Kako možete povećati snagu svog tijela

Dobivanje snage ne događa se preko noći, iako bi nam to uštedjelo mnogo vremena, ali i bolova. Ako je vaš cilj da poboljšate ukupnu snagu, morat ćete osigurati da vam način na koji vježbate, pomogne pri ostvarenju vaših želja

Umjesto da pretražujete Google i pregledavate milione videa donosimo vam nekoliko konstruktivnih savjeta osobnih trenera kako biste bili sigurni u ono što biste trebali činiti ako želite biti snažniji.

Odaberite odgovarajuću težinu

Kada je riječ o odabiru težine, možda vam se čini da vam je jednostavnije odabrati istu težinu svaki put (i sigurno jest lakše, jer znate da ćete ju podići bez problema), ali nije dovoljno učinkovito. Ako želite postati jači, osobni treneri savjetuju da bi struktura vašeg programa trebala biti osmišljena tako da bude raznovrsna. To uključuje posebno planirane vježbe s različitim težinama, volumen i intenzitet vježbi koje će vam pomoći da se pomaknete i napredujete od početnika prema profesionalcu. Preporuke su da koristite težine koje će vas svaki put izazvati da tokom određenog ponavljanja osjetite opterećenje. Primjerice, ako radite skup od 15 ponavljanja upotrebljavajte \”lagane\” tegove koji će biti učinkoviti i nakon nekoliko ponavljanja. Moglo bi potrajati neko vrijeme dok ne pronađete savršenu težinu, ali to vam je dugoročno isplativo. Dodatni savjet: svakako zapišite težine koje koristite za različite vježbe. Ovo je sjajan način da brzo utvrdite koju težinu trebate dizati pa ćete i napredak vidjeti mnogo prije.

Budite dosljedni

Poput poznate izreke \”Rim nije izgrađen u jednom danu\” isto je i sa snagom. Da biste povećali svoju ukupnu snagu, trebali biste redovno raditi trening snage i to od tri do pet dana u sedmici.

Važna su ponavljanja, ali i odmor

Za izgradnju snage, treneri kažu da biste trebali odraditi pet do osam ponavljanja po setu i vježbama dovoljno teškim da ih možete izdržati, a opet da njima ne ugrozite ranije formiranu „konstrukciju“. I svakako uzmite između 90 sekundi i dvije minute odmora između svakog seta vježbi.

Što intenzivnije vježbe to bolje

Odaberite učinkovite vježbe poput čučnjeva, podizanja težina, trbušnjaka i sklekova jer će vam one uvelike pomoći da postanete jači. Nemojte se bojati opterećenja jer u svakom slučaju, kao i inače u životu, uvijek prvo morate nešto uložiti da biste dobili zauzvrat. (fashion.hr)