Samo opušteno – tako to rade svjetske dame

Žene su stoljećima bile bića s manjim ljudskim pravima. Zahvaljujući aktivistkinjama modernog doba vinule su se u visinu i danas su, rame uz rame, uz muškarce na visokim funkcijama. One su privržene majke, spretne domaćice, uspješne poslovne žene, umjetnice, sportistkinje…

Piše: Indira Delić

No, sve te obaveze i dnevna jurnjava iziskuju hroničnu iscrpljenost i gubitak energije, što dovodi do energetske krize. Bez obzira koliko život ponekad zna biti težak i koliko se sve brzo dešava, da biste se osjećali dobro, te bili opušteniji potrebno je pronaći vlastiti poticajni duhovni put, koji odgovara vašim vjerovanjima.

Stanjem opuštenog uma i duhovnog mira nagomilani stres, problemi i smetnje će nestati. Snaga pozitivne energije učinit će da se osjećate sjajno, poštovat ćete više sebe, svoje vrijeme, posao, sve ono što vam pripada. Bit ćete bolja osoba u svim aspektima života.

Oprah Winfrey, Beyonce, Madonna, Ina Soltani, Jennifer Aniston samo su neke od svjetski poznatih dama koje su uprkos velikoj slavi, obimu posla, popularnosti i pritisku pronašle unutrašnji mir i vrijeme za sebe uz životnu filozofiju #samoopušteno.

Oprah Winfrey

\"\"

Oprah Winfrey, televizijska voditeljica i producentica, jedna je od najutjecajnijih žena na svijetu. Winfrey već 25 godina vodi najgledaniji talk show u historiji televizije kao medija. Njena misao vodilja je: “Nebitno je gdje se nalazite u životu, niste sami”. Život je posvetila borbi za jednakopravnost žena i pomaganju osobama u stanju potrebe. Opuštaju je vježbe i treninzi, a posebno voli jutarnji trening. Uz njega, kako kaže, ima više energije, manje jede, sagorijeva masne ćelije, bolje spava kada sunce zađe. Također, opuštaju je i razna štiva. Oprah ističe kako oni koji čitaju prije spavanja imaju 68 posto manje stresa, nego oni koji gledaju Netflix.

Beyoncé

\"\"

Beyoncé Giselle Knowles, američka R&B pjevačica, glumica i plesačica, muziku je zavoljela u djetinjstvu, a prve zapažene muzičke uspjehe ostvarila \’90-ih u sastavu grupe Destiny\’s Child. Danas je planetarno poznata, prodala je na milione albuma, održala veliki broj koncerata, a kako bi bila opuštena i izdržala sav pritisak koji slava nosi sa sobom, ova dama ima svoje rituale.

Veoma je opušta bijela boja, pa tako za dio scenografije uvijek bira nešto i u bijelim tonovima. Energiju joj daje voće i kvalitetno pripremljena trpeza. Kada pauzira od nastupa i turneji uživa u prirodi bez šminke u udobnoj odjeći – na taj način crpi pozitivnu energiju kako bi bila spremna izdržati silni pritisak koji nose stalne turneje, nastupi, snimanja…

Madonna

\"\"

Madonna, američka kantautorica, pjevačica, glumica, rediteljica i plesačica prodala je više od 300 miliona svojih albuma u cijelom svijetu. Guinnessova knjiga rekorda proglasila ju je najuspješnijim ženskim izvođačem svih vremena.

Sa svim tim ide i velika doza stresa, no ova muzička diva ne da se omesti. Sebi zna ugoditi posebnim ritualima. Nakon koncerta se opušta sjedeći u kadi napunjenoj ledenom vodom, kako bi se opustila i zbog zglobova koje prije nastupa stegne kako bi lakše izvela zahtjevne koreografije.

Poseban smiraj pronalazi i u religiji, koja je duhovno nadahnjuje.

Ina Soltani

\"\"

Ina Soltani, dizajnerica holivudskih diva, oblačila je najveće svjetske zvijezde. Ova Sarajka s adresom u Los Angelesu svoj život promijenila je u dvadesetim. Odlučila se za veganstvo, čiji je veliki zagovornik, te tvrdi da ne postoji drugi put ishrane za nju.

Izborom veganstva zauzela je stav da se može veoma kvalitetno, zdravo i dugo živjeti, a da se pri tome poštede životinje. Zato se ljudi trebaju obrazovati o zdravlju i (ne)nasilju nad nevinim životinjama, koje je apsolutno apsurdno u njenim očima.

Ovaj stil života Inu je promijenio i omogućio joj da opušteno korača kroz život.

Jennifer Aniston

\"\"

Jennifer Aniston, poznata pozorišna, filmska i serijska glumica, svojim ulogama dala je pečat svjetskoj sceni. Slobodno vrijeme koristi kako bi napunila baterije za nove radne pobjede. Sama je svoj majstor, tako da sebi kod kuće često priredi vlastiti spa tretman uz masku ili piling za tijelo, te opuštajuću muziku.

Relaksira se, također, pripremajući hranu s porodicom. Sve ove jednostavne metode opuštanja pomažu slavnoj glumici da se pripremi za novu radnu sedmicu i nove pobjede.

Naša poruka: #samoopušteno, jer život je zaista lijep. Ne komplicirajte stvari i uživajte u svakom trenutku.

  • Sadržaj je nastao u saradnji s partnerom Jana Ice Tea.