Dunja Ferušić i Džejna Zvečevac: Djevojke koje znaju oživjeti vunene kreacije

Dunja i Džejna imaju nepredvidivu maštu i vole stvarati. Proces oživljavanja vune u nešto prepoznatljivo je zaista magično. Njihovo dugogodišnje prijateljstvo preraslo je i u poslovnu saradnju, a mi vam donosimo zanimljivu priču dama čije \’\’nemirne ruke\’\’ stalno traže da nešto stvaraju

Piše: Ilma Jakubović

Life of wool je kreativni koncept, iza kojeg stoje dvije dame Dunja Ferušić i Džejna Zvečevac, a u kojem vuna upoznaje život u jedinstvenoj i maštovitoj formi koristeći tehnike suhog i mokrog flicanja. Ideja je nastala 2015. godine kada su iz hobija počele razvijati proizvode. Kreacije su ručno rađene i različitih su namjena. Svaki \’\’Life of Wool\’\’ proizvod je jedinstven i samo je jedan baš takav. U početku su to većinom bili specifično urađeni radovi po narudžbama prijatelja. Ove kreativne dame svoje slobodno vrijeme koristile su kako bi pravile komade nakita, broševe, narukvice i ogrlice.

\"\"

Za veselu djecu

  • Lično nismo baš osobe koje vole da nose nakit, ali ako nosimo nešto, to je obično jedan komad koji priča priču. Tako da je ta vrsta nakita dio naše ponude. Osim toga, s obzirom da smo obje mame,  blizak nam je i taj svijet interesantnih oblika, tekstura i jarkih boja koji uvijek privlači djecu. U zadnjih godinu u našoj ponudi možete pronaći i radove koji bude dječiju maštu i podstiču na kreativnost. Figurice životinjica, vrtuljci, igračke i razni ukrasi rađeni od prirodnih materijala su super mekani i lagani, te izgleda da podjednako vesele djecu, kao i roditelje – priča nam na početku našeg razgovora Dunja.

Vunene igračke, figurice, ukrasi i vrtuljci nastali su kroz igru s njihovom i drugom dječicom. Tražile su adekvatne stvarčice koje bi zagolicale dječiju maštu. Kažu da kako djeca rastu i njihove potrebe se mijenjaju, te djeca sama počinju pokazivati veću naklonost personaliziranim igračkama koje su osmišljene i rađene samo za njih.

  • Vrlo često su igračke napravljene po želji roditelja jer recimo dobijemo informaciju da djeca vole određene priče/bajke pa pravimo igračku iz te bajke. U našem radu veoma je bitan upravo taj lični kontakt te kroz razgovor pokušavamo da dobijemo što bolji uvid o samom djetetu, šta voli, koje boje i sl., predlažemo idejno rješenje te nakon toga krećemo s radom – kažu Dunja i Džejna.
\"\"

 

 Inspiracija i motivacija

Pitali smo ove kreativne dame koliko vremena je potrebno za izradu jednog proizvoda.

  • Uvijek je uzbudljivo kada primamo novu narudžbu jer je ispunjavanje želja naših kupaca izazov, budući da gotovo nema ponavljanja i svako djelo je unikatno. Filcanje je dugotrajan i naporan posao jer zahtijeva upornost, koncentraciju i čak dobro raspoloženje. S vremenom postanemo kao budistički svećenici koji danima kreiraju šarenu mandalu od sitnog pijeska. U suštini vrijeme nam brzo proleti jer u ovome istinski uživamo. Kompleksnost rada nekako definira i vrijeme koje nam je potrebno. Sve to dogovaramo s našim klijentima prilikom svake narudžbe – kažu ove kreativke.

\"\"

Svoje proizvode promoviraju prvenstveno kroz lične reference, ističu da im je to najbolja i najvjernija reklama. Njihove radove možete pogledati na zvaničnoj Facebook stranici \’\’Life of Wool\’\’, te Instagram profilu.

Ponuda im je vesela i razigrana. Uvijek imaju nešto novo i drugačije, a razvrstano je u sljedeće kategorije: Igračke za bebe, malu djecu i odrasle – bebina prva igračka od 100 posto prirodnog materijala, mobile s različitim likovima i objektima, storytelling playground zabavnog i edukativnog karaktera sa stvarnim ili izmišljenim temama i likovima, omiljeni likovi iz slikovnica i animiranih filmova, različiti dekorativni predmeti za dame – broševi, ogrlice, naušnice, privjesci i drugi asesoari, personalizirani predmeti različite namjene – unikatni custom made nakit, dekoracije i personalizirani pokloni, svadbene dekoracije – kićanke, specijalni motivi i dekor.

Svaki kreativan rad je vrijedan, a Dunja i Džejna inspiraciju i motivaciju pronalaze u svakodnevnom životu, dobroj knjizi, filmu, umjetničkom djelu.

  • Materijalizacijom ideje uz pomoć vune stvaramo potpuno novi efekt, tako da i sam proces motivira, pred kraj se puls sam ubrza jer to je trenutak istine. Da li smo uspjele oživjeti kreaciju tako da nas stalno mami da je gledamo i uživamo u njenom šarmu i neobičnosti, jer to je naš cilj – s osmijehom će na kraju Dunja i Džejna.