Na(j)racija: Kako sam presmijala dvijesedamnaestu

Razmišljala o tome kako sam, sve ove godine, mislila da je za Novu  godinu važno poželjeti puno posla i dovoljno novaca. A onda shvatila da je od toga stotinu, hiljadu puta važnije željeti godinu u kojoj ćeš se puno smijati

Piše: Najra Krvavac

Januar

Staru godinu provela slušajući naizmjence Čolu i Nicka Cavea i stokajući čeljad koja mi se rasula po bijelom svijetu da dočeka Novu. Što bi rekla baba Katica – nemam ja nju, sinko, šta čekat\’: čekala – ne čekala, doći će ona svakako. Tako je i bilo. Meni slavlje ionako počinje tek kad mi dijete dođe kući. Ovaj januar smo razabrali sve što se razabrati treba prije nego djeca napune 18. Ja njemu objasnila da tu prestaje moja zakonska obaveza da ga uzdržavam, on meni rekao da ha ha, slatka si ti meni majko, ali ništa od toga. Poslije jeli ribu kod Fajića u Blagaju i smijali se do suza.

\"\"

Februar

Prvo kupila psa, pa tek poslije shvatila da je pas kupio mene. Ili, kako je to uobličila moja beogradska prijateljica kad je vidjela kako sam se prosula kao riža zbog tog čupavog klupka: „Ti si, bre, totalno odlepela!“. Jesam. Bre! Poslije se smijale do suza.

Mart

Kako Urban, vrlo neuviđavno, nije dugo svirao u Sarajevu, otišla s prijateljicama u Split na njegov koncert. U povratku kupile vinske čaše, tanjire, pribor i stolnjak na kockice, pa napravile piknik na plaži. Jele salatu od hobotnice i zbog nečega, ne sjećam se više čega, se smijale do suza.

April

Otputovala na nekoliko dana na crnogorsko primorje. Na graničnom prelazu BiH s Crnom Gorom ljubazno upitala graničara da li je umoran.

  • Vala, da ti pravo kažem, jesam!
  • Rano ste došli, a?

(gleda na sat)

  • Prije pola sata.

Smijala se do suza.

Maj

Vlado napunio velikih 18. Ispričala mu, 18. put, kako sam ga rađala 17 sati, on odgovorio da bi on mene, da je situacija bila obratna, rađao 25 i nikad se ne bi zbog toga žalio. Eto, toliko sam mu draga. Smijala se do suza.

Juni, juli, august

Pola ovog vremena provela na planini, a pola na moru. Doslovno. U slobodno vrijeme malo radila. Jedna od najbližih prijateljica je ovoga ljeta stjecajem okolnosti živjela u Šibeniku, pa joj otišla na četiri dana. Ostala mjesec. Ja se smijala do suza. Prijateljica je isto dobar dio vremena tiho i u jastuk plakala, ali nisam sigurna je li bilo od smijeha.

Septembar, oktobar

Ustajala dva sata ranije, pa dnevno radila 26 sati, da nadoknadim sve iz juna, jula i augusta. Malo manje se smijala, doduše.

Novembar, decembar

Razmišljala o tome kako sam, sve ove godine, mislila da je za Novu  godinu važno poželjeti puno posla i dovoljno novaca. A onda shvatila da je od toga stotinu, hiljadu puta važnije željeti godinu u kojoj ćeš se puno smijati.

U dvijeosamnaestoj vam želim dobro zdravlje, da volite i da vas vole. Želim vam godinu koju ćete presmijati.

Za sve ostalo ćemo se, i vi i ja, već nekako snaći.