Vikend u Stockholmu

25-godišnja Sarajka Emina Guhdija, čiji su profesionalni fokus društvene mreže, redovna je gošća švedske prijestolnice. Za Ladies In daje savjete kako na najbolji način možete organizirati vrijeme u gradu kojeg njegovi stanovnici nazivaju ljepotom na vodi

Startna tačka istraživanja ove divne zemlje neka vam bude njen glavni grad Stockholm. Čak i dva dana su vam dovoljna da razbijete predrasude o Šveđanima i da osjetite koliko su ljudi sretni, zadovoljni i prijateljski raspoloženi.

Za početak možete naučiti da se pri dolasku pozdravljaju s “Hej”, a pri odlasku s “Hej då (Hej do)”. Veoma poštuju kada ih pozdravite na njihovom jeziku.

Smještaj koji vam toplo preporučujem je hotel Radisson Blu Waterfront, smješten u srcu glavnog grada Švedske. Idealno je mjesto za poslovne putnike i turiste. Hotel se nalazi u neposrednoj blizini Kongresnog centra Waterfront i Glavne željezničke stanice, što vam omogućava da lako dođete do grada i okolne regije. Cijena noćenja u hotelu za dvije osobe u prosjeku je 200 EUR.

Gamla Stan

Gamla Stan, u prijevodu Stari grad, jedan je od najvećih i najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradskih centara u Evropi i jedna od najvažnijih atrakcija u Stockholmu. Ovdje je osnovan Stockholm 1252. godine. Okružen morem, predstavlja najljepši dio grada, a njegove uske, vijugave i popločane uličice daju mu jedinstven karakter. Divne šarene boje fasada gotovo na svakom metru iziskuju zaustavljanje prolaznika i fotografiranje.

Glavni trg u Gamla stanu je Stortorget, a glavne ulice su Västerlånggatan i Österlånggatan.

Na Stortogetu se nalaze prepoznatljive šarene uske kuće koje vidite na tipičnim fotografijama Stockholma, a na istom trgu je i zgrada gdje se proglašavaju dobitnici Nobelove nagrade – Stock Exchange Building (Börshuset ili Zgrada burze).

Suvenirnice možete pronaći na svakom koraku. Nude, zaista, ogroman broj originalnih suvenira dostupnih po veoma povoljnim cijenama, ovisno, naravno, o njihovoj veličini i kvaliteti izrade. Tako za svega 300 kruna (oko 30 EUR) možete kupiti poklone za cijelu porodicu.

Gradska vijećnica

Gradska vijećnica u Stockholmu, poznata po lokalnom nazivu Stadshuset, zgrada je Općinskog vijeća u Stockholmu. Nalazi se na otoku Kungsholmenu. Sagrađena je na mjestu, gdje je nekada stajao veliki mlin Eldkvarn.

Zgradu je projektirao arhitekt Ragnar Östberg, a izgrađena je u razdoblju od 1911. do 1923. Za gradnju je trebalo osam miliona crvene cigle. Zgrada ima dva velika pravokutna dvorišta sa zajedničkim središtem, vanjskim dvorištem i vrtom.

Kako je unutarnje dvorište izvorno u nacrtima bilo plavo, još i danas se naziva Plavim dvorištem unatoč činjenici da se arhitekt Östberg predomislio pa stavio crvene opeke.

Plavo dvorište je najpoznatije kao mjesto prijema nakon svečanosti dodjele Nobelove nagrade. Orgulje u Plavom dvorištu s 10,270 cijevi najveće su u Skandinaviji.

Na vrhu 106 metara visokog tornja nalaze se tri krune, stari nacionalni simbol Švedske.

Kraljevska palača

Ipak, najveća atrakcija u Gamla stanu je Kraljevska palača (Royal Palace), jedna od najvećih palača na svijetu s više od 600 prostorija.

Kraljevska palača u Stockholmu je službena rezidencija i glavna kraljevska palača švedskog monarha.

Palača se nalazi na otoku Stadsholmen, što znači Grad otok, u Gamla stanu. U palači su uredi kralja, ostalih članova švedske kraljevske porodice i uredi Kraljevskog suda Švedske. Palaču koristi kralj Švedske u reprezentativne svrhe obavljajući dužnosti šefa države.

U slučaju da ne budete zainteresirani za obilazak palače, savjetujem da ne propustite pogledati smjenu straže ispred palače.

