Priželjkujete ravan stomak? Onda se ovih \”zakona\” morate pridržavati

Stomak je onaj dio tijela s kojim nerijetko imamo problema kada je riječ o njihovom definiranju, no svi često zaborave na ova pravila kojih se moraju pridržavati…

Zdrav i aktivan život odražava se na vaše tijelo, a jedan od znakova da je takav način života zapravo vaš lifestyle su lijepo oblikovani trbušni mišići. Trbušnjaci i ostale skupine vježbi za trbušne mišiće najvažniji su preduvjet za čvrst i lijepo definiran trbuh.

Uz to nikad ne biste smjeli prekršiti ove zakone jer će sav vaš trud zapravo pasti u zaborav. Naime, ono što većina trenera i fitness stručnjaka naglašava jest da je definiran trbuh rezultat uravnotežene prehrane. Šta to znači? I da radite sve moguće vježbe koje su predviđene za trbušne mišiće, teško da ćete vidjeti rezultate ako određene namirnice ne izbacite. Dok noge i stražnjicu možemo oblikovati tjelovježbom (iako je i tu prehrana bitan faktor), trbušnjaci su čak 70 posto prehrana, a 30 posto vježbe. Stoga, svakako počnite upražnjavati ove savjete i rezultati neće izostati.

1. Izbacite rafinirane ugljikohidrate

Unošenje rafiniranih ugljikohidrata sasvim sigurno doprinosi debljanju. Ili, ako hoćete, \”cementira\” postojeće masne naslage. Naime, tijelo neće razgrađivati uskladištene masti ako je šećer na raspolaganju. Rafinirani ugljikohidrati se nalaze u proizvodima u kojima je povišeni udio namirnica poput brašna i šećera, stoga uvijek pripazite kada kupujete i neke niskokalorične proizvode da pogledate koliki je udio šećera u njima jer zna biti poprilično visok.

2. Izbjegavajte hranu sa šećerom, posebno fruktozom

Većina uopće nije informirana o tome koliko je šećer zastupljen u kojoj namirnici. Mislimo da je najveća koncentracija u čokoladi, nego u nekom drugom proizvodu. Naprimjer, namirnica koja sadrži prevelike količine šećera, a većina je smatra veoma zdravom, jest jogurt. Koristeći ga svakodnevno u jutarnjim smoothiejima možete postići kontra efekt. Ista stvar je i s voćem, koje morate jesti kroz jutro ili rano poslijepodne, nipošto u večernjim satima, jer sadrži fruktozu koja se taloži u vašem tijelu i ne potiče sagorijevanje viška kilograma.

3. Ne vjerujte niskokaloričnim napitcima

Vjerojatno ste svjesni da gazirana pića i takozvani prirodni, kupovni sokovi imaju velike udjele šećera i najgora su moguća opcija za unošenje u organizam. Međutim, većina nas nasjedne na priču o prirodnim, aromatiziranim vodama koje navodno imaju umanjeni udio šećera i nisko su kalorične, pa kada nam dosadi piti samo vodu, posežemo za njima. To je, nažalost, prevara. Aromatizirane vode su zapravo pune šećera i zabluda je da njihovom konzumacijom ne unosimo ništa štetno u organizam.

4. Puno se krećite, a ponajviše hodajte

Sada kada su ljepša vremena – izbjegavajte javni prijevoz ili automobil. Osobito ako radite posao od osam sati gdje cijeli dan sjedite. Umjesto da neku destinaciju skratite vožnjom autobusom, tramvajem ili pak automobilom, prošetajte se do željene destinacije. Trbuh se najviše \”topi\” kada upražnjavate kardio trening, pa u danima kada i nemate baš vremena otići u teretanu, hodanje je odlična alternativa.

5. Minimalno osam sati sna

Ovo je stavka na koju niko ne obraća pažnju, a veoma je bitna. Ako noću odspavate barem osam sati vi dajete svom tijelu mogućnost da se regenerira. Taj proces je nužan našem organizmu jer nam daje energije za svaki dan i daje mogućnost vašim mišićima da budu spremni za sve napore koji ih očekuju tokom dana. Osim toga, vaši trbušni mišići moraju ojačati, a ako tijelo nije odmorno, neće moći izdržati ono što ste vi za njega predvidjeli toga dana.

6. Ubacite trčanje u svoju rutinu

Kao što je već naglašeno, ono što najučinkovitije topi masne naslage jest kardio trening. A trčanje je kardio trening koji oblikuje cijelo tijelo pa tako i trbušne mišiće. Topljenjem viška kilograma, naši mišići dolaze na vidjelo i tako se otvara prostor za njihovo oblikovanje. Mnogima su najkritičniji dio bočni trbušni mišići, a trčanje pomaže da se otopi taj zloglasni \”pojas za spašavanje\”.

(buro247.hr)