Šta jesti tokom zime?

U periodu velikih minusa i raznih virusa, potrebno je voditi računa o pravilnoj ishrani

Pored toga, imuni sistem profesionalnih sportista je dodatno ugrožen zbog intenzivnih treninga sa kojim se susreću svakog dana.

Zbog toga preporuke, Monike Varge master nutricionitkinje, sportistima za ove hladne dane su:

1. NEMOJTE DRŽATI DIJETE U OVOM PERIODU.

Zbog manjka energije možete lakše da se razbolite

2. JEDITE DOVOLJNO KVALITETNIH UGLJENIH HIDRATA.

Važno je da unosite složene ugljene hidrate tokom cijelog dana, prije svega za doručak i ručak. Takođe obratite pažnju da unesete dovoljne količine pre, tokom i nakon treninga.

3. JEDITE ZDRAVE MASTI.

U ovom periodu godine je ključno da unosimo kalorijski malo jaču hranu. Koristite maslinovo ulje, orašaste plodove, masnu ribu, laneno seme, avokado kako biste obogatili vašu ishranu sa pravim masnoćama.

4. NE ZABORAVITE VOĆE.

Tokom zime izbor voća nam je limitiran, zbog toga moramo koristiti ono što imamo. Citrusno voće, kivi i jabuke. Također, imajte u vidu i zamrznuto bobičasto voće (maline, kupine, ribizle, višnje…).

5. ZIMSKO POVRĆE JE BOGATO VITAMINOM C.

Na primer, crvena paprika ima dva puta više vitamina C nego pomorandža i drugo citrusno voće. Pečena paprika vam uvijek može biti dobar izbor za salatu ili kao prilog.

6. MESO JE BOGATO VITAMINOM B.

Kompleks vitamin B je od izuzetnog značaja za funkcio našeg imunog sistema.

7. SUPLEMENTACIJA.

Ako nemate priliku da jedete mnogo ribe, suplementacija omega-3 masnim kiselinima je od važnosti u ovom periodu. Ako nemate mogućnosti za raznovrsnu ishranu, suplementacija multivitaminima je opravdan izbor u ovom trenutku.

8. UBACITE PROBIOTIKE U VAŠ PLAN SUPLEMENTACIJE.

Pokazano je da sportisti koji konzumiraju probiotike imaju brži oporavak od respiratornih infekcija, manji gubitak snage tokom bolesti i ojačan imuni sistem. (http://www.swim-on.rs)