od ovih prijedloga inspirirao za slobodno vrijeme s vašim najbližim. Pri tome uvijek imajte na umu onu simpatičnu izreku, koju često vežu za porodice i koja glasi: “Možda ponekad nismo ‘svi svoji’, ali zato kada smo zajedno, imamo sve.”