Piletina u bijelom umaku od tikvica

Ukusan ručak ne mora nužno biti jelo koje oduzima puno vašeg vremena za pripremu. Baš naprotiv, brža i jednostavnija jela budu obično najukusnija

Manji broj lako dostupnih namirnica, bazični začini i malo volje je sve što vam treba za brzi domći topli obrok koji možete pripremiti svaki dan, čak i onda kada nemate energije i volje za kuhanjem. Ako vam ponestane ideja šta kuhati – predlažemo vam recept u nastavku za sočnu piletinu koja se savršeno slaže s tikvicama u bijelom umaku od vrhnja.

Sastojci

  • Pileća prsa (500 g)
  • Tikvica (200 g)
  • Brzo i Fino vrhnje za kuhanje (300-500 ml)
  • Luk (70 g)
  • Maslinovo ulje
  • So, biber (po želji)
  • Priprema: Zagrijte malo maslinovog ulja u dubokoj tavi, a uz nju zagrijte i grill tavu za piletinu. Pileća prsa prije stavljanja na grill tavu narežite na željenu veličinu, posolite i prelijte s malo ulja. Meso ne morate tući s čekićem za meso da vam odresci piletine ne budu previše tanki i da se prilikom pečenja piletina ne presuši. Na vruću tavu stavite piletinu i pecite je s jedne strane bez diranje nekoliko minuta. Kada vidite da su odresci dobili bijelu boju skoro do polovine njihove visine, okrenite ih i pecite još barem toliko s druge strane. Kada je piletina gotova odložite je sa strane na tanjir. Na vruće ulje u dubokoj tavi dodajte sitno nasjeckani luk. Ako volite bijeli luk možete slobodno i njega koristiti. Kada luk postane proziran dodajte u tavu tikvicu naribanu na ribež za sir, piše 24sata.hr.
  • Dinstajte tikvice s lukom još nekoliko minuta sve dok tikvice ne pomekane. Ako želite, možete tikvice posuti s malo temeljca za bogatiji okus umaka. Kada su tikvice mekane dobro ih pobiberite i posolite, a zatim prelijte s vrhnjem za kuhanje. Uz povremeno miješanje pustite da vrhnje zakipi, a nakon toga smanjite plamen i pustite umak da se zgusne na željenu gustoću. Ako volite gušće umake koristite manje vrhnja za kuhanje ili ga pustite duže da se kuha i zgusne, a ako volite rjeđe umake manje kuhajte umak i po želji dodajte još vrhnja ili temeljca. Umak poslužite s piletinom kada je još topao, a uz ovo jelo dobro će se složiti i koja kriška limuna. Prijatno!