U ovom kolaču nema rafiniranih šećera, nema jaja, a nema ni pšeničnog brašna, što ga čini zdravim, veganskim i bezglutenskih kolačem. Jednostavan je za pripremu, brzo je gotov, fin je i veoma sočan, nije li to sve što vam treba?
Sastojci:
– 250 g batata
– 6 hurmi
– 1 kašičica kokosovog ulja
– 4 kašičice javorovog sirupa (može i meda)
– 100 g sitno mljevenih badema
– 4 kašičice gorkog kakaa
– 1 kašičica ekstrakta od vanilije
– malo cimeta
– malo muškatnog oraščića
Priprema:
- Batat ogulite, narežite na veće komade pa skuhajte na pari (oko 20 minuta)
- U blenderu ili jačoj sjeckalici blendajte kuhani batat i hurme dok ne dobijete kremastu teksturu, dodajte vaniliju, kokosovo ulje, javorov sirup i sve kratko izblendajte pa istresite u posudu.
- U drugoj posudi izmiješajte bademovo brašno, kakao, cimet i muškatni oraščić. Dodajte suhe sastojke mokrima i izmiješajte dok se smjesa lijepo na sjedini.
- Prebacite smjesu u manji pleh za pečenje koji ste premazali kokosovim uljem pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 40-50 minuta. Probajte čačkalicom, brownie je pečen ako čačkalica izađe suha.
- Ohladite pa poslužite preliveno otopljenom čokoladom. (zadovoljna.hr)