Sadržaj:
600 g kajsije
1 narandža
160 g želatinastog šećera
pola štapića od vanilije.
Priprema
Preliti kajsije vrelom vodom, isprati hladnom, te skinuti koru. Prepoloviti voćke, izvaditi špicu i odvojiti 440 grama. Voće izrezati na komadiće. Špice staviti u gazu i svezati kuhinjskim koncem. Iscijediti narandžu i odvojiti 60 ml soka. Kockice kajsije, sok od narandže i želatinasti šećer pomiješati u jednoj šerpi. Razrezati štapić od vanilije, zgrebati sadržaj i dodati voćnoj mješavini. U sredinu voćne mase staviti gazu s kajsijinim špicama i preostalim vanilijinim štapićem. Sačekati 30 minuta. Lagano kuhati marmeladu od kajsije i 4 minute kuhati dok smjesa ključa. Miješati stalno da ne zagori. Odstraniti gazu sa špicama i štapić od vanilije. Voće štapnim mikserom blendirati. Marmeladu odmah staviti u čiste teglice i zatvoriti.