Kenan Kekić: Čista desetka!

“Od završetka fakulteta počeo sam se educirati – od salesa, marketinga, ljudskih odnosa, ličnog razvoja do leadershipa. Mnogo vremena sam investirao u pronalazak sebe kroz različite edukacije. Svakodnevno naučeno primjenjujem u praksi”, kazao je Kenan Kekić, izvršni direktor Eurofarm Centra

Piše: Indira Delić

Rubriku namijenjenu In muškarcu ovaj put krasi Kenan Kekić, dr. stomatologije i izvršni direktor jedne od najvećih privatnih zdravstvenih ustanova u našoj zemlji, Eurofarm Centra, koji je u posljednje tri godine u sastavu ASA grupacije. Zdravstvene usluge pruža na šest lokacija rasprostranjenih u tri grada, a o zdravlju klijenata brine više od 120 uposlenika.

\"\"

600 laboratorijskih usluga

Kenan je trenutno završna godina Executive MBA programa Cotrugli Business school u srbijanskoj prijestolnici. Iza njega je 15 godina radnog iskustva na različitim menadžerskim pozicijama u farmaceutskoj i zdravstvenoj industriji.

Na čelu PZU Eurofarm Centar sam blizu godinu. Na ovu poziciju došao sam iz najveće domaće farmaceutske kompanije Bosnalijek, gdje sam vodio marketing za tržište BiH, te imao još neke dodatne odgovornosti na domaćem i ino tržištu. Prije toga bio sam na različitim menadžerskim pozicijama u jednoj njemačkoj farmaceutskoj kompaniji. Uporedo s ovim sam vodio i svoju stomatološku ordinaciju. U svom poslovnom razvoju posebnu zahvalnost dugujem Bosnalijeku, gdje sam imao priliku sarađivati s velikim brojem kvalitetnih menadžera i dobrih ljudi. Smatram da je bogatstvo raditi u više kompanija, jer imate priliku raditi s različitim ličnostima, susretati se s različitim pogledima na biznis, te širiti krug poznanika, to jeste raditi na networkingu, što je u današnje vrijeme veoma značajno – počinje priču izvršni direktor Eurofarm Centra.

PZU Eurofarm Centar nudi širok dijapazon medicinskih usluga, od opće i porodične medicine, preko interne i gotovo svih subspecijalističkih disciplina, pa do hirurgije i CT dijagnostike.

Posjedujemo i najsavremeniju laboratoriju koja nudi više od 600 različitih laboratorijskih usluga. Naša snaga su uposlenici, jer većina klijenata u Eurofarm Centru može zadovoljiti potrebu za gotovo svim zdravstvenim uslugama. Ponosan sam što se naši ljekari rukovode Hipokratovom zakletvom, a ovo nije floksula nego zaista svakodnevna praksa. Profit je nešto što ne stavljamo u prvi plan. Zbog toga se naši pacijenti vraćaju – kazao je Kenan i dodao da su počeli širenje i adaptaciju Poliklinike Unitic, gdje će na premium lokaciji u Sarajevu klijentima ponuditi najsavremeniji radiološki centar s medicinskim uređajima koji do sada nisu bili prisutni na bh. tržištu.

U pitanju je zaista velika investicija koja će dodatno unaprijediti zdravstvenu zaštitu KS-a. Uporedo s ovim smo pokrenuli i pripreme za otvaranje poliklinika u drugim bh. gradovima o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena. Trenutno mi je najveći izazov zadovoljiti potrebe poslodavca, klijenata i uposlenika, raditi na povećanju broja zaposlenih ljekara. Zapravo je pitanje kadra najkomplikovanije pitanje zbog stanja društva, a i države u cjelini. Svjedoci smo odliva stručnjaka ka zemljama EU.

\"\"

 Balans između privatnog i poslovnog

Naš sagovornik kaže da je veoma bitno pronaći unutrašnji mir zahvaljujući kojem realnije procjenjuje izazove.

