Emina Husedžinović predstavlja svoj Urban-Etno

Modna dizajnerica Emina Husedžinović u Bosanskom kulturnom centru, 7.12.2019., s početkom u 20 h, predstavlja svoju novu kolekciju nazvanu Urban-Etno. Ovim povodom razgovarali smo s cijenjenom kreatorkom koja više od dvije decenije plijeni pažnju zaljubljenica u modu.

\"\"

Miris etnologije BiH

Urban etno naziv je nove kolekcije koja će biti predstavljenja u BKC-u. Otkrijte nam koncept modne revije?

– Nova kolekcija Design by Emina pod nazivom Urban-Etno nadahnuta je bosanskohercegovačkim naslijeđem i folklorom u savremenom vidu odijevanja. Žanrovski je unikatan pret-a-porter.  Igrala sam se s intenzivnim pigmentima. Modeli su monohromatski, ili nastali kombinacijama dvije komplementarne boje. Silueta pješčanog sata naglašava ljepotu ženskog tijela. Ističem provokativnu formu odjeće koja naglašava eleganciju i šarm svake dame. Igrala sam se također različitim teksturama, a jednostavnost rukopisa oplemenjena je čipkanim formama i modnim dodacima koji oslikavaju miris bosanskohercegovačke etnologije.

Ko će nositi modnu reviju?

– Kroz ovu večer vidjet ćete tri dijela ove kolekcije. Reviju će raditi oko 50 malih i velikih manekena. Tri agencije: ABC models, Nova Mas, Swan model Mgmt. Kroz svoje modele i kreativnost ujedinjujem modnu scenu. Prvi dio kolekcije je koloristički intenzivan. Koristeći profinjene materijale spajam različite teksture i ukrašavajući ručnim radom ističem posebnost i unikatnost modela. Drugi dio je koloristički smiren, osnovne su ahromatske crna i bijela, a kolekcija je jednostavnija i nosivija. Treći dio je namijenjen najmlađim generacijama. Žanrovski casual. Arhaizme i turcizme u našem jeziku  kroz ilustracije i aplikacije približava mladim ljudima. Želim da istaknem da moja kolekcija ne bi bila potpuna bez Omara Krasnića, virtuoza kujundžijske tehnike na metalu, i Diaz Kova, majstora ručno rađenih torbica i kožne galanterije. Mi smo tim. Pored kolekcije na pisti, vidjet ćete i kolekciju zabilježenu fotografijom koju je ovjekovječio Sead Šašivarević – Bezdan.

Preko 20 godina kreirate za žene. Kojem profilu žena je namijenjen Urban-Etno?

– Damama koje vole modu, eleganciju, koje imaju istu kreativnu i estetsku energiju kao ja.

Modna industrija se konstantno mijenja. Kako ostati na vrhu i odgovoriti izazovima vremena?

Odijevnih industrija sve je manje, a tekstilnih nemamo nikako. Zato sam se opredijelila na individualan rad sa strankama. Pošto svaki odijevni predmet predstavlja novi izazov, novi eksperiment, razrađujem ga i posvećujem maksimalnu pažnju pri kreiranju i realizaciji. Mislim da to primjećuju i moje stranke, i zato se vraćaju.

Koliku važnost igraju u modi društvene mreže?

– Tako sada živimo i povezujemo se, informiramo i reklamiramo. Nikad informacije nisu bile jeftinije. S jedne strane je to dobro, jer vaš rad mogu vidjeti svi u svijetu, a s druge strane dostupni ste tako da vas mogu kopirati.

Sarađujete li Vi s blogericama?

– Najdraža privatno i poslovno je moja Samra Menzilović. Upravo nas dvije se u pravom smislu nadopunjujemo. Ona je i moj PR i prijatelj, i stilista. Unosi veliku energiju i seksepil u moje tek stvorene modele.

Kako želite da se osjećaju žene koje nose Vaše kreacije?

Samo osobe sličnog senzibiliteta i osjećaja za estetiku mogu da se prepoznaju i uživaju noseći moje modele. Želim da se svaka dama koja nosi moj model osjeća kao kraljica.

Koji dizajner, dizajnerica odgovaraju najviše Vašem senzibilitetu?

Poštujem i pratim rad svjetskih dizajnera. Posebno se u mojim očima izdvajaju Elie Saab, Oliver Rousteng, koji radi za Balmain, Zuhair Murad, Stephan Roland, Valentino (Pierpaolo Piccioli), Alexander McQueen (Sarah Burton). Privatno više volim italijanski pret-a-porter, a profesionalno francuski haute couture.

\"\"


Foto: Sead Šašivarević Bezdan

Modeli: Samra Menzilović-Ćatić i Anita Škaljić

Make-up: Sara Visintin

Ukrasi od metala: Omar Krasnić


\"\"