Poslovne dame u ‘30-im, ‘40-im i ‘50-im

Mada živimo u dobu, kada je žena u mogućnosti da na osnovu svog educiranja, parira mnogim muškarcima u poslu i danas u mnogim zajednicama vladaju predrasude i stereotipi prema ženama. No, dame o kojim ćemo pisati u nastavku uspjele su da unište sve predrasude koje se vežu uz pojam žena. One su uspješne, educirane, a njihovim karijerama dive se mnogi. Svojim primjerima novim naraštajima daju „vjetar u leđa“ i savjetuju da nikada ne odustaju od svojih ciljeva i snova

Piše: Indira: Delić

 Edina Mizić ( Tridesete)

\"\"

 Obrazovanje jeste ulazna karta u business

Edina Mizić uspješna je mlada dama u \’30-im. Urednica je InStore magazina, a već 10 godina zaposlena je u agenciji Altermedia. Iza nje je uspješnih 100 brojeva, jedinog regionalnog specijaliziranog magazina o robama široke potrošnje.

– Žene u \’30-im godinama najčešće zaokruže sve životne uloge, postanu supruge, majke, produktivnost na poslu dostiže svoj vrhunac, osjećaju se moćno i sposobno. Za razliku od \’20-ih kada si još ranjiv, i nisi svjestan želja i mogućnosti, u \’30-im si čvrsto nogama na tlu, svjestan da je to vrijeme kad u svojoj karijeri možeš najviše. U tom životnom periodu postaješ bolja osoba, partner, prijatelj, kolega, drugim riječima rasteš kao individua, i shvaćaš istinu da se stvari uvijek mijenjaju, ali prioriteti koje tad postaviš određuju te u budućnosti– kazala je ova mlada dama i dodala:

Formalno obrazovanje jeste ulazna karta u business, ali sve stvari vezane za uspješan put su stvar snalažljivosti, borbe i želje. Stvari ne dolaze servirane. Prati znakove pored puta i vjeruj u svoje odluke.

Mizić ističe da se za mjesto lidera moraš izboriti vlastitim zalaganjem.

Često kažu da se lideri rađaju, mišljenja sam da se za mjesto lidera moraš i izboriti svojim zalaganjem i isticanjem u poslu, a najvažnije od svega je sposobnost da se projektuješ u budućnost, vidiš ono što još ne postoji i ono što želiš da stvoriš. Važno je da umijete prenijeti tu viziju drugim ljudima, da i oni postanu uzbuđeni zbog nje kao i vi. Poenta liderstva je u stvaranju okruženja u kojem drugi ljudi mogu da rade na najbolji mogući način. Njihov uspjeh je ujedno i vaš uspjeh. 

 Mirna Sijerčić (Četrdesete)

\"\"

 Perfekcionizam vam oduzima snagu za sreću

Doktorica Mirna Sijerčić, direktorica je za Regiju BiH u „Bosnalijeku“, a u ovu međunarodnu zdravstvenu kompaniju došla je 1998. godine, direktno iz Minhena. O tome šta je u poslovnom svijetu naučila u \’40-im, a nije znala u 30-im, Sijerčić kaže:

– Tridesete su definitivno najproduktivnije u svakom smislu, a ličnost je formirana, kao gips, stabilna i teško promjenljiva. Stoga su ‘40-e teže, pogotovo u ovim turbulentnim vremenima. Borba za poslovni status i uklapanje u poslovno okruženje su teški i iscrpljujući, kao i borba da se istovremeno ostvarite i kao žena, majka.

Da ima mogućnost vratiti se unatrag nekoliko godina, sebi bi poručila:

– Hrabro se suočavati s problemima i odmah raditi na njihovom rješenju. Svaki sljedeći problem bit će lakše riješiv, a vama će uliti sigurnost i osjećaj da ste uspješni i efikasni. Istovremeno, naći u svemu mjeru, jer stalno „dokazivanje“ , želja da budeš najbolja, perfekcionizam, oduzimaju snagu potrebnu za sreću, zadovoljstvo i život. Sve izvagati!

Njene odlike dobrog lidera su:

– Za dobro liderstvo potrebno je mnogo toga, prvenstveno iskustvo, znanje, dobre komunikacijske vještine, dobro upravljanje vremenom, precizno postavljeni ciljevi i mehanizmi praćenja njihovog ostvarenja. Žene lideri imaju dodatnu senzibilnost u poslu, jasno izražene moralne vrijednosti, dosljednost, komunikacijske sposobnosti, izuzetno izražen osjećaj za tim i timski duh, te neobičnu kreativnost. Zato mislim da nema uspješnog tima bez žene. I ono što svaki lider treba uvijek imati na umu je da prije i poslije pozicije, najvažnije je biti i ostati čovjek.

 Sadeta Abduzaimović – Filipović (Pedesete)

\"\"

Znanje i strpljenje se isplate

Sadeta Abduzaimović-Filipović, direktorica je interne revizije i kontrole u kompaniji Ataco d.o.o. Mostar.

U ‘50-im godinama naučila je da za dobra i brza rješenja potrebno iskustvo zrelih godina, a uz znanje treba strpljenje kako bi odluke bile kvalitetne i provodive.

– Naučila sam da je znanje veliko bogatstvo i da ga treba skupljati, stjecati svakodnevno, te upotrijebiti ga na pravilan način kad bude prilika. Naučila sam da svako i ne dobije priliku da pokaže svoje znanje, ali prilika se traži i treba se boriti za priliku i po cijenu da se mora izaći iz komforne zone, odreći se dnevnih uživanja za ono što je dugoročno. Naučila sam da se o detaljima mora razmišljati unaprijed, jer mali detalj čini veliku razliku.

Ova uspješna dama, kazala nam je da se znanje i strpljenje isplate, a energičnost i ljudskost navodi kao glavne osobine dobrog lidera.

– Ta dva pojma uz znanje, su osobine koje vam daju osobenost,  pa će se to u svakom timu i prepoznati.