9 razloga zbog kojih imate podočnjake

Spavate mnogo, a opet se osjećate umorno… Možda činite jednu od devet grešaka koje vam donosimo u nastavku, a da niste bili ni svjesni da vam štete. Toliko su vam već postale rutina da niste ni svjesni koliki su vam kamen spoticanja. Vrijeme je da nešto promijenite

Jedete slatkiše i pikantnu hranu

Volimo deserte, ali uživanje u slatkišima prije spavanja može biti štetno. Istraživanja su pokazala da hrana bogata mastima i šećerom može utjecati na isprekidan i nekvalitetan san. Vrlo je slično i s pikantnom hranom.

Ne jedete u pravo vrijeme

Dobro pravilo je ono koje kaže da trebate prestati jesti tri sata prije spavanja. Ako baš morate jesti kasno, odlučite se za lakši obrok koji ne sadrži masti i šećere.

Popili ste više od čaše vina

Znamo prednosti ispijanja čaše ili dvije crnog vina prije spavanja. No, još koja čaša više može utjecati na vaše spavanje. Malo alkohola može vas umiriti i pripremiti za spavanje, ali veće količine alkohola utjecat će na vas i zaspat ćete brzo, ali ćete spavati nemirno i buditi se. Opustite se uz čašu ili dvije poslije večere tako da vaš metabolizam stigne odraditi svoj dio posla prije nego što krenete na spavanje.

Odgađate buđenje

Osjećate li se krivim? Naravno da će vam trebati izvjesno vrijeme da se naviknete, ali zaista pokušajte ustati odmah kada vam se alarm oglasi. Zašto? Zato što svaki put kada pritisnete \”snooze\” i vratite se na spavanje, započinjete novi ciklus spavanja koji će ionako biti prekinut za nekoliko minuta. Budući da će taj ciklus završiti prije nego što je doista završen, šanse su da se osjećate još umornijim kada se probudite, vrlo velike.

Pijete vodu prekasno

Piti mnogo vode važno je i presudno za vašu ljepotu i zdravlje. Međutim, važno je i vrijeme kada vodu pijete. Nemojte čekati 22 sata da biste popili svojih osam čaša. Ako popijete veliku količinu vode prije spavanja vjerojatno ćete se buditi usred noći jer ćete morati ići na toalet, a rezultat toga će biti isprekidan ciklus spavanja.

Nemate rutinu

Ponekad ste u krevetu prije 22 sata i spremni ste za svoj produktivan san od devet sati. Drugi pak dan odete u krevet oko jedan sat ujutro. To baš i nije dobro za vaš organizam. Tako bi vam moglo biti jako teško postaviti rutinu spavanja i nje se držati, što bi vam i trebalo biti super važno. Prema naučniku Matthewu Walkeru, spavanje do podne vikendima zapravo neće nadoknaditi sedam loših noći. Spavanje nije poput banke i ne možete akumulirati dug, a zatim ga pokušati platiti naknadno, rekao je Walker. Mozak nema sposobnost vratiti izgubljene sate sna koje ste tokom sedmice koristili kao dug koji ćete vratiti za vikend. Tužno, ali istinito.

Gledate u telefon prije spavanja

Loš učinak na vaše spavanje ima Instagram feed. Gledanje vašeg pametnog telefona prije spavanja (ili još gore, u krevetu) moglo bi ozbiljno poremetiti vaš san. Plava i bijela svjetlost koja se emitira na zaslonu, sprječava mozak pri oslobađanju melatonina hormona koji priprema vaše tijelo za spavanje. Kako biste olakšali taj „prijelaz“ uklonite sva iskušenja tako da telefon i punjač držite daleko od kreveta (ili, još bolje, u drugoj sobi).

Vrući tuš prije odlaska na spavanje

Iako vam se to na prvu možda čini kao sjajna ideja pogotovo sada u ovim hladnim zimskim noćima, vrući tuš vam baš i ne ide na ruku. Kada zaspite, tjelesna temperatura bi vam se trebala spustiti, a vrući tuš ili kupka uzrokovat će porast tjelesne temperature. Ako se vrućeg tuša ne možete baš nikako odreći (a on ne godi ni vašoj koži jer se tada još brže isušuje) istuširajte se barem dva sata prije spavanja. Ili za vrijeme tuširanja držite vodu bliže toploj nego kipućoj.

Temperatura u sobi je visoka

Ne morate u krevetu drhtati, ali vaše se tijelo priprema za spavanje tako da se hladi pa je loša ideja otići u krevet u toplu sobu. Nastojte zadržati sobnu temperaturu između 18 i 20 Celzijevih stepeni jer će vam to pomoći u procesu spavanja. Naučnici suposmatrali skupinu zdravih mladih koji spavaju u razdoblju od pet noći. Oni koji su imali otvorena vrata spavaće sobe, rekli su da su bolje i duže spavali od onih koji su spavali sa zatvorenim vratima. Otvorena vrata će vam omogućiti bolju ventilaciju i protok zraka.
(fashion.hr)