Ilhana Džafić: Za poslovni uspjeh potrebno je trčati ekstra milje

Shell tehnološki forum, događaj koji je od izuzetne važnosti za BiH, održan je 4. aprila u hotelu Austria&Bosna u Sarajevu. Ovaj forum se već nekoliko godina tradicionalno održava u drugim državama Evrope i Afrike, a nedavno je i bh. prijestolnica postala bogatija za još jedan vrhunski događaj na kojem su govorili stručnjaci iz oblasti tehnoloških inovacija i dostignuća

Ilhana Džafić, marketing menadžerica Shell maziva u kompaniji Orbico BiH kaže da je ovaj događaj od izuzetne važnosti za našu zemlju.

Shell tehnološki forum je jedan od najznačajnijih B2B događaja koji se organizira na industrijskom sektoru Shell maziva, s obzirom da mi u Orbico BiH poslujemo kroz tri biznis linije: putnički program, transportni i industrijski, te shodno istom, veoma angažovano i predano radimo na razvijanju sva tri kroz ciljane strategije i planove svakog pojedinačno. Cilj Shell Tehnološkog foruma bio je okupiti vrhunske stručnjake iz primjene maziva u industriji od konzumenata do eksperata koji godinama rade na razvojnom-istraživačkom polju. Impresije nakon održanog prvog Shell Tehnološkog foruma u našoj državi su vrhunske – s ponosom želim istaći da smo prezadovoljni i mi kao organizatori, ali i naši poslovni partneri koji su svojim prisustvom i interakcijom uveličali ovaj događaj. Sve teme koje smo prezentirali i o kojima smo razgovarali na eventu se tiču tehnoloških inovacija, vrhunskih i jedinstvenih GTL (Gas-to-Liquid) tehnologija i budućih primjena, ali i prisustvu i upotrebi umjetne inteligencije, pametnih mašina u svakodnevnom biznisu. Težnja je da Shell Tehnološki forum postane jedan od prepoznatljivih stručnih događaja u BiH, sa sloganom i implementacijom: “Kreiramo budućnost zajedno u BiH”, u godinama koje nam dolaze.

\"\"

Šta Vas je privuklo u ovaj „muški poslovni svijet“?

– Konstantne i patentima zaštićene tehnološke inovacije o kojima imam priliku veoma mnogo izučavati te sa svakim novim informacijama koje istražim, pročitam, naučim, biznis lubrikanata me dodatno privlači. Nevjerovatne su tehnologije koje su primijenjene na razvijanju proizvoda s kojim se susrećemo, pa u vezi s tim imamo Shell motorno ulje na bazi prirodnog plina koje se koristi i u najpoznatijem inovacijskom partnerstvu u svijetu, koje traje više od 70 godina između Scuderia Ferrari i Shell, posebno izrađeno za uslove utrke F1. O svakoj od tri biznis linije bi se moglo jako dugo i mnogo razgovarati, međutim, vrlo vjerovatno da bi nedostajalo prostora na portalu pa tako pozivam sve koji su zainteresovani saznati više o neprikosnovenim tehnološkim inovacijama da posjete www.orbico-shellbh.com

 Da li žene kod nas moraju raditi više i bolje da bi uspjele u poslu kojim se bave?

– Smatram da svi, neovisno na spol, trebamo raditi veoma angažovano i predano, trčati ekstra milje, da bismo uspjeli u poslu kojim se bavimo, ali i također jako je važno voljeti taj isti posao kako rezultati ne bi izostali, s tim da je to putovanje koje traje tokom cijele karijere, ne samo u jednom periodu.

Kojim principima poslovanja se vodite?

– Teško je izdvojiti nekoliko principa poslovanja, ali ono što je za mene posebno važno istaći jesu međuljudski odnosi koji grade biznis i gdje svi zajedno učimo i napredujemo, nadopunjujemo se i rastemo dalje – ovdje mogu izdvojiti primjere uspješno realiziranih megalomanskih projekata, kao što je upravo Shell Tehnološki forum, gdje smo sinergijom svih znanja i iskustava postigli vrhunski učinak.

 Svako od nas ima dio dana kada je najkreativniji. Koji su to trenuci kod Vas?

“Eat The Frogs First” – što znači da je za mene najkreativniji i ujedno najproduktivniji dio dana upravo jutro. Želim uvijek raditi prvo na najtežim obavezama tog dana kada je zapravo energija na najvećem nivou jer to garantuje najbolji ishod.