Jasmina Kriještarac: Svako negativno iskustvo podstrek je za uspjeh

Jasmina je magistrica komunikologije, brokerica i autorica knjige \’\’Tajna uspješnog brokera\’\’. Osim što piše, naša sagovornica je istrčala polumaraton te se priprema za drugi. Za Jasminu smo priredili nekoliko kratkih pitanja u kojima nam otkriva koja je to tajna uspješnog brokera, hoće li će napisati i drugu knjigu, te ko je njena najveća podrška

Razgovarala: Ilma Jakubović: foto: Muamer Kolar

 Kako biste sebe opisali u tri riječi?

\"\"

– Znatiželjna, nepredvidiva i komunikativna.

Šta Vas je inspiriralo da napišete knjigu \”Tajna uspješnog brokera\”?

– Inspiracija za knjigu je proizašla iz ideje o tome da svako negativno iskustvo možemo i  trebamo upotrijebiti kao podstrek za uspjeh.

Kako provodite slobodno vrijeme?

\"\"

– Volim boraviti u prirodi, a najčešće trčim, čitam neko zanimljivo štivo ili uređujem sadržaj za svoj blog „Brokerica“. Kvalitetan razgovor s dragim ljudima uz dobru kafu je svakako neizostavan.

Ko je broker?

– Broker je izuzetno fleksibilna, uporna i intuitivna osoba – pravi kameleon. To je osoba koja vlada komunikacijskim i prodajnim vještinama, tako da je u mojoj knjizi upravo o tom prodajnom segmentu riječ.

Hoćete li napisati i drugu knjigu?

– Da. To je trenutno način na koji kanališem svoju kreativnu energiju koja, između ostalog, ima za cilj da čitaoca potakne na optimistično razmišljanje.

Je li teško biti brokerica među brokerima?

– Teško je onoliko koliko to sami sebi predstavimo teškim i obrnuto. Čovjek je često zarobljenik svojih predrasuda i zaista je sve stvar percepcije, tako da ne mislim da po tom pitanju postoji neka razlika.

Istrčali ste polumaraton. Je li za Vas trčanje način da izađete iz zone komfora?

– Svakako da jeste. Trenutno se pripremam za sarajevski polumaraton i zaista mogu reći da je trčanje odlična metoda na putu ka samodisciplini i odbacivanju stava „Ja ovo ne mogu“.

 Gdje se sve može pronaći vaša knjiga?

– Trenutno najbolje sarađujem s nekoliko knjižara od kojih bih izdvojila Svjetlost i Buybook, a može se naručiti i putem online knjižare Knjiga.ba.

Kome je namijenjena knjiga \”Tajna uspješnog brokera\”?

– Knjiga je puna pozitivne energije koja je našem društvu itekako potrebna. Posvećena je poduzetnicima, prodavačima, pregovaračima i onima koji uvijek traže odgovor više na pitanje koja je to tajna uspješnih ljudi.

 Kada ste počeli pisati?

– Sa 16 godina sam počela pisati poeziju, a svoje pjesme sam izvodila na takmičenjima. Pisanje proze je došlo 10 godina kasnije.

 Ko vam je najveća podrška?

– Mama. Primjer vječite kreativnosti i hrabrosti.

Šta Vam najbrže izmami osmijeh na lice?

– Dobronamjeran gest koji odstupa od ustaljenog, svakodnevnog.

 Koji je vaš cilj za 2018. godinu?

– Da ostanem vjerna sebi.

Ljudi bi se iznenadili kada bi znali…

…da je osmijeh njihovo najjače oružje.