Almedina Ćatović: Kako je magistrica filozofije postala krojačica

Magistrica filozofije odlučila je uprkos brojnim nedaćama i nezaposlenosti u struci, ostati u našoj zemlji i posvetiti se dizajnu. Krenula je od nule. Upisala je krojački zanat, diplome ostavila po strani i uz pomoć svekrve pokrenula pravi biznis. Od tada do danas, prodala je više od 1.000 hiljadu modela suknji, koje ponosno nose bh. dame… “Pretty Woman Fashion & Design” polako zauzima mjesto u srcima brojnih pripadnica ljepšeg spola

Piše: Indira Delić, Foto: Muamer Kolar

Zbog nedostatka radnih mjesta, nemogućnosti napredovanja i loše opće klime veliki broj obrazovanih mladih odlučuje spakirati kofere, te krenuti trbuhom za kruhom, u bijeli svijet, u potrazi za boljim sutra.

\"\"

 Početnički kurs

No, to nije slučaj s Almedinom Ćatović, 27-godišnjom magistricom filozofije, koja je odlučila, uprkos brojnim nedaćama i nezaposlenosti u struci, ostati u našoj zemlji i posvetiti se dizajnu. Krenula je od nule. Upisala je krojački zanat, diplome ostavila po strani i uz pomoć svekrve pokrenula pravi biznis. Do, danas prodala je više od 1.000 hiljadu modela suknji, koje ponosno nose bh. dame…

\"\"

– Većina nas sa završenim fakultetom društvenog smjera teže dolazi do posla. Doduše, po završetku drugog ciklusa studija radila sam nešto nevezano za struku, ali sve je to imalo kratak vijek. S druge strane, uvijek sam imala afinitete prema kreativnom radu, ručnim radovima, pa sam odlučila okušati se i u krojenju, šivenju, osmišljavanju kreacija za dame. Završila sam početnički kurs za krojače, te sam samostalno nadograđivala svoje vještine. Jednu mašinu za šivenje sam dobila, drugu kupila i polako krenula u svijet u kojem danas uspješno poslujem. No, sve to ne bi bilo moguće bez moje svekrve, koja mi je dala vjetar u leđa, savjetovala me, pomagala mi. Sve je počelo iz hobija i evo danas brend “Pretty Woman Fashion ˛& Design” postepeno zauzima mjesto u srcima brojnih dama – počinje svoju priču Almedina.

\"\"

 Prilagođene kreacije

Ćatović kreira unikatne modele. Inspirira je materijal, boje, svakodnevica… Posebno je impresionirana faltnicama za koje kaže da su neizbježan modni detalj svake dame.

\"\"

– Počela sam s veoma malo modela, koje sam predstavila na Facebooku. Nakon objave nastao je pravi haos. Prve suknje prodale su se za samo nekoliko dana. Nastavila sam postepeno, posao se povećavao, a koliko smo se dopali pripadnicama ljepšeg spola svjedoči činjenica da smo prodali više od 1.000 modela – kazala je ova dama.

\"\"

Osim suknji Almedina kreira haljine, kardigane, cekere… U budućnosti planira proširiti svoj asortiman, a do kraja godine otvorit će i atelje u našem glavnom gradu.

Uživam dok kreiram. Procedura nije komplicirana. Prvo ide nabavka materijala, krojenje, šivenje, peglanje i na kraju slikanje. To je sav proces. Najdraže mi je vidjeti kada naš kupac pošalje fotografiju suknje i hvali je na sve strane. Pri izgradnji brenda vodila sam se zahtjevima ukusa većine žena. Zbog toga, suknje su dužinom prilagođene, kako za poslovne dame, tako za one koje ih nose u svakodnevnim varijantama. A prednost je što su na gumu i odgovaraju za više veličina – pa pokoja kila više ili manje neće predstavljati problem – kazala je Almedina i dodala da materijale, uglavnom, nabavlja izvan Sarajeva.

Pitali smo je nosi li svoje modele, te koji modni dodatak joj je must have.

– Privatno se najbolje osjećam u casual stilu. Hlače, košulja/tunika, salonke štikle ili dnevna varijanta većinom espadrile/baletanke. To sam ja, a suknje (modeli koje radim), prije svega su mi veoma ženstveni i pristojni. Imam nekoliko primjeraka, ali ih rijetko nosim. Možda je to neka vrsta deformacije, zasiti se čovjek. Radije nosim haljine, nego suknje. Trenutno, sve moje kreacije možete naručiti na Facebook stranici “Pretty Woman – Fashion & Design”  – završava ona.