Sve o vrstama porođaja

Od početka trudnoće svaka trudnica treba voditi računa o fizičkoj spremnosti kako bi mogla izdržati dugi porođaj, ako to okolnosti budu iziskivale. Kako se trudnica može pripremiti za taj čin, koliko dodir i topla voda mogu da joj pomognu pri ublažavanju bolova, kako sama sebi može olakšati bol za vrijeme trudova, samo su neka od pitanja na koja nam je odgovorila Maja Selimović, specijalistkinja ginekologije i akušerstva u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš

Piše: Ilma Jakubović; Foto: Muamer Kolar

Nakon priprema i edukacije o prvim danima i sedmicama djetetova života, majke mogu odabrati i način, odnosno vrstu poroda. Uzimajući u obzir bol koju u tim trenucima porodilje prolaze, sigurno žele napraviti sve kako bi sebi olakšale. Za odabir načina poroda veoma je važno kako protiče sama trudnoća te da li postoje neki riziko faktori. Najprije ginekolog koji vodi trudnoću određuje način poroda, ali i trudnica može da iskaže svoje želje i ukoliko postoje svi preduslovi, mogu se odabrati neki od alternativnih tipova poroda, koji porodilji u nekoj od faza poroda mogu olakšati da prebrodi te bolove.

\"\"

Alternativni porodi

Obnavljanjem porodilišta, porodiljama će, pored klasične metode porađanja ležanjem na leđima, biti ponuđene i opcije alternativnog poroda.

– Imat ćemo porode koji spadaju u grupu alternativnih poroda, to jeste porod u kadi, porod na stočiću i uz pomoć lopte. Također, imat ćemo i porod na ginekološkom stolu s komandama gdje će porodilja moći namještati položaj koji njoj najviše odgovara. Svi elementi će biti uz majku u porođajnoj sali kako bi ona u toku poroda mogla iskusiti svaki i vidjeti na kojem od tih joj je najlakše, a operaciona sala će se nalaziti uz porođajnu salu, što će biti olakšavajuća okolnost za hitne slučajeve i carski rez – kaže doktorica Maja.

U BiH zakonom nije reguliran carski rez na zahtjev. Postoji samo medicinski indiciran carski rez i to je, kako u daljem razgovoru pojašnjava naša sagovornica, nešto što ginekolog koji vodi trudnoću i kasnije sam porođaj, određuje ukoliko tokom trudnoće postoje indikacije. Carski rez je velika operacija, koja ima velike riziko faktore, a svaki nepotreban carski rez predstavlja izlaganje pacijentice većoj opasnosti nego što je vaginalni porod.

 Porod u vodi

Porod u vodi omogućava prirodno i umirujuće okruženje za bebu. Smatra se da je porod u vodi manje stresno iskustvo za dijete i da majkama može dati bolji osjećaj kontrole tokom poroda. Također, voda opušta majku, poboljšava protok krvi, opušta njene mišiće, dopuštajući joj da se fokusira na porod i da bude spremnija na završni čin tiskanja.

– Porod u vodi se preporučuje kod pacijentica koje su imale urednu fiziološku trudnoću. Voda relaksira mišiće, što leđne, što zdjelične, te na taj način pacijentici olakšava prvo porođajno doba. Neophodno je da pacijentice koje se odluče na porod u vodi imaju uredne briseve i negativne sve testove na infekcije – govori dr. Maja, te nastavlja:

– Beba provodi devet mjeseci u amnionskoj tečnosti, dok je po izlasku dočekuje drugi medij – zrak. Za nju je to bolna promjena. Porodom u vodi taj je prelazak nešto lakši, jer beba iz vodenog medija ulazi ponovo u vodeni medij i lakše se adaptira – pojašnjava dr. Maja, ističući da je temperatura vode ugodna u čemu i jeste najveća prednost ove metode.

 Podrška partnera

Porod je presudan momenat i sve buduće majke bi trebale proći psihofizičke pripreme koje organiziraju domovi zdravlja i Zavod za zaštitu žena i materinstva kako bi bile spremne za buduću ulogu kao i na sam porod. I podrška partnera je od velikog značaja tokom trudnoće, ali i tokom samog poroda.

– Partneru je omogućeno prisustvo na porodu, samo prije ulaska u porođajnu salu mora imati ispunjen jedan uslov: uredni brisevi grla i nosa. Porodilje koje imaju podršku partnera mnogo su više motivirane i bolje sarađuju. Također, ukoliko to žele, partnerima dozvoljavamo da prerežu pupčanu vrpcu.

Disanje je veoma važno tokom poroda, kao i saradnja s babicama i doktorima, dok je vrijeme oporavka nakon poroda individualno. Žena bi trebala slušati svoje tijelo te se postepeno aktivirati.

– Naravno, „četeresnica“ kao termin nije bez razloga nastala, jer to je period kada bi se sve promjene nastale tokom trudnoće i porođaja trebale vratiti u stanje koje je prethodilo trudnoći. Žene moraju misliti na sebe, nositi pojas i odmarati adekvatan period – završava dr. Maja Selimović.