Kako spriječiti pucanje kose?

Poznata bh. blogerica Simply Selma testirala je nove Subrina proizvode, te našim čitateljima otkrila njihove benefite. Evo kakvo je Selmino iskustvo…

Ove godine sam napravila malu, ali meni bitnu promjenu zbog koje sam veoma sretna – neke od vas će se sjetiti da sam se znala požaliti kako nisam zadovoljna njegom kose. I to nezadovoljstvo se protezalo godinama…

Koliko sam vremena i pažnje posvećivala njezi kože, utoliko sam osjećala sve veću grižnju savjesti što je moj pristup kosi bio tako površan. Na to sam gledala kao obavezu, ne kao nešto u čemu uživam.

\"\"

Moje interesovanje je osvježeno putovanjem u Beč, gdje sam kupila par novih proizvoda i taj šoping me potakao da kosi posvetim mnogo više pažnje. Počela sam sklapati “garderobu” za kosu koja se sastojala od par odgovarajućih šampona (jer mi se kosa nekada navikne na iste proizvode), regeneratora koji ne otežavaju kosu (pa ih mogu češće koristiti), maski koje nisu prepune silikona i zaista kosu nahrane, kao i proizvoda za toplinsku zaštitu pošto se moja duga kosa teško može odreći fena pri sušenju.

\"\"
Drogerije su mi omiljeno i glavno mjesto gdje vršim nabavku njegujućih proizvoda za kosu, što zbog lake dostupnosti tako i zbog pristupačnih cijena. Moje eksperimentiranje me odvuklo preko cijele police proizvoda za kosu, pa do Subrina njege za koju znam još od majčinskih preporuka. Osim Astor kozmetike, Atrix kreme za ruke – i Subrina je bila dijelom ladica i nesesera tokom mog djetinjstva i pubertetskih godina.

\"\"

S obzirom da je moja kosa tanka , masnijeg tjemena a isušenih krajeva, duga je i nije farbana – obično se odlučujem za šampone koji temeljito čiste kosu i tjeme a neće isušiti krajeve. Zimi pak volim u njegu ubaciti i više njegujuće šampone pa ove dvije vrste koristim naizmjenično. Upravo sam to učinila sa šamponima Subrina Vitamins & Strength (blago hranljiviji, za jačanje oslabljene kose) i Subrina Classic Care & Moisture(temeljito čišćenje, za normalnu kosu).

\"\"

To temeljito čišćenje ne ide po cijenu isušenog tjemena tako da ne morate brinuti da li će se pojaviti svrbež. Ukoliko vam je kosa suha ili kovrdžava, preporučila bih ga za sedmično ili mjesečno dubinsko čišćenje (ovisno o potrebi).
Subrina Classic Care & Moisture regenerator se odlično slaže uz šampon iz ove linije, nadopunjujući ga i skupa su odlična kombinacija za kosu koja nije previše zahtjevna. Ukoliko pak farbate kosu, pametnije bi bilo potražiti odgovarajuću liniju za njegu farbane kose. Subrina Vitamins & Strength regenerator osim čišćenja pruža i svilenkast osjećaj, te je kosa blago zaglađena i to je dosta korisno ukoliko vam je kosa sklona naelektrisanju. Uz proizvode iz ove linije, ono je mnogo manje izraženo. U sastavu ne sadrže parabene, tragove formaldehida, kao ni mineralna ulja – što je još jedna dobrobit.

\"\"

I za kraj, proizvod koji bih možda istakla iz ove skupine bi bio Subrina sprej za termalnu zaštitu kose. Dojmio me jer, i kada ne koristim Subrina šampone i regeneratore, ovaj sprej daje odličan rezultat. Odmah po korištenju kosa bude lijepo oblikovana, ima blagi volumen i sjaj. Tek malo dužim korištenjem postanete svjesni da je i pored korištenja fena, kosa očuvana – što se najviše primjeti po stanju krajeva kose. Topla preporuka, pogotovo tokom zime kada je kosi potrebna sva moguća pomoć da ne gubi vlagu i elastičnost. On je ustvari moja mala tajna kako spriječiti ispucale krajeve kose.

\"\"

Simply Selma (https://www.simply-selma.com/2017/12/kako-sprijeciti-ispucale-krajeve-kose.html)