Jeste li spremni isprobati nešto novo, unijeti malo adrenalina u život?

Donosimo vam nekoliko popularnih sportova na bh. rijekama

\"\"

 Rafting

\"\"

Rafting je nezaboravna avantura za sve koji vole netaknuti dio prirode. U BiH je moguć na Neretvi, Uni, Tari, te Drini. Njegovu ljepotu i koristi sve više otkrivaju i poslovni ljudi, jer predstavlja izuzetnu priliku ne samo da se riješe nagomilanog stresa, nego i da u uslovima avanturističke timske plovidbe, u kojoj sudionici zavise jedni o drugima, obogate i očvrsnu veze i odnose unutar svog poslovnog tima.

Na početku raftinga bit će vam podijeljena oprema, a od skipera ćete dobiti informacije i precizne upute kojih se važno pridržavati tokom cijele ture. Ljeti, za vrijeme vrućina, osim sigurnosne opreme, trebate odgovarajuću sportsku obuću, odjeću i kupaći kostim. Naravno, ne zaboravite pripremiti suhu obuću i odjeću koja će vas čekati na završnoj tački raftinga.

Kanu safari

\"\"

Za one koji žele uživati u prirodnim ljepotama ispunjenim florom i faunom pravi izbor je kanu safari na rijeci Trebižat. Pogodan je za avanturiste željne adrenalina, opuštanja u prirodi, kao i bijeg od svakodnevice.

Spust rijekom ukupno traje četiri sata od čega je jedan sat rezerviran za povremene odmore i kupanje. Veslanje nije naporno ni opasno, voda je ljeti bistra i osvježavajuća, što je savršena pustolovina za početnike. Otvoreni kajaci su namijenjeni za dvije osobe, veoma su stabilni i jednostavni za upravljanje, te se koriste u ljetnim mjesecima kada je vodostaj rijeke niži.

Svaki kajak na raspolaganju ima vodootpornu torbu (za suhu odjeću, hranu, fotoaparat itd.). Na raspolaganju su također prsluci za plivanje i kacige, koje su obavezan dio opreme, a ovisno o vremenskim uslovima dobit ćete i dodatnu opremu za hladnije vrijeme (neoprenska odijela). Na ovu pustolovinu ponesite čvrste sandale, patike ili sličnu sportsku obuću, majicu, kupaći kostim, kremu za sunčanje, sendvič, piće za osvježenje, kapu, fotoaparat i peškir.

Svaki safari je uz pratnju jednog ili dvojice skipera koji će se pobrinuti da putovanje prođe sigurno. Na samom početku ovog nesvakidašnjeg putovanja, rijeka Trebižat je tiha i mirna. No, s približavanjem ušću postaje brza i uzbudljiva. Temperatura vode u ljetnim mjesecima iznosi oko 20 stepeni, pa je odlična i za one osjetljive na temperaturne razlike. Starosna granica za učesnike safarija gotovo da i ne postoji. Pogodan je kako za one u naponu snage željne adrenalina tako i za one željne relaksacije i stapanja s prirodom. Tokom izleta vidjet ćete mnogo riba i ptica različitih vrsta, kao i lijepe vodopade stopljene u savršeni sklad rijeke i netaknute prirode koja je okružuje.

Uz asistenciju vodiča s dugogodišnjim iskustvom, veoma brzo ćete naučiti rukovati veslom, upravljati kanuom i ponašati se prilikom nailaska na zahtjevnije dijelove spusta. Poželite li se tokom spusta okupati ili skakati s lijana, vodiči će se potruditi pronaći najbolje mjesto i učiniti sve da vam ovaj izlet ostane najljepša uspomena ljeta.

 Hidrospid

\"\"

Hidrospid je individualna disciplina sa savršenom kombinacijom zabave i izazova, a u Bosni i Hercegovini moguć je na Uni, Neretvi i Drini. Vodeni bob napravljen je od termo plastike na kojeg se položi gornji dio tijela, s tim da dio tijela od koljena do stopala bude u vodi. Na nogama svaki učesnik ima peraje i obučen je u neoprensko odijelo s pojasem i kacigom. Ruta za hidrospid duga je 5 km, a po želji se ova ruta može produžiti i na 10 km ili 15 km.

Sportisti obično koriste peraje da bi imali bolju kontrolu za kretanje u riječnim strujama, dok daska za hidrospid omogućava plutanje. Ronilačko odijelo, čizme i kaciga se nose kao zaštita od hladnoće i od stijena. Pored toga se koriste i rukavice, zaštita za koljena, butine i lakat kao dodatna zaštita na plitkim rijekama. Zahvaljujući obuci, poboljšanim daskama i odgovarajućom zaštitnom opremom, hidrospid nastavlja da se usavršava, što ga čini sve prisutnijim i popularnijim u svijetu.

Hidrospid je savršena avantura za one koji uživaju u direktnom kontaktu s vodom – odličan spoj adrenalina i zabave. Preporučljiv je za sve uzraste, a najbolje razdoblje za uživanje na bh. rijekama je od maja do oktobra. Tu vas čekaju, naravno, i profesionalni vodiči koji će vam dati upute kako bi na najbolji način doživjeli ovo iskustvo.