Preskačemo prepreke zajedno: Djeca pokazala kako izgleda inkluzija na djelu

Mjesec oktobar u Udruženju EDUS-EDUKACIJA ZA SVE obilježile su brojne aktivnosti: intenzivno učenje u našim učionicama u predškolskom odjelu JU Centar „Vladimir Nazor“, edukacije za stručnjake zaposlene u domovima zdravlja u gradovima širom BiH u okviru saradnje i realizacije projekta sa UNICEF BiH, početak jesenskog ciklusa edukacija za roditelje, a posebno smo ponosni na druženje sa mališanima koji pohađaju vrtiće „Mašnica“ i „Zvončić“ u okviru JU „Djeca Sarajeva“.

„Naša namjera je bila da malim drugarima iz vrtića Mašnica pokažemo kako provodimo vrijeme, obzirom da nas doslovno dijeli nekoliko koraka.

\"\"

Iskoristili smo sunčane dane, dvorište, lopte, grede, čunjeve, trampoline i blokove za crtanje da zajedno obavimo jutarnje razgibavanje“ rekla je supervizorica EDUS programa Džana Semanić Hrvić.

\"\"

Poziv iz Udruženja EDUS-EDUKACIJA ZA SVE su prihvatile tri grupe iz Vrtića „Mašnica“, te je 60 djece iz ovog vrtića provelo vrijeme crtajući, savladavajući poligon i pjevajući dječije pjesmice sa svojim vršnjacima u JU Centar „Vladimir Nazor“ – odjel predškolsko.

\"\"

O njihovom iskustvu profesor predškolskog odgoja u Vrtiću Mašnica Zijo Ćatić je rekao: „Ovo je zaista bila izuzetna prilika za druženje i drago nam je da smo mogli provesti vrijeme zajedno, upoznati djecu jedne s drugima kroz igru i zabavu, jer najbolje učimo kroz neposredna iskustva. Posebno nam je drago da smo mogli uzvratiti gostoprimstvo i da su djeca posjetila naš vrtić i družili se zajedno“.

\"\"

Kako se dobre vijesti brzo šire nakon posjete Vrtića „Mašnica“, tim Udruženja EDUS – Edukacija za sve je dobio upit iz Vrtića „Zvončić“ da oganizuje isto druženje za malu raju. „Od spontane ideje našeg Eldina Džanke, koordinatora za naučno-istraživački rad pokrenuli smo čitavu lavinu druženja i razmjene i pokazali da su naša vrata uvijek otvorena za učenje, druženje i upoznavanje“ rekla je Selma Mameledžija, projekt menadžerica u Udruženju EDUS-EDUKACIJA ZA SVE i dodala da se nada da će ovakve inicijative postati tradicija u skladu s nastojima EDUSa da inkluzija postane dio svakodnevnice svakog djeteta, sa i bez poteškoća u razvoju.

\"\"

Iz EDUS-a pozivaju sve zainteresovane roditelje da im se priduže u Jesenskom ciklusu edukacija u okviru kojeg stručni tim EDUS-a drži predavanja o aktuelnim temama roditeljstva. Edukacije se održavaju svakog utorka u 17:00 do 17. decembra 2019. godine u prostorijama Udruženja na adresi Kemala Kapetanovića 43. Tema sljedećeg predavanja je „Moje dijete ima poteškoću, šta mi se nudi i kako odabrati tretman/metodu/program“ koje će održati mr.sci.

\"\"

Stanislava Majušević. Raspored ostalih edukacija je dostupan na Facebook stranici Udruženja EDUSEDUKACIJA ZA SVE, a prijavu za predavanje možete izvršiti email-om na: edus.edukacije@gmail.com. Ciklus edukacija za roditelje se održava uz podršku Ministartstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.