Jedan radni dan sa Eminom Džafić-Krpan

Kao i većini osoba čiji roditelji imaju privatni biznis tako je i Emini Džafić-Krpan, direktorici marketinga u Akova Groupi, zanimanje nekako unaprijed bilo predodređeno. No, njena sreća je da zaista voli posao koji radi i uživa u njemu. Iako kontinuirano uči i ulaže u svoj razvoj, nije osoba koja je usmjerena isključivo na karijeru. Oduvijek je željela imati veliku porodicu, jer i sama potječe iz jedne takve, smatrajući da one sa sobom nose posebnu čar. Bučne su, radosne i u njima nikad nije dosadno

06:00 – Iako po prirodi nisam ranoranilac, alarm na mobilnom telefonu u 6:00 sati označava početak novog radnog dana. Veliki sam ljubitelj kafe, te je pored doručka i svježe cijeđenog soka kafa neizostavni dio jutarnje rutine. Nakon što supruga ispratim na posao sebi dam još malo vremena da dovršim kafu, pročitam vijesti na portalima, te prekontroliram podsjetnike dnevnih obaveza.

\"\"

07:30 – Nakon kafe i završavanja potrebnih obaveza prije izlaska iz kuće, krećem na posao. Uzimajući u obzir uobičajene jutarnje sarajevske gužve u saobraćaju vrijeme provedeno u autu koristim za razmišljanje o danu i radnim obavezama koje su preda mnom, ali i za opuštanje uz neku laganu muziku.

\"\"

08:30 – Ukoliko nemam važne obaveze i sastanke van kancelarije, obično sam u ovo vrijeme u kancelariji i prvih 30 minuta radnog vremena provodim na kratkom sastanku s kolegama iz tima. To vrijeme koristimo kako bismo razmijenili ideje te porazgovarali o planovima i obavezama koje nas očekuju taj dan.

09:00 – Radni dan se uglavnom sastoji od sastanaka s medijima, dobavljačima i kolegama. U pauzama između sastanaka odgovaram na mailove i upite te radim organizaciju posla po prioritetima. Nakon što završim prioritetne obaveze i dogovore za taj dan, koristim slobodno vrijeme za razgovore sa saradnicima i menadžerima drugih sektora. Smatram da su pored klasičnih sastanaka opušteni razgovori s radnim kolegama uz kafu ili čaj veoma bitni za jačanje odnosa u timu, razmjenu mišljenja i donošenje kvalitetnijih odluka.

15:00 – U ovo vrijeme obično još jednom prekontroliram e-mail poštu te uradim pregled ostatka obaveza za taj dan. Koordinacija aktivnosti, organizacije kampanja i pregovori su nekada veoma zahtjevni i iziskuju mnogo vremena i uloženog truda, ali kada se dobro organiziramo sve ide mnogo lakše. Smatram da je dobro planiranje ključ svega i da je uz njega realizacija jednostavnija. Ova godina je posebna za nas, jer ove godine Akova grupacija i brend Ovako slave 20. rođendan. Smatram da smo mnogo toga napravili za ovo vrijeme. Izgradili smo brend Ovako, koji je prepoznatljiv i omiljen kod svih generacija, ne samo u BiH nego i u cijeloj bivšoj državi. Domaća smo kompanija koja pored kvalitetnih proizvoda, vrhunske tehnologije, veliku pažnju posvećuje ulaganju i jačanju samog identiteta brenda. Rezultati tog rada su vidljivi, pa se danas možemo pohvaliti činjenicom da su sve ove godine uz naš brend stajale velike zvijezde poput Edina Džeke, Dine Merlina, Mirze Teletovića, Severine Vučković-Kojić, ali i Ace Petrovića.

18:00 – Vrijeme nakon posla obično koristim za ručak sa suprugom. Pored posla koji radim veliku strast gajim i prema kuhanju, pa se nerijetko odlučimo da obrok spremimo u kući. Veliki sam gurman tako da me kuhanje, smišljanje novih recepata, eksperimentiranje, ali i dekoracija hrane opuštaju. Iako volim da kuham, ne želim da se to podrazumijeva i da bude obaveza, stoga ukoliko nije moj dan, onda se odlučimo za ručak u nekom od sarajevskih restorana.

19:00 – Ukoliko nisam u teretani, što je aktivnost koju do sada, moram priznati, nisam uspjela zavoljeti (smijeh), slobodno vrijeme koristim za druženje sa sestrama, porodicom i prijateljima. Druženje uz kafu sa sestrama mi je omiljeni dio dnevne rutine, a vjerujem da svi koji imaju sestre znaju za taj osjećaj. Suprug i ja se volimo družiti s ljudima, sklapati nova prijateljstva, pa dva ili tri dana u sedmici provedemo u društvu prijatelja te odlasku na različite društvene događaje.

 

22:30 – Moj dan se završava razmišljanjem o sutrašnjem danu, novim idejama i stvarima koje bi trebala uraditi. Nakon dana ispunjenog komunikacijom i druženjem, u vrijeme pred spavanje mi prija tišina, čitanje knjige ili gledanje filma.