Cimet uspješno snižava razinu šećera u krvi, ne potičući pretjerano lučenje inzulina. Ukusan je dodatak jelima od mesa i povrća, a ispijanje napitka od meda i cimeta potiče mršavljenje
Upotreba cimeta, kao odlična začina i učinkovita lijeka, spominje se još od davnih dana. Njegovu djelotvornost kod različitih zdravstvenih tegoba potvrdila su i mnogobrojna istraživanja novijega doba.
Tako je utvrđeno da cimet uspješno snižava razinu šećera u krvi, ne potičući pritom pretjerano lučenje inzulina, što je važan faktor uspješna mršavljenja. Redovno provociranje inzulina pospješuje taloženje masnoća u tijelu.
Upotrebom cimeta, kažu stručnjaci, lučenje inzulina bit će pod kontrolom, što će omogućiti uspješno topljenje masnih naslaga. Cimet također pomaže kod loše probave te utječe na smanjenje triglicerida i lošega holesterola u krvi, pokazale su studije.
Tokom dijete s cimetom jede se normalno. Jedino doručak i ručak dodatno uključuju običan jogurt u koji je dodana kašičica cimeta. Druga varijanta uključuje štapić ili čajnu kašičicu cimeta, skuhanu u pola litra vode. Skuhani napitak treba poklopljen stajati pola sata, a pije se ujutro na prazan želudac.
Iako se najčešće koristi u pripremi slastica, cimet je također ukusan i zanimljiv dodatak jelima od mesa, povrća, voća i žitarica. Pirjajte ih s cimetom te poslužite uz kus-kus ili rižu.
Naribanu mrkvu i narezani krastavac prelijte preljevom načinjenim od limunovog soka, cimeta, đumbira, meda, maslinovog ulja i bibera. Ova kombinacija, u koju još dodajte vodu namočenu grožđicama i listićima badema, poslužit će kao ukusan i neobičan međuobrok.
Med i cimet pomažu mršavljenju
Mršavljenju može pomoći i kombinacija meda i cimeta. Pomiješajte kašičicu meda s pola kašičice cimeta. Mješavinu prokuhajte u količini vode koja odgovara jednoj šoljici. Napitak podijelite na dva dijela od kojih prvi popijte ujutro – pola sata prije doručka, a drugi pola sata prije odlaska na spavanje. Već sam dodatak napitka jelovniku potaknut će mršavljenje, tvrde znalci.
Primjer jelovnika:
Doručak: zobene pahuljice s medom i cimetom
Užina: integralni keksi s cimetom
Ručak: tjestenina s kravljim sirom, salata
Užina: jogurt s cimetom
Večera: pirjana piletina s povrćem i salatom
Nekoliko savjeta:
Cimet je odličan izvor mangana, željeza, bakra i cinka, a bogat je vitaminima C i K. Redovna konzumacija tokom zimskih mjeseci utječe na povećanje otpornosti organizma.
Jača imunitet pa je idealna pomoć u sezoni gripe, kao i ako želite skinuti kilogram viška.
U slučaju prehlada (no i ako želite potaknuti mršavljenje) napravite mješavinu – skuhajte pola litre vode te u nju dodajte koricu cimeta i nekoliko klinčića pa krčkajte tri minute. Dodajte limun i med pa popijte pola šoljice svaka četiri sata.
Ovakva svakodnevna kombinacija uspješno reguliše razinu šećera, ubrzava metabolizam, produljuje osjećaj sitosti i tako smanjuje kilograme. Djeluje povoljno na probavni sistem – reguliše probavu i smanjuje nadutost, što su česti problemi tokom mršavljenja.
Odlična je kombinacija i tokom vježbanja jer osigurava ravnomjeran dotok energije na duže vrijeme, daje energiju te smanjuje bol i napetost u mišićima. (24sata.hr)