Guccio Gucci: Od sina siromašnog kožara do voljenog dizajnera

Guccio Gucci rodio se 26. marta 1881., u Firenci, u Italiji u skromnoj porodici. Iako mu je otac bio kožar, mladi Guccio nije se želio baviti tim poslom. Naprotiv, kao mladić otputovao je u London i Pariz gdje se prehranjivao radeći kao perač posuđa, konobar, a kasnije i recepcionar

Najvažniju poslovnu poziciju obnašao je u prestižnom londonskom hotelu Savoy, gdje je upravljao električnim liftom Na početku 20. stoljeća taj je hotel bio jedan od najmondernijih evropskih smještaja, a u njegovom liftu vozile su se mnoge slavne osobe, od slikara Claudea Moneta preko Marilyn Monroe do Winstona Churchilla.

Guccio je posmatrao stil slavnih, te je sticao važne poslovne kontakte. Dvadesetih godina prošlog stoljeća vraća se u Toskanu i počinje iznova. Sa svojom ušteđevinom 1921. osniva modnu kuću Gucci u svom rodnom gradu, no ona će se tada sastojati tek od jedne radionice u kojoj će zapošljavati samo najbolje zanatlije.

Na početku se Guccio specijalizirao za izradu luksuznih putnih torbi i druge visokokvalitetne dodatke od kože za jahače kao što su sedla, a s vremenom je proširio svoju ponudu.

Godine 1932. kreirao je mokasinu sa zlatnim kolutovima koja je s vremenom postala jedna od najpopularnijih cipela ravnih potplata u svijetu mode. Ovaj svevremenski komad obuće unosi dašak elegancije u svaku modnu priču, pa ne čudi što su ga počeli kopirati mnogi.

Predkraj četrdesetih godina prošlog stoljeća Guccio Gucci postao je miljenik brojnih slavnih dama kada je smislio prvu Bamboo torbu, odnosno prepoznatljivu kožnu torbu s ručkom od bambusa. Ostalo je, kažu, historija.

Za vrijeme svog života, do 1953. godine Gucci je bio isključivo brend dostupan u Italiji, odnosno u centrima mode kao što su Rim i Milano. Nakon njegove smrti kompaniju su preuzeli njegovi sinovi Aldo, Ugo, Vasco i Rodolfo, koji su proširili posao na New York, London i Pariz.

U njihovu asortimanu našla se i odjeća te sunčane naočale, a od 1964. godine počeli su stavljati prepoznatljivi GG logo na kreacije svoje kompanije koje se i danas koriste.

Iako je kompanija imala finansijskih poteškoća u sedamdesetim godinama prošlog desetljeća, dekadu kasnije počinje se oporavljati. Planetarni uspjeh doživjela je između 1994. i 2005., godine kada je mjesto kreativnog direktora Guccija obnašao američki dizajner Tom Ford.

Danas je riječ o jednoj od najprofitabilnijih italijanskih modnih kuća, koja je u vlasništvu korporacije Kering koja drži i druge luksuzne brendove kao što su Bottega Veneta, Saint Laurent, Alexander McQueen i Balenciaga.

(Zadovoljna.hr)