Ne možete živjeti bez kafe? A tek kada ovo pročitate…

Još su naši preci su znali govoriti da šoljica kafe ispijene “na tašte” popravlja ten. Ove tvrdnje nisu bile bez osnova jer su najnovija istraživanja potvrdila kako kofein učvršćuje i štiti kožu od pretjeranog isušivanja i starenja. Kofein potiče enzime na djelovanje usljed čega nastaju masnoće koje popravljaju uništeni zaštitni sloj kože te se tako dehidracija kože smanjuje

Kozmetička industrija je uspješno primijenila kofein u hidratantnim kremama za suhu kožu, koje pomažu epidermi da se sama zaštiti stimuliranjem unutrašnje proizvodnje lipida. Kofein se koristi i u preparatima za područje oko očiju jer stimulira mikrocirkulaciju u slojevima kože, eliminira višak tekućine i čini kožu čvršćom. Večernjim nanošenjem ovakvih preparata reduciraju se otekline očnih kapaka.

Kofein je aktivni sastojak i mnogih anticelulitnih krema i krema za mršavljenje. Pretjerano povećanje masnog tkiva uvjetovano hormonskim, metaboličkim ili psihološkim faktorima nazivamo celulit. Sloj celulita čine nagomilane masti u stanicama koje nadebljaju, uzrokujući promjene tkiva i kolagenskih vlakana.

Svojim lipolitičkim svojstvima kofein pokreće mehanizam raščlanjivanja masti u nadebljalim stanicama zbog čega se one smanjuju. Kofein se dodaje u kreme za mršavljenje zajedno sa sastojcima koji dreniraju i poboljšavaju mikrocirkulaciju. Ovakve kreme stimuliraju izmjenu tvari i reduciraju količinu masti nakupljenu u stanicama. One učvršćuju kožu, smanjuju gustoću tzv. gušćje kože, jastučiće i masne naslage.

Bogatstvo aroma sadržanih u zrnu kafe potaknulo je i kreatore parfema da ih ugrade u ženske i muške mirise. U ženskim mirisima prevladava topla i nježna aroma kafe, dok kod muških mirisa do izražaja dolazi gorkasta aroma. (Cosmopolitan.hr)