Icebar

Icebar Icehotela Stockholm prvi je stalni bar na svijetu napravljen od leda. Bilo je to 2002. godine. Otvoren je tokom cijele godine i ima stalnu temperaturu od -7 stepeni Celzijusa.

Unutrašnjost je izrađena od kiparskog leda iz arktičke rijeke Torne, baš kao i čaše u koje se vaše piće poslužuje. Bar može primiti do 60 osoba. Ulaznica uključuje i koktel, a posjeta traje oko 40 minuta. Djeca su dobrodošla i poslužuju se šarenim dječjim pićem. Na ulazu dobijete debeli ogrtač i rukavice iz kojih vam ledena čaša neće kliziti.

Ritual Fika

Ritual ispijanja kafe s prijateljima, porodicom ili kolegama Šveđani zovu fika. Riječ je o opuštanju u poslijepodnevnim satima uz kafu koja se obavezno ispija uz pecivo ili kolač. Vrijeme fike je rezervirano za razgovor s prijateljima, učvršćivanje socijalnih kontakata i punjenje baterija za nastavak dnevnih aktivnosti i obaveza.

Stockholm je prepun malih kafića i restorana koji plijene jednostavnom, ali efektnom estetikom. A da Šveđani ne mogu odoljeti kafi može se zaključiti i po tome što se njihov omiljeni lanac kafe Espresso House nalazi u svakom dijelu grada.

Espresso House

Espresso House je švedski lanac kafe koji datira iz 1996. godine kada su prvi cafe otvorili Charles i Elisabet Asker u crkvenoj ulici u Lundu. Ono što je počelo kao mali kafe inspiriran italijanskom kulinarskom kulturom i tradicijom američke kafe, danas je najveći lanac kafića u svijetu s preko 400 kafića širom četiri zemlje: Švedska, Norveška, Finska i Danska.

Metro – podzemna čarolija

Stockholmska podzemna željeznica je pravi mali umjetnički grad pod zemljom. Naime, od 1950. godine, kada je podzemna željeznica stavljena u funkciju, svaka se stanica ukrašava nekim novim umjetničkim ili dizajnerskim rješenjem, a trenutno ih je ukrašeno čak 90 od 100. U projektu, na koji se troši oko 10 miliona švedskih kruna godišnje, do sada je učestvovalo čak 140 umjetnika.

Kupovinom karte za metro imate mogućnost razgledati najveću umjetničku galeriju na svijetu. Karta za Tunnelbanu može se kupiti za jedan, tri ili sedam dana, a putnici ispod 20 godina i iznad 65 godina imaju popust na cijenu karte.

H&M

Hennes & Mauritz AB je švedska multinacionalna kompanija za odjeću i maloprodaju poznata po svojoj modnoj odjeći za muškarce, žene, mlade i djecu. H&M i njegove povezane kompanije posluju u 62 zemlje s više od 4.500 trgovina. To je drugi po veličini globalni maloprodajni lanac odjeće.

H&M se nalazi u svakom kutku grada i jednostavno je nemoguće zaobići kupovinu. Ukoliko ste ljubitelj sniženja, ovo je mjesto gdje ćete uvijek pronaći nešto na primamljivom popustu.

Hrana

Hrana u Stockholmu je skupa. Čak i u fast foodu ćete hranu platiti  više nego u drugim evropskim gradovima. Ako želite posjetiti dobar restoran sa švedskim delicijama kao što su marinirani ili dimljeni losos, mesne okruglice, kebab pizza (tradicionalna pogača punjena s različitim kebabima), budite spremni potrošiti novac. Večera može koštati oko 500 kruna, odnosno, 50 EUR po osobi.
Alkoholna pića u Švedskoj se prodaju po visokim cijenama. Naprimjer, čaša piva košta od 150 do 300 kruna (15-30 EUR).

U Stockholmu možete pronaći jela raznih kuhinja svijeta, sve vrste restorana i snack barova. Najpopularniji, jeftiniji i s većim porcijama su restorani s italijanskom, indijskom, turskom i tajlandskom kuhinjom.

U restoranima i kafićima za vrijeme pauze za ručak možete pronaći jeftin obrok koji uključuje glavno jelo, hljeb, salatu, kafu i kolač. Već za 80 kruna (16 EUR) možete uživati u potpunom ugođaju.
Najbolja opcija je kupiti hranu u supermarketu, jer su cijene kao i bosanskohercegovačke.