Inga Krešić: Ingeo Bio: Savršeni spoj prirode iz doline rijeke Neretve

Teško je govoriti o nastanku kozmetike Ingea bio, a ne spomenuti Pčelarstvo Krešić. Moji preci su se godinama bavili pčelarstvom, tako je moj otac Ante, prije 15-ak godina osnovao obiteljski posao, u kojem sam i sama godinama sudjelovala. Kroz to vrijeme počela sam pobliže upoznavati ljepote koje nam pruža priroda, pčelinji proizvodi, naše  hercegovačko bilje, te sam dobila želju usavršiti i proširiti znanje stečeno radom s ocem – kazala je za naš magazin osnivačica prirodnog kozmetičkog brenda Ingea bio, jednog od najpopularnijih kozmetičkih brendova u našoj zemlji, ali i šire

Piše: Lejla Lojo-Karamehmedović

Ako imalo vodite računa o beauty preparatima koje nanosite na svoje tijelo, a pritom nastojite podržati domaću proizvodnju, onda ste vjerovatno barem jednom u životu imali priliku probati Ingea bio beauty proizvode. Vjerujemo da ste im nakon toga ostali i vjerni, jer ko jedanput proba njihov balzam za usne, piling za tijelo na bazi narandže ili smilja kao i anticelulitni gel, teško da će mu naći zamjenu. Iza priče o Ingea bio brendu skriva se ime mlade i sposobne Inge, nasljednice mostarske porodice Krešić, poznate po pčelarstvu. Ova 30-godišnjakinja je uspjela izgraditi prepoznatljiv hercegovački brend mnogo dalje od granica naše zemlje.

\"\"

Pčele i hercegovačko bilje

 Teško je govoriti o nastanku kozmetike Ingea bio, a ne spomenuti Pčelarstvo Krešić. Moji preci su se godinama bavili pčelarstvom, tako je moj otac Ante, prije 15-ak godina osnovao porodični posao, u kojem sam i sama godinama sudjelovala. Kroz to vrijeme počela sam pobliže upoznavati ljepote koje nam pruža priroda, pčelinji proizvodi, naše  hercegovačko bilje, te sam dobila želju usavršiti i proširiti znanje stečeno radom s ocem. Godine 2010. upisujem fitoaromaterapiju. Po završetku spomenutog školovanja počela sam samouvjerenije raditi na proizvodima poput melema, sapuna, pilinga, te sam odlučila kreirati vlastitu liniju i odvojiti se od očeva posla. Danas, iako obje porodična male firme egzistiraju samostalno, teško ih je odvojiti; zajedničko je baziranje na potporu zdravlju i njezi čovjeka isključivo prirodnim proizvodima – počinje svoju priču lijepa Inga.

Za naš magazin kaže kako nije imala velike planove niti je svoju kozmetiku planirala proizvoditi u velikim količinama. No, kvalitet uvijek nađe put do svojih mušterija.

\"\"

 – U samom početku željela sam pronaći i proizvesti idealne proizvode za sebe, potom su iste želje imali članovi moje porodice, zatim prijatelji, i, na kraju, prijatelji mojih prijatelja… Tako da je sve nekako išlo samo od sebe. Linija kozmetike Ingea bio često je tražena i izvan granica BiH, što je jako uspješno, ali trenutno nemamo toliku mogućnost proizvodnje, težimo ka tome.

A prvi proizvod koji je izašao iz njene male radionice bio je balzam za usne u obliku melema, na bazi meda i propolisa. Inga kaže da se ovaj balzam odlično prodaje i danas, te da mu je, u skladu s trendovima, ambalaža dobila novo ruho.

Teško je izdvojiti samo jedan proizvod koji je najtraženiji. No veliku ulogu u prodaji ima i doba godine. Naime, ljeti se u velikim količinama prodaje naša Ten linija (ulje i maslac za sunčanje te preparati koji se koriste nakon izlaganja suncu), dok u hladnijim danima, najčešće, traže se proizvodi za dubinsku njegu kože; kolekcija Smilje, razni maslaci za održavanje vlažnosti kože. Kako nam idu topliji dani i proljeće, dosta se traži anticelulitni program – pojašnjava naša sagovornica.

\"\"

Rizik i motivacija

S obzirom da je kozmetika hrana za kožu i putem kože ulazi u tijelo, veoma je važno da je napravljena od zdravih i prirodnih sastojaka. Upravo takva je Ingea bio.  Napravljena je na prirodnoj bazi, sadrži biljna i eterična ulja, hidrolate, pčelinji vosak, mljevene biljke, biljne dijelove i mineralne tvari. Sve ono što nam priroda daje. Nažalost, Inga sve sastojke za svoje proizvode ne uspijeva pronaći u BiH.

– Iako se trudim nabavljati sirovine iz svoje okoline, često sam primorana  zbog nemogućnosti nabavke određene sirovine, posegnuti  do susjednih država, ako ne i dalje.

Baviti se privatnim poslom u BiH veliki je izazov, posebno za mlade dame. No, Ingu brojne prepreke nisu omele da istraje u svojoj velikoj ljubavi i uspješnoj poslovnoj priči.

– Svaki posao nosi određeni rizik, prisutni su usponi i padovi. Iako se na prvu čini kako radim posao iz snova, sama određujem „pravila igre“, nemam nadređene, često na površinu izbije i tamnija  strana posla, teško je uskladiti i organizirati posao, proizvodnju, sajmove, prodaju…Ako želim biti u korak s najnovijim trendovima nužne su i edukacije. No uz pomoć i podršku bliskih ljudi, lako se nađe rješenje za sve.

\"\"

A njena motivacija su zadovoljni kupci koji se uvijek vraćaju.

U budućnosti planiramo kreirati nove kozmetičke linije, bazirane na osluškivanju potreba i želja naših kupaca. Za naše kupce želimo najbolje iz prirode – otkriva nam Inga, dodajući kako posao ne može odvojiti od svog privatnog života.

 – Jednostavno volim to što radim tako da mi nije teško razmišljati o tome i izvan radionice. Priznajem da sam radoholičar. Uz stručan tim saradnika, neprestano sudjelujemo u kreiranju novih proizvoda.  Već godinu dana testiramo novi proizvod, riječ je o Deo fresh kremi, prirodnom dezodoransu, koji je napravljen od 100 posto prirodnih sirovina. Riječ je o unisex proizvodu.

\"\"

A, ako se pitate koji bi to Ingea bio svaka dama trebala imati u svojoj beauty torbici, naša sagovornica kaže:

\"\"

Teško je izdvojiti jedan proizvod, ali vam mogu reći bez kojih proizvoda ne mogu zamisliti svoju torbicu, pogotovo u hladnijim danima koji su pred nama. Za početak, balzam za usne, hidratizira, hrani i štiti usne, te je odlična podloga za ruž. Zatim hranjiva krema za ruke, lakoupijajuće formule koja ne ostavlja masne tragove. I na kraju Propolis sprej, proizvod Pčelarstva Krešić, koji je odličan za dezinfekciju usne šupljine te djeluje kao prirodni antibiotik. Još jedan proizvod, koji ne mora nužno biti u torbici, ali neka bude pri ruci: antibakterijski melem. O tome ćemo detaljnije nekom drugom prilikom.

\"\"