Najmoćnije žene svijeta

Biznis zmajice i inovatorice zauzimaju udarna mjesta na listi najmoćnijih žena svijeta. Njihova pokretačka snaga, smjelost i odlična strategija utječu na sadašnje prilike i iniciraju pozitivne procese u budućnosti. Među njima su i dame koje slijede 

Angela Merkel

\"\"

Prva kancelarka u historiji Savezne Republike Njemačke ubraja se u užu kategoriju najcjenjenijih političara u svijetu. Poznata je po svojim čvrstim stavovima i lider je broj 1 u Evropi. Odigrala je veliku ulogu u emigrantskoj krizi otvarajući vrata svoje zemlje izbjeglicama. Sada služi četvrti mandat njemačke kancelarke i rukovodi najjačom ekonomijom u regiji.

 Christine Lagarde

\"\"

  1. jula 2011. godine Christine Lagarde je postala jedanaesti izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda i prva žena na toj poziciji. Izabrana je na drugi mandat, koji je započeo istog datuma 2016. godine. Tokom njenog rada MMF je savladao dužničku krizu u evropskoj zoni.

 Mary Barra

\"\"

Ona je investirala milijarde u električna vozila i automobile koji se sami voze. Mary je predsjednica Upravnog odbora i direktorica kompanije General Motors. Pod njenim vodstvom General Motors je zamislio svijet bez sudara i emisije gasova kako bi buduće generacije mogle naslijediti zdraviju planetu.

Abigail Johnson

\"\"

Predsjednica je kompanije Fidelity Investments, koja slovi za privatnog giganta u domenu uzajamnih fondova. Firmu je utemeljio njen djed prije 72 godine, a ona danas u njoj posjeduje 24,5% udjela. Ne plaši se unošenja promjena, pa je tako ove godine Fidelity pokrenuo milenijske fondove s indeksom nultih naknada i platformu za kripto valutu koja čini digitalna sredstva pristupačna investitorima.

Melinda Gates

\"\"

Dopredsjednica Bill and Melinda Gates fondacije je najmoćnija filantropistkinja. Fondacija je osnovana 2000. godine i predstavlja najveću privatnu dobrotvornu organizaciju na svijetu. Melinda dolazi do izražaja u kreiranju strategije fondacije rješavajući globalne probleme poput edukacije, siromaštva i kontracepcije. Veliki dio svog rada posvetila je pravima žena i djevojčica.

Susan Wojcicki

\"\"

Godine 1998. Susan Wojcicki iznajmila je svoju garažu u Menlo Parku u Kaliforniji Sergeyu Brinu i Larryju Pageu, osnivačima Googlea, za 1.700 dolara mjesečno. Sljedeće godine postala je 16. uposlenik Googlea. Od 2014. godine direktorica je You Tubea, koji sada vrijedi 90 milijardi dolara. Tokom njenog mandata globalna platforma za objavu video radova stvorila je bazu lojalnih korisnika od 1,9 milijardi mjesečnih korisnika.

Marillyn A. Hewson

\"\"

Korporaciji Lockheed Martin pridružila se prije 35 godina kao industrijski inžinjer, dok je danas njena predsjednica i direktorica. Vješto je rukovodila kompanijom da sačuva svoju poziciju u prvim redovima na polju sigurnosti, zrakoplovstva i tehnologije. Kompanija razvija supersonični avion koji razbija zvučnu barijeru bez zvučnog buma.

Safra Catz

\"\"

 

U ulozi direktorice softverske kompanije Oracle nalazi se od 2014., te ja članica Upravnog odbora od 2001. godine. S platom od 41 milion dolara ubraja se u najplaćenije ženske rukovodioce u svijetu. Pod njenim liderstvom Oracle je prošao tranziciju od tradicionalnih računarskih softvera do cloud-based proizvoda.

Ho Ching

\"\"

U singapurskom državnom fondu Temasek radi već 16 godina. Prošle godine otvorila je kancelarije u San Franciscu i uložila četvrtinu novca Temaseka u oblasti kao što su životne nauke, tehnologija i agrobiznis.  Magistrica Stanford univerziteta pomogla je da portofolio Temaseka dosegne 235 milijardi dolara.

Emma Walmsley

\"\"

U aprilu 2017. postala je direktorica kompanije GlaxoSmithKline, te istovremeno prva i jedina žena koja upravlja velikom farmaceutskom kompanijom. Također je članica Upravnog odbora. Predvodi globalni program restrukturiranja s ciljem da se do 2021. godine uštedi više od 500 miliona dolara godišnje. Uštede će biti uložene u istraživanje, razvoj i finansiranje novih proizvoda.

 

Adena Friedman

\"\"

Od samog početka karijere naučila je kako da se čuje njen glas, a kada je postala vođa shvatila je kako da posreduje svoju moć. U 2017. godini dobila je priliku da kao prva žena vodi glavnu berzu u SAD-u – Nasdaq, kojeg smatra pokretačem kapitalizma. Adena se zalaže za vraćanje kompanije na javno tržište kao i omogućavanje pristupa investicijama. Prije nekoliko godina 75% prihoda potjecalo je od obrta i inicijalnih javnih ponuda. Ovaj udio danas iznosi 25%, dok 75% dolazi iz novih izvora.

 

Oprah Winfrey

\"\"

Svoj globalno poznati talk show pretvorila je u poslovnu imperiju, a kroz moć medija kreirala je jedinstvenu vezu s ljudima širom svijeta. Ove godine dobila je nagradu Cecil B. DeMille za životno djelo na Golden Globesu poslije čega je uslijedio Twitter poziv armije obožavatelja da se kandidira za predsjednicu SAD-a. Oprah je tokom svoje karijere donirala više od 400 miliona dolara.