Đenita Delihasanović: Svi žele \”Gioielli\” nakit

Đenita Gioielli kao brend nastaje u Milanu 2010. godine u jednom concept storeu. Rođen je zahvaljujući mukotrpnom i vještom traganju za neobičnim materijalom, vintage nakitom u mnoštvu veselih, konfuznih i decenijama zaboravljenih starih kutija, pronađenim na brojnim milanskim mercatinima

Piše: Indira Delić

Đenita Delihasanović je prosvjetna radnica iz Sarajeva, koja je prije 10 godina osnovala brend Đenita Gioielli. Naime, ova svestrana mlada dama izrađuje nakit kojem malo ko može ostati ravnodušan. Ovaj impresivni brend rođen je zahvaljujući mukotrpnom i vještom traganju za neobičnim materijalom, vintage nakitom u mnoštvu veselih, konfuznih i decenijama zaboravljenih starih kutija, pronađenim na brojnim milanskim mercatinima.

\"\"

– Početkom 2008. godine odlazim u Milano gdje radim, između ostalog, kao menadžer concept storea “Ozanam 9”, uporedo stvarajući svoj mali brend  “Đenita Gioielli”. Prije četiri godine iz privatnih razloga vraćam se u Sarajevo i tu se rađa ideja o pokretanju malog biznisa. Tako i nastaje moja mala radionica izrade nakita koja se nalazi u srcu Sarajeva.

\"\"

Ova dama gaji veliku strast prema vintage materijalima koje je sakupljala s velikom ljubavlju. Poslije ih je redizajnirala, te uz pomoć tehnike Soutache (gajtan tehnika), širokog dijapazona materijala, kolorita svilenih niti gajtana, transformirala u jednu potpuno novu formu.

\"\"

– Soutache tehnika potiče od francuske riječi Soutache-gajtan, a sama tehnika prvi put korištena je za prikrivanje i uljepšavanje nedostataka na odjevnim predmetima… Inspiraciju pronalazim u sebi, u ljudima oko sebe, momentu putovanjima. Posebno inspirativna došla sam s putovanja iz Londona, potom Milana, grada koji je moja druga kuća, posebno dijelovi grada Tortona i Brera gdje se često održavaju vintage bazari koji su za mene vječni izvor informacija i ideja.

\"\"

U poslu kojim se bavi, Đenita kaže, neophodno je pristupiti ozbiljno, predano i s dosta truda, kako bi se postigli određeni rezultati. Veoma je bitno strpljenje, upornost i želja.

– Svaki komad mog nakita inspiriran je i kreiran za ženu koja nije ograničena vremenom i prostorom. Ženu koja je u stanju vidjeti i nešto dalje od same kreacije… Ženu koja prepoznaje jednostavnost u bogatstvu materijala – zaključuje Delihasanović.

Saradnja s Italijanima

– Galerija Đenita Gioielli u Sarajevu postoji već četiri godine, a za kontinuirani rad isključivo su krivci drage dame koje prepoznaju iskrenost u onome što radim i naravno kvalitet. Osim izrade nakita sarađujem i s časopisom iz Italiji gdje predstavljam svoj rad,  koji je isključivo baziran na promociji ručnog rada i ženskog poduzetništva.