– Ponosan sam što se konstatno preispitujem i evoluiram kao ličnost, menadžer i stanovnik planete Zemlje. Da parafraziram Sheakspeara: “Svijet je pozornica na kojoj svako igra svoje uloge.” Prije posla sam taksista, vozim djecu i ženu na posao i u školu, na poslu sam menadžer u izazovnoj ulozi zadovoljenja potreba vlasnika, uposlenika i klijenata, u vozilu na odlasku kući sam učenik, jer 30 minuta koristim za ponavljanje turskog jezika, u kući imam ulogu brižnog roditelja i stabilnog partnera, navečer sam student, jer pohađam završnu godinu Executive MBA programa na Cotrugli Business School Belgrade. Umjesto TV-a na kraju dana nešto i pročitam, trenutno čitam knjigu Liberating leadership od sjajnog Mike Georga. Trudim se da u svim ulogama postignem iznad prosječne rezultate. Za sada najmanje prigovora imam na taksiranje – kroz smijeh nam je ispričao Kenan.

Naš In muškarac ističe da konstantno radi na svom usavršavanju, te da sebi kao lideru daje visoku ocjenu.

Od završetka fakulteta počeo sam se educirati – od salesa, marketinga, ljudskih odnosa, ličnog razvoja do leadershipa. Mnogo vremena sam investirao u pronalazak sebe kroz različite edukacije. Svakodnevno naučeno primjenjujem u praksi. Tako da sebi neskromno dajem čistu desetku – kazao je naš sagovornik, te istakao da na poslovne pozive odgovara i nakon radnog vremena.

Kako ustanova radi 12 sati dnevno, uključujući i subote, najnormalnije je da sam dostupan bar u tom vremenu. Problem je ona elektronska uzica koju svi menadžeri imaju, skoro svake minute vam stigne neki mail, SMS, Viber, WhatsApp notifikacija i ako se ne znate nositi s tim onda lako čovjek postaje anksiozan. Naučio sam da je bitno pronaći balans između poslovnog i privatnog.

 Suprugina podrška

Kažu da iza svakog uspješnog muškarca stoji žena, koja ga podržava, gura naprijed. Kenan se složio s ovom konstatacijom.

To je pravi aksiom, dokazano kroz generacije i narode. Moja supruga Irma mi je najveća podrška u životu, a kada igrate menadžersku rolu i naivno mislite da je to jedina uloga u životu onda ste u problemu. Na početku karijere to nisam shvatao i imao sam veliku sreću što sam izabrao Irmu za svoju životnu saputnicu, jer da je neko drugi bio pored mene, siguran sam da bih danas živio tužan i prazan život. Ona je doktor stomatologije, a kući ne razgovaramo o poslu, trudimo se da pozitivnu energiju emitujemo i prema djeci.

Slobodno vrijeme voli provoditi u prirodi. Opuštaju ga vožnje bicikla, motora, plivanje, igranje šaha, a na pitanje kako se vidi za deset godina, odgovara:

– Zamišljam se kao osobu koja je našla unutarnji mir i naučila da se nosi sa svakodnevnim stresom u životu. Zamišljam se u punom balansu s prirodom, prosvijetljenog i uvažavanog. I za deset godina želim da s istim žarom učim i stičem nova znanja, jer štreber u meni nikada neće umrijeti – završava Kenan.

Um, intelekt i memorija

Intuicija – pojam koji svakodnevno čujemo. Poistovjećuje se s takozvanim šestim čulom, podsviješću, unutrašnjim glasom…

Mudri ljudi kažu da je intuicija odlika ljepšeg spola. Na jednom modulu Cotrugli Business School naučio sam da nas u poslu i životu vode tri stvari: um, intelekt i memorija. I zaista je tako. Um procjenjuje na podsvjesnom nivou, intelekt se bavi analitikom, a zahvaljujući istom ili sličnom iskustvu lakše donosimo odluke u životu. Ako isključite jedno od navedenog, povećava se mogućnost donošenja pogrešnih odluka – kazao je Kenan.