Sladoled je jedan od deserta za kojim često žudimo, no vrlo rijetko ga pripremamo. Vjerojatno zbog toga što je većina recepata za sladolede poprilično složena. S druge strane, previše sladoleda nas itekako može koštati dobre linije, a s obzirom da je ljeto tek na početku o tome svakako trebamo voditi računa. Zbog toga smo za vas izdvojili nekoliko recepeta za zdrave i što manje kalorične sladolede. To, opet, ne znači da ovi sladoledi nisu ukusni. Naprotiv…
Kokos sladoled
Sastojci (za 2 porcije):
- 1/2 čaše kokosovog mlijeka
- 1/4 šolje kokosovog brašna
- 1/2 kašičice ekstrakta vanilije
- 2 zaleđene banane
Priprema:
Sve sastojke ubacite u blender, dobro smiksajte i zaledite na barem 4 sata.
Sladoled od malina
Sastojci (za 2 porcije):
- 3 šoljice malina
- 2 šoljice jogurta
- Stevia
- 1 i pol kašičica ekstrakta vanilije
Priprema:
Maline, jogurt, steviju i vaniliju ubacite u blender i miksajte do glatke smjese. Dodajte komadiće malina. Ubacite u zamrzivač dok se smjesa ne stisne te poslužite samo ili sa dodacima po izboru.
Sladoled s bobičastim voćem
Sastojci:
- 150 grama smrznutog bobičastog voća
- jedna banana
- šaka preko noći u vodi namočenih indijskih oraščića (inače vam neće nastati kompaktna smjesa)
Priprema:
Ovaj sladoled ne sadrži mliječne proizvode, stoga je idealan za osobe koje ne podnose laktozu. Bananu usitnite u blenderu i tek tada dodajte indijske oraščiće i bobičasto voće. Ostavite sjeckalicu neka radi dok cijela smjese ne postane povezana i kremasta. Dobit ćete osvježavajući ledeni desert.
Medeni sladoled
Sastojci: 500 gr slatkog vrhnja, 2/3 soljice meda i 4 bjelanceta.
Priprema:
Vrhnje istucite u šlag, te ga držite u frižideru dok pripremate ostale sastojke. Med stavite u lonac te ga zagrijte do vrenja na srednje jakoj vatri. Neka se kuha dvije minute, a za to vrijeme miksajte bjelance dok ne poprime blijedu, bjelkastu boju. Vrući med vrlo polako dodajte bjelanjcima, neprestano miješajući ručnim mikserom, te s miješanjem nastavite dok se smjesa ne ohladi (oko pet minuta). Bjelance s medom, zatim, kuhačom lagano umiješajte u šlag i dobivenu sladolednu smjesu zamrznite u čvrsto zatvorenoj posudi.