Možete li zamisliti svijet bez čokolade? Otkad ga je Kolumbo otkrio Zapadu, kakao je postao jedna od onih namirnica bez kojih ne možemo zamisliti našu svakodnevnicu. Ipak, uvriježeno je mišljenje da je čokolada štetna, uzrokuje gomilanje kilograma i celulita, pojavu akni i slično… a te tvrdnje su daleko od istine
Mitovi o štetnosti čokolade razbijeni su brojnim istraživanjima koji su dokazali kako čokolada predstavlja brojne prednosti, naravno, umjerenom konzumacijom. Godinama je čokolada bila glavni krivac kad je u pitanju pojava akni, karijesa i uobičajene visokokalorične hrane. Niko nije uspio dokazati da se problemi s kožom odnosno akne pojavljuju zbog ljubavi prema čokoladi, a niti karijes. Potrebno je razlikovati \”pravu, organsku\” čokoladu od one industrijske budući da ova prva spomenuta mora sadržavati barem 70 % kakaa i ne smiju se koristiti umjetni zaslađivači.
Okus je gorak. Mnogo više od one industrijske, očekivano, ali njenom konzumacijom snižava se razina holesterola u krvi. Za razliku od jedne takve organske, sastav industrijskih čokolada sadrži izrazito mali udio kakao praha, a pršti od šećera, umjetnih zaslađivača, rafiniranih ulja, bojila i slično… (fashion.hr)